Ważne ostrzeżenie dla osób z nadciśnieniem. Przedstawiamy produkty, których powinny unikać jak ognia

nadciśnienie produkty
unsplash Austin Distel
Autor Klaudia Gaicka09.01.2021

Lista produktów, które szkodzą przy nadciśnieniu. Niektóre z nich mogą cię zaskoczyć. Warto spróbować zastąpić je w diecie czymś innym.

Wielu Polaków cierpi z powodu nadciśnienia. Jest ono jednym z najczęstszych problemów chorobowych dotyczących naszego krążenia.

Choroba ta wymaga specjalnej diety, dzięki której możemy łatwiej regulować ciśnienie krwi. Warto znać produkty, które nam w tym nie tylko nie pomogą, a wręcz przeciwnie, mogą zaszkodzić.

Lista produktów, które szkodzą przy nadciśnieniu. Niektóre z nich mogą cię zaskoczyć

Listę zaprezentował portal Krokdozdrowia.com. Pierwszym z produktów jest pieczywo. Ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz sodu nie jest polecane dla pacjentów z nadciśnieniem.

Już jedna kromka chleba może dostarczyć nam nawet 230 mg sodu. Jest to aż 15 proc. zalecanej dziennej dawki. Dodatkowo warto wspomnieć, że dieta z nadmiarem sodu wpływa niekorzystnie na cały organizm.

Odczuwasz ból w nadbrzuszu? To ważny sygnał alarmowy, może świadczyć o wymagającej leczenia chorobieOdczuwasz ból w nadbrzuszu? To ważny sygnał alarmowy, może świadczyć o wymagającej leczenia chorobieCzytaj dalej

Także w kupnych sosach do sałatek występują duże ilości sodu. Warto przyrządzać własne sosy na bazie jogurtu lub oliwy oraz ziół.

Sporo sodu oraz dodatkowo tłuszczu jest także w maśle i margarynie. Jeżeli jemy je zbyt często, nasze naczynia krwionośne mogą być obciążone. Podobny skład mają także sery.

Kolejnym produktem, którego warto unikać w przypadku nadciśnienia, są napoje z kofeiną. Kawa, czy też inne napoje, w których znajduje się kofeina, przyczyniają się do powstania nadciśnienia.

Również wędliny nie są najlepszym wyborem. Badania wykazują, że ilość soli i konserwantów, które się w nich znajdują, mogą okazać się prostą drogą do zablokowania naczyń krwionośnych i stanów zapalnych.

Słodyczewpływają negatywnie na cały organizm. Pacjenci z nadciśnieniem powinni ich w szczególności unikać. W przypadku ochoty na słodkie, zamiast jeść pączka, spróbuj naturalnego kakao lub gorzkiej czekolady.

Sklepowe marynaty także obfitują w ogromne ilości soli, która podwyższa nasze ciśnienie. Regularne spożywanie tego typu produktów może wywołać problemy z nerkami oraz układem krwionośnym.

Artykuły polecane przez redakcję Pacjenci.pl:

</

Następny artykuł