Lekarze ostrzegają przed rakotwórczym pierwiastkiem
Autor Karol Zaborowski - 15 Października 2019

Lekarze ostrzegają. Powszechnie występujący pierwiastek jest silnie rakotwórczy

Lekarze już od kilku lat starają się ostrzegać społeczeństwo o niezwykle szkodliwym i niebezpiecznym pierwiastku, który obecny jest w wielu popularnych produktach, a nawet w powietrzu. Po spożyciu stopniowo odkłada się w naszych ciałach, doprowadzając do niebezpiecznych zatruć.

Lekarze przez wiele lat stosowali go, jako lekarstwo na wiele chorób. Jednak teraz wiemy, że ma silne działanie rakotwórcze, a także prowadzi do bardzo niebezpiecznych zatruć. Arsen zajmuje 20 miejsce wśród najpowszechniejszych pierwiastków na naszej planecie. Znaleźć go można zarówno w glebach, jak i w powietrzu, a co za tym idzie, przenika również do naszej żywności.

Problem z tym pierwiastkiem wynika z tego, że jego mniejsze ilości nie wyrządzają bezpośredniej szkody naszemu organizmowi, ale ma tendencje do długotrwałego odkładania się w ciele. Lekarze starają się uświadamiać swoich pacjentów, w jakich produktach możemy go znaleźć najwięcej.

Kolejny lek wycofany z aptek. Pilna decyzja Europejskiej Agencji LekówKolejny lek wycofany z aptek. Pilna decyzja Europejskiej Agencji LekówCzytaj dalej

Lekarze ostrzegają przed rakotwórczym pierwiastkiem

Pierwszym z objawów zatrucia wysoką ilością arsenu jest uczucie metalicznego smaku w ustach oraz problemu w połykaniu. Z czasem zaczynają pojawiać się wymioty, bóle podbrzusza, mięśni oraz biegunki. W skrajnych przypadkach zatrucie tym pierwiastkiem może doprowadzić do śmierci poprzez niewydolność nerek, wątroby oraz układu krążenia.

Naukowcy twierdzą również, że jest powodem występowania wielu nowotworów oraz problemów z płodnością. Bez wątpienia jest to powód, aby unikać go, kiedy tylko jest to możliwe.

Jak podaje portal Onet.pl, jednym z popularniejszych produktów, który zawiera arsen, jest ryż. Warto wspomnień, że brązowy ma go w sobie o wiele mniej niż biały. Tyczy się to przede wszystkim produktów pochodzących z Azji, gdzie stosuje się pestycydy zawierające w sobie niebezpieczny pierwiastek. Po ich zastosowaniu gleba, gdzie rosną rośliny, staje się bogata w arsen, a ten przenika z niej bezpośrednio do samego ryżu.

Kolejnym produktem bogatym w arsen są owoce morza również pochodzące z rejonów azjatyckich. Z tego też względu specjaliści zalecają, aby nie jeść ich częściej niż dwa razy w ciągu miesiąca. Arsen znajduje się również w powietrzu, a wedle pomiarów przeprowadzonych w 2016 roku, na niektórych obszarach Polski zarejestrowano, że normy w wypadku tego pierwiastka są przekroczone o 800%.

Następny artykuł