Miód: jak rozpoznać prawdziwy
Autor Karol Zaborowski - 17 Października 2019

Jak rozpoznać prawdziwy miód? Uważajcie na nieuczciwych sprzedawców

Miód w swoim składzie ma wiele substancji, które pozytywnie działają na nasz organizm. Trzeba jednak uważać, aby podczas zakupów sięgać po naturalny produkt. Na szczęście jest kilka rzeczy, które mogą naprowadzić nas na prawdziwy miód.

Miód znany jest już od tysięcy lat, a jego korzystny wpływ na nasze zdrowie został dostrzeżony już w starożytności. Egipcjanie wytwarzali z niego lekarstwo, które łagodziło ból gardła oraz kaszel. Otrzymywali je z połączenia miodu z mlekiem, a tak przygotowaną miksturę pito w wypadku pojawienia się choroby.

Niestety w wielu sklepach można znaleźć sztuczny miód zamiast tego naturalnego. Taki produkt wytwarzany jest z połączenia cukru z wodą i nie ma się nijak do swojej prawdziwej wersji. Tyczy się to zarówno smaku, jak i wartości odżywczych. Zdarza się również, że niektórzy producenci mieszają naturalny miód z tym sztucznym.

Jest niewielki i łatwo pomylić go z kleszczem. Jego ugryzienie jest bardzo niebezpieczneJest niewielki i łatwo pomylić go z kleszczem. Jego ugryzienie jest bardzo niebezpieczneCzytaj dalej

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

W czasie robienia zakupów powinniśmy przede wszystkim zwracać uwagę na etykietę. Po pierwsze sprawdzić, czy jest na niej podany producent oraz kontakt do niego. Istotny jest także numer WNI, który powinien się na niej znajdować. Istotna jest również cena, ponieważ prawdziwy miód będzie znacznie droższy od tego sztucznego, ale trzeba zaznaczyć, że nie zawsze jakość idzie w parze z ceną.

Warto również zwrócić uwagę na skład, ponieważ w naturalnym miodzie woda powinna stanowić maksymalnie kilkanaście procent gotowego produktu. Kolejną sprawą jest kraj pochodzenia. Wszystko dlatego, że produkty spoza krajów Unii Europejskiej raczej nie mają zbyt dużo wspólnego z prawdziwym i zdrowym miodem. Wyjątek stanowi miód Manuka pozyskiwany w Nowej Zelandii.

Trzeba również wspomnieć, że naturalny miód ulega krystalizacji, która nie wpływa na jego walory smakowe oraz zdrowotne. Dodatkowo na dnie słoika powinna się zbierać gęstsza część miodu, która będzie wyróżniać się kolorem.

Warto też przeprowadzić prosty test, do którego wystarczy jedynie przelać nasz miodek na talerz. Jeżeli płynne złoto równomiernie rozlewa się po całym talerzu, to niestety daliśmy się nabrać. Prawdziwy miód przy przelewaniu tworzy charakterystyczny stożek, który wynika z jego gęstości.

Jednak najważniejsze jest, aby przy wyborze miodu starać się go pozyskiwać bezpośrednio z zaufanej i polecanej pasieki. Dzięki temu mamy największą szansę otrzymać pełnowartościowy i naturalny produkt. Innym wyjściem są sklepy ze zdrową żywnością, których właściciele przykładają większą wagę do jakości swoich produktów.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. 80-latek stracił wzrok podczas II wojny światowej. Teraz może go odzyskać
  2. Specjaliści ostrzegają. Popularne produkty mleczne mogą wywoływać raka
  3. Walczy o swój każdy oddech. Teraz rozpaczliwie prosi o pomoc

Następny artykuł