Kurkuma: szkodliwy barwnik w przyprawie
Autor Karol Zaborowski - 16 Października 2019

Nowe badania dotyczące popularnej przyprawy. Dodawane są do niej szkodliwe substancje na masową skalę

Kurkuma ma wiele działań korzystnych dla naszego zdrowia. Z tego też względu niektóre osoby używają jej nie tylko w kuchni, ale korzystają z niej również podczas tworzenia domowych lekarstw. Niestety ostatnie badania wykazały, że chcąc z niej korzystać, trzeba być bardzo ostrożnym.

Kurkuma używana jest przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, jednak zyskała popularność na całym świecie nie tylko ze względu na swój smak. Przyprawa używana jest również w wielu specyfikach dostępnych w aptekach, a niektórzy tworzą z niej domowe lekarstwa. Na temat jej właściwości prozdrowotnych powstała cała masa artykułów i badań i raczej nikt co do tego nie ma wątpliwości.

Jednak okazuje się, że nie musi być wcale dla nas taka zdrowa, jak myśleliśmy. Nie wynika to z działania samej przyprawy, a dodawanych do niej dodatków, które mają za zadanie zachęcić nas do kupna. Szczególnie jeden z nich bardzo niepokoi specjalistów.

Śmiertelna choroba w przedszkolu. Nie żyje 6-latekŚmiertelna choroba w przedszkolu. Nie żyje 6-latekCzytaj dalej

Kurkuma wzbogacana o szkodliwe substancje

Nie da się ukryć, że wielu klientów kupuje przede wszystkim oczami, co może się okazać dla nich bardzo zgubne. Wszystko dlatego, że producenci prześcigają się w tym, aby ich produkt wyglądał jak najlepiej, co niestety często robione jest kosztem tego, jak będzie wpływał na nasz organizm.

Tak samo jest w przypadku kurkumy, do której często dodaje się szkodliwe dla człowieka substancje, aby polepszyć jej wygląd. Specjaliści ze Stanford Woods Institute for the Environment w Kalifornii przeprowadzili badania, w których otrzymali zatrważające wyniki.

Jak podaje portal Wp.pl, badania wykazały, że firmy z Bangladeszu dodają do gotowej kurkumy chromian ołowiu, tylko po to, aby stała się bardziej żółta. Barwnik nazywany żółcieniem chromowym jest często używany, chociażby w farbach, ale po spożyciu staje się dla człowieka bardzo niebezpieczny.

- Ludzie nieświadomie spożywają coś, co może powodować poważne problemy zdrowotne. Wiemy, że zafałszowana kurkuma jest źródłem ekspozycji na ołów i musimy coś z tym zrobić - mówiła Jenna Forysth, jedna z autorek badania.

Co więcej, na opakowaniach z przyprawą nie jest podana ilość zastosowanego barwnika, co prowadzi do tego, że ludzie nieświadomie podtruwają się ołowiem. Jest to poważny problem zwłaszcza w Indiach, ponieważ w tym rejonie świata kurkumę używa się praktycznie do każdego dania.

Naukowcy sprawdzali zarówno fabryki, gdzie produkowany jest gotowy produkt, jak i najbardziej popularne targi w Bangladeszu. Wedle ich wyników na dziewięć badanych obszarów, jedynie w dwóch do przyprawy nie był dodawany szkodliwy barwnik.

Następny artykuł