Przyprawa, która może hamować rozwój aż 8 różnych nowotworów. Warto dodawać ją do posiłków na co dzień

kurkuma przyprawa
pixabay.com/stevepb
Autor Natalia Niewczas06.01.2021

Kurkuma może hamować rozwój aż ośmiu różnych nowotworów (w tym raka płuc czy piersi). Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych wykazali jej skuteczność w warunkach laboratoryjnych. Przyprawa zawdzięcza to obecności silnie przeciwutleniającej kurkuminy.

Kurkumę (ostryż długi) docenia cały świat. Niezbędną do przygotowania curry przyprawę pozyskuje się z korzeni przypominających popularny imbir. Za jej charakterystyczną, żółtą barwę odpowiada naturalny barwnik - kurkumina. To właśnie on wykazuje działanie hamujące rozwój niebezpiecznych chorób onkologicznych.

Naukowcy kolejny raz przyjrzeli się właściwościom prozdrowotnym kurkumy

Naukowcy kolejny raz wzięli kurkumę pod lupę. O jej właściwościach przeciwzapalnych media rozpisują się od dawna, najnowsze analizy badaczy pozwalają dodatkowo przypuszczać, że przyprawa ta może wpływać na rozwój niektórych nowotworów. Tej prozdrowotnej właściwości kurkumy przyjrzeli się uczeni z Temple University w Filadelfi, USA.

Jak podaje portal onet.pl, zespół naukowców przeanalizował 5 tys. badań dotyczących kurkumy. Z ich ustaleń wynika, że przyprawa może być skuteczna w hamowaniu ośmiu nowotworów, w tym raka płuc, piersi, żołądka, jelit, krwi, szpiku kostnego, trzustki czy prostaty.

Naukowcy podejrzewają, że bogata w kurkuminę przyprawa ma zdolność do hamowania transportu składników odżywczych do zmian o charakterze nowotworowym. Dodatkowo zapobiega śmierci zdrowych komórek, poprzez blokowanie szkodliwych białek ze złośliwych guzów.

Masz problem z zaparowanymi okularami przy noszeniu maseczki? Wystarczy jeden prosty trikMasz problem z zaparowanymi okularami przy noszeniu maseczki? Wystarczy jeden prosty trikCzytaj dalej

Warto podkreślić, że kurkuma nie jest jednak lekiem na raka. Wspomniane badania były przeprowadzane w warunkach laboratoryjnych, a ich wyniki nie są potwierdzone badaniami prowadzonymi na szeroką skalę na ludziach. Z tego powodu pod żadnym pozorem nie należy porzucać terapii zalecanej przez onkologa.

Do potwierdzenia bądź wykluczenia związku między rozwojem raka a korzystnym działaniem kurkumy wciąż potrzeba wielu szczegółowych, naukowych analiz. Dotychczasowe wyniki badań są jednak obiecujące, co motywuje naukowców do dalszego zgłębiania tego zagadnienia.

Jednocześnie nie oznacza to, że nie warto urozmaicać codziennych posiłków dodatkiem kurkumy. Wręcz przeciwnie - udowodnione przeciwzapalne i przeciwutleniające właściwości kurkumy sprawią, że zdrowie organizmu skorzysta na regularnym spożywaniu tej przyprawy.

Kurkuma jest również ważnym sprzymierzeńcem w walce z uporczywymi dolegliwościami układu trawiennego. Przyprawa wykazuje działanie wspomagające odbudowę wątroby, żółciopędne i rozkurczowe.

Przed włączeniem jakiegokolwiek stałego elementu diety warto zasięgnąć fachowej opinii lekarza bądź dietetyka. Rozmowa ze specjalistą pozwoli upewnić się, że nie istnieją żadne przeciwwskazania do regularnego spożywania danego składnika.

Artykuły polecane przez redakcję Pacjenci.pl:

Następny artykuł