jak rozpoznać prawdziwy miód?
unsplash_Matthew T Rader
Autor Aneta Młodawska - 2 Lipca 2020

Miód niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia. Warto wiedzieć jak rozpoznać ten prawdziwy

Miód wraz ze swoimi niezwykłymi właściwościami jest wykorzystywany w medycynie od czasów starożytnych. Wzmacnia serce, koi nerwy i goi rany. Ponadto ma właściwości antybakteryjne i świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Warto dowiedzieć się, jakie jeszcze wartości odżywcze i lecznicze ma miód.

Miód jest nie tylko pyszny, ale ma również właściwości prozdrowotne. Hipokrates będący ojcem medycyny dożył 111 lat właśnie dzięki spożywaniu dużych ilości miodu. Co prawda współczesne badania nie potwierdziły wpływu miodu na długość życia, jednak wiele substancji pochodzących z ula wciąż nie zostało do końca rozszyfrowanych.

Na polskim rynku znajdziemy wiele rodzajów miodu. Warto zwrócić uwagę nie tylko na ich różnorodny smak, ale i różnorodne właściwości. Wyróżniamy m.in. miód spadziowy, gryczany, rzepakowy, akacjowy bądź lipowy.

10-latek odczuwał silny ból brzucha. Lekarzy wryło w ziemię, kiedy zobaczyli prześwietlenie10-latek odczuwał silny ból brzucha. Lekarzy wryło w ziemię, kiedy zobaczyli prześwietlenieCzytaj dalej

Miód pszczeli to jedna z najstarszych znanych ludzkości substancji odżywczych

Miód zawiera ok. 380 kcal na 100g., dlatego wskazane jest spożywanie go z umiarem. Zdecydowanie nie należy go jednak eliminować z diety z uwagi na jego kaloryczność. Miód jest przede wszystkim źródłem węglowodanów, ale też witamin z grupy B, witamin A, C i K oraz ponad 30 składników mineralnych, w tym między innymi żelaza i magnezu. Zawiera też olejki eteryczne, barwniki, bioflawonoidy i substancje bakteriobójcze. Zestaw wartości odżywczych konkretnego typu miodu zależy od rodzaju i gatunku roślin, z których pszczoły zbierają nektar lub spadź.

Miody wskazane jest kupować w znanych, sprawdzonych miejscach. Najpewniejszym wyborem są miody pochodzące z małych pasiek, których właściciele zapracowali na zaufanie klientów oraz ujawniają na etykiecie swoje dane. Dobrym miejscem zakupów są sklepy ze zdrową żywnością. Warto także dokładnie czytać etykiety. Istotne jest, by miód wytwarzany był z nektaru kwiatów i spadzi występujących w naszym obszarze geograficznym. Poza tym warto pamiętać, że prawdziwy miód krystalizuje się, jednak można doprowadzić z powrotem do płynności bez utraty jego cennych właściwości, wolno podgrzewając go do temperatury 42 stopni. Ponadto na dnie słoika z prawdziwym miodem powinna osadzić się gęstsza warstwa, o nieco innej barwie niż reszta zawartości.

Jak podaje portal medonet.pl, WNI to Weterynaryjny Numer Identyfikacyjny, który nadawany jest pszczelarzowi po zgłoszeniu przez niego działalności nadzorowanej, do której należy prowadzenia pasieki w Polsce. Obecność numeru WNI na miodowej etykiecie świadczy o nadzorze nad procesem uzyskiwania produktu końcowego i jego dopuszczeniem do spożycia. Brak numeru WNI nie musi jednak oznaczać, że jakość miodu jest wątpliwa, a tylko tyle, że pszczelarz nie dopełnił obowiązków wynikających z przepisów.
Odpowiednie przechowywanie ważne jest dla zachowania pełni walorów odżywczych i smakowych miodu. Najlepszym miejscem będzie sucha, chłodna i ciemna spiżarnia z temperaturą nie wyższą niż 18°C. Miód bezwzględnie należy chronić przed przegrzaniem i działaniem promieni słonecznych.

Dzisiaj grzeje: 1. Jest jednym z najcięższych do wykrycia nowotworów. Lekarz tłumaczy, co powinno zwrócić naszą uwagę

2. Korzystając z bankomatu możesz się mocno zdziwić. Nadchodzi spora zmiana przy wypłatach

Poszczególne typy miodu charakteryzują się odmiennymi właściwościami, jednak wszystkie wykazują działanie antybakteryjne, regenerujące i wzmacniające odporność. Uważa się, że miód wielokwiatowy ma właściwości wzmacniające odporność, dodaje energii i witalności. Z kolei miód akacjowy jest wskazany przy schorzeniach układu pokarmowego. Miód lipowy znajduje zaś zastosowanie przy objawach grypy, przewlekłych przeziębieniach i kaszlu, działa uspokajająco, wykrztuśnie i nasennie. Miód rzepakowy polecany jest przy chorobach dróg żółciowych i miażdżycy, wzmacnia serce i leczy niewydolność krążenia. Z kolei miód gryczany stosuje się przy nadciśnieniu, ponadto ma właściwości antybakteryjne i uzupełnia niedobory żelaza. Miód spadziowy wykorzystywany jest w leczeniu chorób dróg oddechowych, zapaleniach płuc, cukrzycy, astmie i katarze. Miód wrzosowy stosuje się zaś przy schorzeniach dróg moczowych i prostaty.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Świetna wiadomość dla milionów Polaków, oszczędności będą ogromne. Od dziś niższe ceny gazu
  2. Nie żyje znany, nagradzany polski dziennikarz. Zabrała go poważna choroba, tragiczne doniesienia
  3. Ciągłe zmęczenie i senność nie powinny być lekceważone. Mogą świadczyć o poważnej chorobie
  4. Jego niedobór katastrofalnie wpływa na organizm człowieka. Pierwsze oznaki powinny być sygnałem do działania
  5. Nie żyje wybitny muzyk. Jego utworów słuchały miliony ludzi z całego świata
  6. Wybaczyła mu rzekomą zdradę? Reprezentant Polski i piękna modelka znów są razem

Następny artykuł