Nerki: szkodliwe produkty
Fot. pixabay.com/ cote62
Autor Klaudia Gaicka - 31 Maja 2020

Produkty, które niszczą nasze nerki. Lepiej je ograniczyć

Nerki są naszym filtrem i regulatorem organizmu. Duży wpływ na ich pracę ma to, co jemy. Warto wiedzieć, czego lepiej unikać, aby im nie szkodzić codzienną dietą. Kilka z tych produktów najlepiej całkowicie wyeliminować, przy innych najlepiej sprawdzi się zdrowy umiar.

Nerki są jednym z kluczowych narządów w naszym organizmie. Ich najważniejszym zadaniem jest filtrowanie krwi. Zbędne i toksyczne produkty przemiany materii usuwane są wraz z moczem. W tym samym czasie nerki zatrzymują składniki niezbędne dla naszego organizmu, takie jak np. białka.

Charakterystyczne objawy raka skóry. Nigdy ich nie lekceważCharakterystyczne objawy raka skóry. Nigdy ich nie lekceważCzytaj dalej

Nerki - czego powinniśmy unikać, aby im nie zaszkodzić

Nerki dzięki temu, że pomagają regulować ilość wody w płynach ustrojowych, regulują ciśnienie krwi. Co więcej, nerki odpowiadają za syntezę witaminy D3 oraz erytropoetyny, hormonu niezbędnego do powstawania erytrocytów.

Dobrze jest ograniczać wszelkie produkty, które mogą źle wpływać na ten niezbędny dla życia proces.

Jak podaje serwis Medonet.pl, głównym wrogiem nerek jest sól. O określeniu „Biała śmierć” słyszał już chyba każdy. Jak się okazuje, wciąż spożywamy jej o wiele za dużo. Sól szkodzi nie tylko układowi krążenia i sercu, ale też przyczynia się do wykształcania się chorób nerek. Starając się ograniczyć sól, powinniśmy zacząć unikać, lub całkiem wyeliminować z diety fast food oraz zupki chińskie.

Niesteroidowe leki przeciwzapalne oraz niektóre antybiotyki mogą doprowadzić do ostrego śródmiąższowego zapalenia nerek. Najczęściej ta przypadłość dotyka osoby starsze z chorobami współistniejącymi, jednak każdy z nas powinien zachować ostrożność.

Również palenie papierosów mieć niekorzystny wpływ na nerki. Chociaż o szkodliwości tego czynnika wiadomo już od dawna, według badań CBOS, 26% dorosłych osób wciąż pali. Najgorsze są długotrwałe skutki palenia, których następstwa wpływają bezpośrednio na stan nerek.

Co zaskakujące, szpinak, szczaw i botwinka również mogą mieć niekorzystny wpływ na nerki. Ich zbyt duże spożycie może sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych. Nie oznacza to oczywiście, że powinniśmy całkowicie wyeliminować je z diety, zalecamy raczej zdrowy umiar.

Dzisiaj grzeje: 1. Działają na kleszcze jak magnes. Co przyciąga niebezpieczne pasożyty?

2. Przenigdy nie wyrzucaj szypułek od truskawek. Można je wykorzystać w spektakularny sposób, niesamowity efekt

O szkodliwości słodzonych napojów (takich jak cola, czy oranżada), tak jak w przypadku papierosów, wiadomo od dawna. Z badań ekspertów udostępnionych „American Society of Nephrology” wynika, że osoby regularnie pijące tego typu słodzone napoje, są o 61% bardziej narażone na przewlekłą chorobę nerek.

Na koniec warto wspomnieć o dość zaskakującym składniku codziennej diety. Mowa o białku, jego nadmiar również może uszkodzić nasze nerki. Tu, tak jak w przypadku szczawiu, szpinaku i botwiny, dobrze sprawdzi się umiar.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Pani Dorota podjęła cudowną decyzję dla ciebie i wszystkich. Zaprasza każdego, otworzyła pole truskawek
  2. Przed operacjami plastycznymi za 167 tys. zł wyglądała pięknie. Zmiana jej wyglądu rozkłada na łopatki
  3. Gwiazda "Pierwszej miłości" została pogryziona przez psa, którego przygarnęła ze schroniska. Niemal nie straciła oka
  4. 26 latka trafiła do szpitala z kołataniem serca. Przyczyna jej stanu zdrowia wprawiła wszystkich w osłupienie
  5. Pierwsze objawy guza mózgu. Gdy się pojawią, trzeba działać szybko
  6. Wziąłeś 5 tys. zł pożyczki z tarczy antykryzysowej? Nastąpiły zmiany, o których musisz wiedzieć

Następny artykuł