Mandaryni: właściwości zdrowotne
Autor Karol Zaborowski - 3 Grudnia 2019

Chronią przed cukrzycą i chorobami serca. Nasze babcie nie wyobrażają sobie bez nich świąt Bożego Narodzenia

Mandarynki wielu osobom kojarzą się przede wszystkim z okresem świątecznym. U niektórych wciąż wywołują niezwykle miłe wspomnienia z dzieciństwa, kiedy był to prawdziwy rarytas, który dosyć trudno było dostać. Teraz te owoce można kupić niemalże w każdym sklepie, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, jak wpływają na nasz organizm.

Mandarynki mimo swojego niepozornego wyglądu zawierają całą masę witamin, minerałów i innych korzystnych dla naszego zdrowia substancji. Bez wątpienia warto o nich pamiętać nie tylko w okresie świątecznym, jednak to właśnie wtedy każdego z nas łapie ochota na choć jedną mandarynkę.

Ze względu na ich słodki smak mogłoby się wydawać, że są dość kaloryczne i raczej nie powinniśmy ich jeść za dużo, jednak jest to mylne przeświadczenie. Tak naprawdę mandarynki mogą nam pomóc w walce z nadwagą i dodatkowo zabezpieczyć przed niektórymi chorobami.

Wygląd naszej twarzy dużo mówi o zdrowiu. Niektóre zmiany mogą być objawem raka płucWygląd naszej twarzy dużo mówi o zdrowiu. Niektóre zmiany mogą być objawem raka płucCzytaj dalej

Mandarynki i ich działania zdrowotne

Mandarynki podobnie jak inne owoce cytrusowe zawierają bardzo duże ilości witaminy C, która szczególnie teraz może być dla nas niezwykle pomocna. Dodatkowo znajdziemy w nich również witaminę A, która chroni nasz wzrok oraz skórę i jest podobnie jak witamina C naturalnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że spowalnia proces starzenia się naszego organizmu.

Jednak witaminy to nie jedyne wartości, jakie niosą ze sobą mandarynki. Ze względu na fakt, że składają się głównie z wody i zawierają stosunkowo niewiele węglowodanów, a ich indeks glikemiczny jest raczej niski i mogą je jeść również osoby chorujące na cukrzycę. Co więcej, w 100 gramach mandarynek znajdziemy jedynie 53 kcal, więc doskonale sprawdzą się w przypadku walki z nadmiarem kilogramów.

Jak podaje portal poradnikzdrowie.pl, naukowcy potwierdzili również, że mandarynki dzięki zawartej w niej nobiletynie chronią nasz organizm przed otyłością, miażdżycą, a nawet cukrzycą typu 2. Wszystko dlatego, że ta substancja zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w naszym organizmie, a zwłaszcza w wątrobie. Warto wspomnieć, że najwięcej nobiletyny znajdziemy w skórce owocu.

Kolejne badania pokazują, że mandarynki mogą znaleźć również zastosowanie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Według naukowców z Leicester School of Pharmacy substancja zawarta w ich skórce ma zdolność niszczenia niektórych komórek nowotworowych. Po wniknięciu do takiej komórki zamienia się w toksyczną substancję, która powoduje jej obumarcie. Chodzi dokładniej o salvestrol Q40, który w naturze ma odstraszać szkodniki.

Jak widać mandarynki to nie tylko smaczny owoc, ale cała kopalnia korzyści dla naszego organizmu. Nie da się ukryć, że powinny gościć w naszych domach o wiele częściej niż tylko na święta, chociaż wtedy straciłyby dla niektórych swój urok, jako wspomnienie z dzieciństwa.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Ćwiczenia na bolący i sztywny kark oraz szyję. Wystarczy kilka minut i odrobina chęci
  2. Kobieta po porodzie została zaniedbana przez personel medyczny. Będzie walczyć o odszkodowanie
  3. Urodził się mając tylko dwa procent mózgu. Lekarze nie potrafią wyjaśnić jego przypadku
  4. Proste domowe koktajle na stres. Ich przygotowanie trwa kilka minut

Następny artykuł