Kurczak: chemia w mięsie
Autor Karol Zaborowski - 21 Listopada 2019

Arszenik i antybiotyki w mięsie z kurczaka. Czym szprycowany jest drób, zanim trafi na nasz stół

Kurczak często jest polecany, jako zdrowe i chude mięso zawierające duże ilości białka. Jest to prawda, ale trzeba mieć na uwadze to, w jaki sposób drób był hodowany i czy nie jest pełen substancji szkodliwych dla naszego zdrowia.

Kurczak jest niezwykle popularnym mięsem, po które sięga wiele osób. Dodatkowo w wielu hipermarketach można kupić mięso z kurczaka za prawdziwe grosze. Jednak jak to często bywa, wraz z niską ceną idzie zazwyczaj bardzo niska jakość produktu, do którego dodawane są różne substancje wpływające na nasze zdrowie.

Swojego czasu bardzo dużo się mówiło, o szprycowaniu najróżniejszą chemią kurczaków, które przeznaczone są na ubój. Jednak teraz temat ten znacząco przycichł i wydaje się, że wiele osób wręcz o nim zapomniało. Niestety nie zmieniło to sposobu, w jaki przygotowywane jest mięso, które później ma trafić na nasz stół.

Przez ponad 10 lat brała tabletki antykoncepcyjne. Nawet nie zauważyła, jakie zmiany zaszły w jej mózguPrzez ponad 10 lat brała tabletki antykoncepcyjne. Nawet nie zauważyła, jakie zmiany zaszły w jej mózguCzytaj dalej

Kurczak pełen chemii

Oczywiście nie dotyczy to wszystkich produktów otrzymywanych z kurczaka, które dostępne są na rynku, ale niestety chcąc mieć pewność, że na swoim talerzu kładziemy naprawdę zdrowe mięso, trzeba za to zapłacić niemałe pieniądze. To natomiast prowadzi do tego, że wiele osób decyduje się na zakup znacznie tańszego mięsa, które może się okazać naszprycowane wieloma szkodliwymi substancjami.

Jak podaje portal wp.pl, jedną z nich jest arszenik, który w dawnych czasach używany był jako trucizna, a teraz można go znaleźć, chociażby w trutkach na szczury. W przypadku mięsa z kurczaka nadaje on mu ładny kolor. Dzięki temu więcej osób zdecyduje się na zakup danego produktu.

Popularne jest również podawanie kurczakom paracetamolu, który jest popularnym lekiem przeciwbólowym. Obniża on u zwierząt stres wywołany życiem w przepełnionych hodowlach. Niestety ma on negatywny wpływ na naszą wątrobę, a i tak wiele osób nadużywa go w postaci popularnych leków.

Celem zwiększenia zysków, hodowcy podają też swoim zwierzętom antybiotyki z grupy fluorochinolonów. Dzięki nim drób nie choruje, a same kurczaki mogą osiągać o wiele większe rozmiary niż normalnie. Niestety ma to później wpływ na zdrowie osób, które jedzą, tak przygotowane mięso.

Z tego też względu wielu specjalistów poleca, aby kupować kurczaka jedynie od zaufanych sprzedawców, jednak takie mięso jest o wiele trudniej dostać, a jego cena często zniechęca potencjalnych klientów.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Napój drożdżowy doskonale koi nerwy. Ma również inne wspaniałe właściwości i można przygotować go w domu
  2. W tysiącach polskich domów hodowana jest śmiertelnie trująca roślina. Wystarczy kilka minut, aby doszło do tragedii
  3. Anna Puślecka ostrzega przed rakotwórczą kranówką. Specjaliści komentują szokujący wpis dziennikarki
  4. Wszawica powraca. Problem dotyczy szczególnie kobiet

Następny artykuł