Migrena: lista produktów, które mogą ją wywoływać
Autor Karol Zaborowski - 31 Października 2019

Migrena dotyka więcej osób niż cukrzyca czy nowotwory. Przedstawiamy listę produktów, które mogą ją wywoływać

Migrena stanowi trzecią najczęściej atakującą chorobę na świecie. Diagnozowana jest o wiele częściej niż cukrzyca, czy też nowotwory, które uznawane są już za schorzenia cywilizacyjne. Osoby, które na nią cierpią, powinny unikać pewnych produktów, które mogą wywoływać ataki.

Migrena znacząco wpływa na życie chorego, ponieważ nagły atak niepoprzedzony tak zwaną aurą potrafi dosłownie sparaliżować nas na dobrych kilka godzin. Zdarza się nawet, że migrena utrzymuje się przez kilka dni, skutecznie przykuwając chorego do łóżka. Naukowcy wciąż nie do końca wiedzą, skąd bierze się sama migrena, jednak znane są pewne czynniki, które mogą wywoływać ataki.

Niestety nie ma jednego skutecznego leczenia, które całkowicie wyeliminuje migrenę z życia chorego. Oczywiście jest możliwość zażywania leków, które mają za zadanie zmniejszyć częstotliwość występowania napadów, jednak na jej efekty trzeba długo czekać i nie wszyscy mogą ją stosować. Z tego też względu wiele osób skazanych jest na przyjmowanie zwykłych leków przeciwbólowych celem złagodzenia paraliżującego bólu.

Nie żyje najstarsza kobieta na świecie. Znamy jej przepis na długowiecznośćNie żyje najstarsza kobieta na świecie. Znamy jej przepis na długowiecznośćCzytaj dalej

Migrena może być wywoływana przez produkty spożywcze

Osoba cierpiąca na migrenę powinna być świadoma tego, że istnieją czynniki, które mogą wywoływać u niej ataki. Mogą to być, chociażby niektóre intensywne zapachy, a także produkty spożywcze, które znajdziemy w wielu domach. Dlatego też tak ważna jest świadomość dotycząca tego, jakich sytuacji, a także jedzenie powinni unikać migrenowcy.

Wśród produktów niepolecanych osobom z migrenami jest, chociażby czerwone wino, które wiele osób lubi pić do obiadu. Niestety osoby cierpiące na migrenę powinny unikać tego trunku. Jak podaje Onet.pl, kolejne na liście są wędzone i konserwowane ryby. Co więcej, migrenowcy powinni również unikać dojrzewających serów, a także kapusty kiszonej, pączków i produktów, do których wytwarzania używane są drożdże oraz niektórych wędlin.

Oczywiście nie oznacza to, że u wszystkich osób zmagających się z migrenami wyżej wymienione produkty będą wywoływać napady, jednak warto wiedzieć, że istnieje taka możliwość. W profilaktyce migrenowej ważne jest przede wszystkim unikanie sytuacji, które narażają chorego na wystąpienie napadu.

Niestety wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, że nawet tak powszechne produkty, mogą być dla nich szkodliwe. Co więcej, wiele z nich można znaleźć dosłownie w każdym polskim domu, co tylko zwiększa ryzyko dla chorego na kontakt z nimi i pojawienie się u niego bólu.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Na diagnozę czekała 15 lat. Kiedy stwierdzono u niej nieuleczalną chorobę, poczuła ulgę
  2. Eksperyment wymknął się spod kontroli. Sześcioro dzieci urodziło się martwe
  3. Karetka zgubiła swojego pacjenta. Przerażające nagranie obiegło internet

Następny artykuł