Nowotwór: ryzyko zachorowania można zmniejszyć przy pomocy odpowiedniej diety
pixabay_Shutterbug75
Autor Damian Witoń - 11 Marca 2020

Produkty, które najlepiej chronią przed nowotworem. Warto je jeść codziennie

Nowotwór jest bardzo niebezpieczną chorobą, która może zagrażać życiu człowieka. Istnieją jednak sposoby, które pozwalają zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się go w naszym organizmie. Jednym z nich jest włączenie do diety odpowiednich produktów.


Nowotwór może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Warto zatem robić wszystko, aby uniknąć konieczności zmagania się z nim. Okazuje się, że ryzyko zachorowania na raka zmniejszyć można między innymi przy pomocy włączenia do diety niektórych produktów.

Wiosna prawdopodobnie nie powstrzyma epidemii koronawirusa. Ekspert nie pozostawia złudzeńWiosna prawdopodobnie nie powstrzyma epidemii koronawirusa. Ekspert nie pozostawia złudzeńCzytaj dalej

Nowotwór jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia i życia człowieka. Warto się przed nim chronić

Według doktora Davina Servana-Schreibera, który jest francuskim neuropsychiatrą, prowadzącym terapię dla osób chorujących na raka, ponad 80 procent nowotworów jest efektem złej diety oraz niezdrowego stylu życia. Warto zatem zadbać o to, żeby na naszych talerzach lądowały odpowiednie produkty.

ednym z nich jest, chociażby granat, który zmniejsza ryzyko powstania raka piersi, czego dowiedli naukowcy Ohio State Univeristy. To niezwykle cenne działanie zawdzięcza obecności w swoim składzie elagotaniny. Co więcej, picie soku z granatu spowalnia również rozwój raka prostaty nawet o ponad 60 procent.

Kolejnym produktem, na jaki warto zwrócić uwagę w kontekście walki z nowotworami, jest kurkuma. Ta popularna przyprawa może niszczyć komórki nowotworowe, a także uruchomić proces ich autodestrukcji. Wszystko dzięki kurkuminie, którą zawiera. Oprócz tego wykazuje również silne działanie przeciwzapalne oraz oczyszczające. Dodawanie jej do naszych ulubionych potraw wydaje się zatem doskonałym pomysłem.

Ryzyko zachorowania na nowotwory prostaty, jajnika i jelita grubego, może obniżać zielona herbata. Przyczynia się do tego zawarta w niej substancja czynna, oznaczana jako EGCG. To jednak niejedyny powód, aby sięgać po ten wspaniały napój. Jest on bowiem również bogatym źródłem polifenoli, które jak podaje portal kobieta.onet.pl, chronią przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za uszkodzenia komórek.


Niesamowite właściwości posiada również czosnek. Możemy znaleźć w nim około 30 substancji, które działają przeciwnowotworowo. Jedną z nich jest na przykład allicyna, odpowiedzialna za charakterystyczny zapach byliny. Według badań przeprowadzonych w Chinach, jedzenie surowego czosnku dwa razy w tygodniu, przyczynia się do obniżenia ryzyka zachorowania na raka płuc o ponad 40 procent. W pewnym stopniu chroni również przed nowotworem żołądka i jelita grubego.

Dzisiaj grzeje: 1. Koronawirus zaczął się zmieniać? Pojawiły się zupełnie nowe objawy choroby

2. Druzgocące słowa Jackowskiego dla wszystkich Polaków. Zobaczył tragedię, która ma nastać lada dzień

Zdecydowanie warto również jeść cebulę. Popularnemu warzywu przyjrzeli się dokładniej włoscy naukowcy, którzy stwierdzili, że zawarte w niej związki siarki mogą uchronić nas przed powstaniem przynajmniej dziewięciu rodzajów nowotworów. Chodzi konkretnie o raka piersi, macicy, żołądka, prostaty, nerek oraz gardła.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Leczniczy napój z chrzanu dezynfekuje i tworzy w organizmie bakteriobójczą twierdzę
  2. Nie żyje legenda Polsatu. Mężczyzna popełnił samobójstwo
  3. Wojciech Cejrowski wypowiedział się w temacie koronawirusa. Podróżnik znów szokuje
  4. 13-letnia Marta umiera na białaczkę. Jedyną szansą jest niezwykle drogi lek
  5. Próbowali uchronić się przed epidemią, znaleźli w internecie sposób. 27 osób nie żyje
  6. Szukają szczepionki na wirusa z Wuhan. Ochotnikom oferują równowartość 17 tys. zł

Następny artykuł