mózg może pracować gorzej pod wpływem oleju sojowego
Autor Aneta Młodawska - 4 Lutego 2020

Eksperci ostrzegają. Popularny olej może powodować zmiany w mózgu

Mózg uznawany jest za najważniejszy z ludzkich organów. Pełni on wiele skomplikowanych funkcji, dlatego ważne jest, by prawidłowo go odżywiać. Istnieją bowiem produkty, które mogą znacznie zakłócić jego pracę.

Mózg kontroluje przebieg wielu procesów życiowych, między innymi pracę serca czy oddychanie. Aby prawidłowo funkcjonował, musi być odpowiednio odżywiony. Do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniej diety bogatej w węglowodany, proteiny, tłuszcze oraz witaminy A, C, E i wszystkich z grupy B.

Warto pamiętać, że zbyt duża ilość tłuszczów trans w diecie może spowodować, iż nasz mózg się skurczy. Margaryna, chipsy, frytki, zupy w proszku czy fast foody to najgorsze produkty dla naszego mózgu. Im więcej „złych” tłuszczów, tym większe kłopoty z koncentracją i logicznym myśleniem. Jednym z tłuszczów, które nie sprzyjają pracy naszego mózgu jest olej sojowy.

Z ostatniej chwili: kobieta, która wracała z Polakami jest zarażona koronawirusemZ ostatniej chwili: kobieta, która wracała z Polakami jest zarażona koronawirusemCzytaj dalej

Mózg potrzebuje odpowiedniej diety, by dobrze funkcjonować

Olej sojowy to tłuszcz produkowany z nasion soi – rośliny oleistej znanej przede wszystkim pod postacią tofu, mleka sojowego i azjatyckiego sosu. Soja jest jednoroczną rośliną strączkową pochodzącą z Azji południowo-wschodniej. Największe jej uprawy znajdują się w Chinach, Stanach Zjednoczonych i w Ameryce Południowej. Wytwarza się z niej m.in. olej sojowy, który stał się popularny dzięki kuchni azjatyckiej. Prawie nie ma on smaku i nie zostawia swojego zapachu w potrawach. Co więcej, olej sojowy zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a także lecytynę i witaminę E. Niemniej jednak lekarze odkryli, że olej sojowy może mieć również negatywny wpływ na nasz mózg.

Badania przeprowadzone w 2015 roku pokazały, że olej sojowy może mieć również negatywny wpływ na organizm. Eksperyment przeprowadzony na myszach wykazał, że częste spożywanie oleju sojowego może powodować zwiększone ryzyko wystąpienia otyłości. Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kalifornii pokazały, że olej sojowy może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie podwzgórza mózgowego. Produkt może upośledzać działanie aż setki genów. Naukowcy zaznaczają jednak, że zmiany zagrożenia związane są wyłącznie z olejem sojowym. Nie stwierdzono negatywnego działania innych produktów wytwarzanych z soi.

Jak podaje portal zywienie.abczdrowie.pl, w badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Endocinology” wzięły udział trzy grupy myszy laboratoryjnych. Każda z nich miała wprowadzony do diety odpowiedni tłuszcz. W pierwszej grupie był to olej sojowy, w drugiej olej sojowy modyfikowany w taki sposób, by miał zmniejszony poziom kwasu linolowego, natomiast myszom w trzeciej grupie podawano olej kokosowy. W obu grupach mających w diecie olej sojowy u zwierząt stwierdzono uszkodzenie podwzgórza mózgowego. Jest ono odpowiedzialne za regulowanie masy, a także utrzymywanie odpowiedniej temperatury ciała. Badanie naukowców było jednym z kroków podejmowanych przez uczonych, by walczyć z takimi chorobami jak autyzm czy choroba Parkinsona. Możliwe, że odkrycie pozwoli na lepsze zrozumienie pracy metabolizmu człowieka i wpływu, jaki ma na pracę mózgu. Naukowcy wyjaśniają, że inne produkty zawierające olej sojowy (np. tofu, sos sojowy) nie powinny być przez nas wyrzucane, gdyż zawierają jedynie śladowe ilości oleju sojowego. By potwierdzić działanie produktu na organizm człowieka, potrzebne są kolejne badania.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Mama włożyła najmłodsza córeczkę do piekarnika i włączyła go. Do sieci wyciekły zdjęcia
  2. Internauci wpłacili 400 tys zł. Zbiórka zgłoszona do prokuratury
  3. Zdrowe produkty, które mogą być dla nas trujące. Lepiej na nie uważać
  4. Piliśmy go po katastrofie w Czarnobylu. Działanie i skutki uboczne płynu Lugola
  5. Bóle szyi mogą być objawem groźnego nowotworu. Nie wolno ich lekceważyć
  6. Po latach na wierzch wyszedł skandal ws. śmierci Jana Pawła II. Media o tym milczały

Następny artykuł