Napój drożdżowy wpływ na organizm
Autor Karol Zaborowski - 19 Listopada 2019

Napój drożdżowy doskonale koi nerwy. Ma również inne wspaniałe właściwości i można przygotować go w domu

Napój drożdżowy nie jest tak popularny, jak wiele innych zdrowotnych mikstur, przez co wiele osób nie ma pojęcia o jego wspaniałych właściwościach. Wpływa kojąco na nasze nerwy, a także ma wpływ na nasz wygląd oraz funkcjonowanie całego organizmu.

Napój drożdżowy jest banalny w przygotowaniu i na dobrą sprawę każdy bez większych problemów może przygotować go w domowym zaciszu. Wystarczy pić go 3 razy w tygodniu, a efekty jego działania odczujemy i zobaczymy bardzo szybko. Niestety nawet to nie sprawiło, że większa ilość osób sięga po niego regularnie, a to duży błąd.

Drożdże można znaleźć dosłownie wszędzie, jednak najczęściej wykorzystujemy je do produkcji różnych ciast. Równie często korzystamy z ich zdolności fermentacyjnych, jednak powinniśmy znać również ich inne zastosowania, których jest naprawdę dużo. Zwłaszcza że mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Objawy zapalenia opon mózgowych. Każdy rodzic powinien je znaćObjawy zapalenia opon mózgowych. Każdy rodzic powinien je znaćCzytaj dalej

Napój drożdżowy jest banalny w wykonaniu

Jak podaje portal onet.pl, drożdże stanowią doskonałe źródło witamin z grupy B, które wpływają na wiele elementów naszego ciała. To właśnie nim w dużej mierze drożdże zawdzięczają swoje wspaniałe zdrowotne właściwości. W napoju przygotowanym z nich znajdziemy między innymi witaminę B5, B12, B9, czyli kwas foliowy i B7.

Ich braki wpływają zarówno na wypadanie naszych włosów, jak i nadmierne zmęczenie. Kwas foliowy natomiast normuje pracę naszego układu nerwowego oraz mózgu i przyczynia się do powstawania serotoniny, a także noradrenaliny, które uspokajają nasz organizm i poprawiają nastrój. Witamina B7, czyli biotyna wzmacnia naszą skórę oraz włosy, przez co stają się bardziej sprężyste i rzadziej siwieją. Może też pomóc w leczeniu trądziku.

Do przygotowania napoju drożdżowego wystarczy nam niewielki garnuszek, do którego wrzucamy łyżeczkę drożdży. Dla smaku i lepszych efektów dodajemy łyżeczkę miodu od sprawdzonego dostawcy oraz dwie łyżki koniecznie wrzącej wody. Dzięki temu drożdże nie rozpoczną procesu fermentacji w naszych jelitach. Następnie mieszamy wszystkie składniki, aż się rozpuszczą i dodajemy szklankę mleka. Przygotowaną miksturę musimy jeszcze zagotować i wystudzić.

Gotowy napój powinniśmy pić 3 razy w tygodniu przez około 2 miesiące. Jego regularne picie pomoże nam również usunąć wiele toksyn z organizmu, a zawarty w drożdżach cynk i selen dodatkowo wzmocni nasz organizm. Bez wątpienia warto go wypróbować.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Nasze babcie wiedziały co robią. Talerz ciepłego rosołu potrafi przepędzić niejedną infekcję
  2. 73-latka uskarżała się na bóle rąk. Diagnoza zwaliła ją z nóg
  3. Wystarczą 4 migdały każdego ranka. 6 powodów, które powinny przekonać każdego do ich jedzenia
  4. Kapusta kiszona jest pomocna przy wielu schorzeniach. Najlepiej jest ją przygotować własnoręcznie

Następny artykuł