Nowotwór: specjaliści ostrzegają przed produktami mlecznymi
Autor Karol Zaborowski - 17 Października 2019

Specjaliści ostrzegają. Popularne produkty mleczne mogą wywoływać raka

Nowotwór z roku na rok diagnozowany jest u kolejnych tysięcy osób. Co pewien czas słyszymy również o kolejnych czynnikach, które wpływają na rozwój guza w naszym ciele. Teraz specjaliści ostrzegają przed niektórymi produktami mlecznymi. Mogą przyczyniać się do powstawania jednego z najczęstszych nowotworów.

Nowotwór powstaje w momencie pojawienia się w naszych komórkach specyficznej mutacji. Dzięki niej rozwijający się guz oszukuje nasz organizm, a jego komórki dzielą się bez końca w bardzo szybkim tempie. Na pojawienie się tej specyficznej zmiany, mogą wpływać najróżniejsze czynniki, a w ostatnich latach szczególną uwagę przykuwa się odnośnie do wpływu pożywienia i trybu życia na powstawanie nowotworów.

Naukowcy co jakiś czas informują nas o kolejnych składnikach naszej diety, które mogą zwiększyć prawdopodobieństwo pojawienia się u nas nowotworu. Tym razem specjaliści ostrzegają przed produktami mlecznymi, które wywoływać mogą raka piersi.

Śmiertelna choroba w przedszkolu. Nie żyje 6-latekŚmiertelna choroba w przedszkolu. Nie żyje 6-latekCzytaj dalej

Nowotwór wywoływany przez produkty mleczne

Rak piersi od lat pozostaje jednym z najczęściej diagnozowanych nowotworów, ale niestety nie wpływa to zbytnio na świadomość ludzi dotyczącą tej choroby. Wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy, jak ważna jest profilaktyka tego nowotworu oraz, jak przeprowadzić samobadanie, dzięki któremu można wykryć już bardzo wczesne zmiany.

Co więcej, okazuje się, że popularne produkty mleczne, które można znaleźć praktycznie w każdym domu, mogą znacząco zwiększać prawdopodobieństwo pojawienia się guza. Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej (KLMO), jest organizacją non-profit, która stara się uświadomić Polki, jak przeciwdziałać rakowi piersi.

Jak donosi portal Wp.pl, lekarze z tej organizacji ostrzegają, że ser mleczny może zawierać w sobie hormony reprodukcyjne takie, jak estrogeny, które wpływają na rozwój nowotworu. Mimo że wciąż są to śladowe ilości, to stają się one aktywne w naszym ciele. Co więcej, po przerobieniu mleka na ser stają się o wiele bardziej skoncentrowane.

Wedle przeprowadzonych badań przez National Cancer Institute ryzyko powstania nowotworu piersi przy częstym spożyciu serów śmietankowych oraz cheddara wzrosło o 53%. Badacze w dokumentacji wskazali właśnie hormony obecne w produkcie, jako przyczynę tak drastycznego wzrostu. Do podobnych konkluzji doszli również naukowcy z Australii.

Następny artykuł