Mięso triki sprzedawców
unsplash.com Iñigo De la Maza
Autor Klaudia Bochenek - 21 Sierpnia 2020

Nie daj się oszukać, możesz poważnie się zatruć. Znamy triki sprzedawców mięs, karygodne zachowanie

Mięso, które chcemy przygotować w domu, w żadnym przypadku nie powinno mieć kwaśnego czy słodkiego zapachu, nie być lepkie i maziste. Sprężystość to podstawa. Mięso niejednolicie kolorowe, szarawe, a nawet wpadające w biel, powinno być sygnałem alarmowym. Z kolei duże, wręcz przerośnięte kawałki produktu mogą pochodzić od starszych zwierząt - wiąże się to z łykowatością po przygotowaniu. Jak oszukują nas sprzedawcy?

Świeże mięso nie ma zbyt długiego terminu przydatności do spożycia. Sprzedawcom, a w szczególności marketom zależy, aby szybko sprzedać produkt. Do jakich trików posuwają się ekspedienci, aby wcisnąć klientowi trefny towar?

Lekarze ostrzegają. Ulubiony napój milionów Polaków podwyższa ryzyko nowotworuLekarze ostrzegają. Ulubiony napój milionów Polaków podwyższa ryzyko nowotworuCzytaj dalej

Mięso "musi zejść". Jak działają nieuczciwi sprzedawcy?

Pięknie wyeksponowane i oświetlone mięso wręcz zachęca do kupna. Produkt, który leży już od jakiegoś czasu i przynosi sklepowi straty, może być odświeżany w rozmaity sposób. Jak podaje portal "Twoje zdrowie" czasami eskpedienci wykorzystują olej - smarowanie mięsa sprawia, że ładnie błyszczy i wygląda zdrowo. Namaczanie w solance również pomaga na lekko zleżały produkt.

Warto uważać na promocje, gdzie na sprzedaż jest wystawione mięso z przeznaczeniem na grilla - już gotowe, umarynowane, pełne aromatycznych przypraw. Chodzi o to, aby zamaskować brzydki zapach. Zleżałe mięso często jest także mielone i przerabiane na pulpety czy gulasze. Nierzadko dochodzi do tego, że sprzedawcy po prostu zeskrobują lub ścierają niepożądany nalot - rzecz ma miejsce najczęściej w przypadku kiełbas.

Dzisiaj grzeje: 1. Jesteś osobą, która budzi się bardzo wcześnie rano? Naukowcy mają dla Ciebie bardzo ważną wiadomość
2. Emerytury 2021. Kwoty świadczeń mogą się znacznie zmienić

Jak uniknąć nieprzyjemnej niespodzianki? Po prostu chodzić do typowych, mięsnych sklepów, które codziennie gwarantują świeżą dostawę. Warto też korzystać z poleceń sąsiadów i zdobyć życzliwość sprzedawcy. Trik psychologiczny - nie warto oszukać zaufanego klienta, ponieważ nigdy więcej nie zjawi się w sklepie i ze złą opinią podzieli się ze znajomymi.

Podczas zakupów warto także zwrócić uwagę na pieczątki - pieczęć z literą "T" na wołowinie oznacza, że mięso jest przebadane i nie ma w sobie larw włośni (spożycie larw grozi włośnicą, a pasożyty mogą osiąść nie tylko w jelitach, ale też dostać się do mięśnia sercowego). W żadnym wypadku nie należy kupować mięsa ostemplowanego trójkątem - jest niezdatne do spożycia i powinno zostać zutylizowane.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Andrzej Duda w spocie wyborczym prezydenta USA. Filmik bije rekordy popularności
  2. Jarosław Jakimowicz może pożałować. Internauta ujawnił wulgarne wiadomości od gwiazdora, groził mu pobiciem
  3. 10-letnia dziewczynka zaszła w ciążę. Porażające, kto okazał się ojcem
  4. Wzruszające wyznanie Magdy Gessler. Zmaga się z ciężką chorobą, prześmiewcy powinni teraz dwa razy się zastanowić
  5. Możesz zapłacić nawet 10 tys. zł grzywny, ministerstwo ostrzega. Przepis wchodzi w życie od 1 września
  6. Ania z "Rolnik szuka żony" po rozstaniu z Jakubem Napierałą ma nową miłość. Chwali się nią na Instagramie

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł