Właściwości zdrowotne mandarynek. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich świąt

Mandarynki - właściwości zdrowotne
pixabay.com/jackmac34
Autor Barbara Bujar01.12.2020

Mandarynki są źródłem wielu składników i minerałów. Zawierają między innymi wapń, żelazo, magnez oraz witaminy E i C. Dzięki temu charakteryzują się doskonałymi właściwościami zdrowotnymi – wpływają na układ odpornościowy, poprawiają kondycję skóry oraz zapobiegają rozwojowi wielu chorób.

Mandarynki to dla wielu Polaków nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. W związku z tym, że nadszedł grudzień, warto przyjrzeć się ich zawartości i poznać korzyści płynące z ich spożywania. Mniejsze siostry pomarańczy to naprawdę doskonałe źródło witamin i minerałów.

Policjanci skuli kajdankami pracownika SOR-u przy pacjentach. Później przewieźli go na komisariatPolicjanci skuli kajdankami pracownika SOR-u przy pacjentach. Później przewieźli go na komisariatCzytaj dalej

Właściwości zdrowotne mandarynek. Warto je znać

Jak podaje Poradnik Zdrowie, w skład mandarynek wchodzą między innymi: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i sód. Owocom nie brak także witaminy C, A, E oraz B6 i B3. Na liście znajdują się również tiamina oraz ryboflawina.

Dzięki takiej zawartości regularne spożywanie mandarynek odgrywa dużą rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Mimo tego, że owoce są bardzo słodkie, mogą cieszyć się nimi także osoby zmagające się z nadwagą. Porcja 100 g mandarynek dostarcza 53 kcal oraz ogromną ilość wody. Ta stanowi około 85 procent zawartości jednego owocu.

Dodatkowo mandarynkom przypisuje się zdolność przyspieszania procesu detoksykacji organizmu oraz wsparcie układu trawienia. Wobec tego owoce nie tylko nie tuczą, ale także pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu mandarynki mogą jeść także osoby chore na cukrzycę.

Na szczególną uwagę w składzie mandarynek zasługuje witamina A. Składnik nie tylko doskonale wpływa na kondycję skóry i oczu, które chroni przed promieniami UV, jaskrą oraz zaćmą, ale dba także o budowę kości i zębów. Równie wiele przypisuje się witaminie C.

Witamina C to składnik, którego zapotrzebowanie zwiększa się w okresie jesienno-zimowym. Dzięki niej układ odpornościowy człowieka funkcjonuje dużo sprawniej i zapobiega wielu infekcjom. Warto wspomnieć też, że witamina C zwalcza nadmiar wolnych rodników, które prowadzą do takich chorób jak miażdżyca lub nowotwory.

Wolne rodniki przyczyniają się także do przyspieszania procesu starzenia. Cząsteczki są bowiem odpowiedzialne za degradację komórek ciała. Dzięki spożywaniu mandarynek i dostarczaniu witaminy C do organizmu proces zostaje spowolniony.

Do właściwości zdrowotnych mandarynek zalicza się także hamowanie rozwoju chorób serca. Dzięki flawonoidom, a dokładnie nobiletynie, w wątrobie nie odkładają się zbędne tłuszcze, które prowadzą do poważnych schorzeń. Z ustaleń serwisu wynika, że najwięcej substancji znajduje się w skórce owocu.

Teksty wybrane dla Ciebie:

Wyjaśniamy, jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami. Chodzi o jedną kluczową kwestięWyjaśniamy, jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami. Chodzi o jedną kluczową kwestięCzytaj dalej

Kupując mandarynki, warto zwrócić uwagę na ich aromat, który powinien być intensywny. Duże znaczenie ma także mocno pomarańczowy kolor. Owoce z takim wyglądem są najzdrowsze i najkorzystniej wpływają na organizm.

Warto pamiętać, że mandarynki mogą powodować reakcje alergiczne. W związku z tym kobiety w ciąży powinny skonsultować ich spożywanie z lekarzem. Szczególnie jeżeli chodzi o dużą ilość owoców.

Najnowszy raport Ministerstwa Zdrowia. Duża liczba zgonówNajnowszy raport Ministerstwa Zdrowia. Duża liczba zgonówCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Następny artykuł