Nowotwór: rakotwórcza substacja w mięsie
fot. unsplash.com
Autor Karol Zaborowski - 27 Grudnia 2019

Rakotwórcza substancja w mięsie. Eksperci ostrzegają

Nowotwór w zależności od swojego rodzaju może rozwijać się kilka lat lub zaledwie parę miesięcy. Niestety wokół nas znajduje się masa czynników, które zwiększają prawdopodobieństwo zapadnięcia na tę chorobę.

Nowotwór jest bez wątpienia jedną z najbardziej przerażających chorób. Co więcej, z każdym rokiem coraz więcej osób na nią zapada, co niezwykle niepokoi specjalistów na całym świecie. Komórki nowotworowe powstają na skutek mutacji, która może zajść w dowolnym momencie naszego życia. Przez taką zmianę komórka zaczyna się dzielić w niepohamowany sposób i w pewien sposób oszukuje nasz organizm.

Oczywiście taka mutacja może zajść samoistnie, jednak w naszym otoczeniu jest bardzo dużo czynników, które zwiększają prawdopodobieństwo jej pojawienia się. Niektóre z nich znajdziemy, chociażby w zanieczyszczonym powietrzu, a inne dodawane są do produktów spożywczych, aby dłużej zachowały swoją świeżość.

Odczuwała paraliżujący ból głowy. Wszyscy myśleli, że jest wywołany przez stresOdczuwała paraliżujący ból głowy. Wszyscy myśleli, że jest wywołany przez stresCzytaj dalej

Nowotwór wywołany konserwantem

Naukowcy z Queen’s University w Belfaście przeanalizowali wyniki innych badań dotyczących wpływu niektórych substancji konserwujących dodawanych do mięsa i przetworów mięsnych. Ich praca poskutkowała odkryciem, że jeden z nich wykazuje niezwykle silne działanie rakotwórcze.

Chodzi dokładniej o E250, czyli azotyn sodu. Można go znaleźć w wielu produktach i stosowany jest do przedłużania daty przydatności do spożycia oraz poprawia ich wygląd, przez co konsumenci chętniej po nie sięgają. Niestety jak się okazuje, zwiększa on o aż 65% prawdopodobieństwo pojawienia się u nas nowotworów, a najczęściej prowadzi do rozwoju nowotworu jelita grubego.

Jak podaje portal abczdrowie.pl najczęściej można go znaleźć w parówkach, kiełbasach, szynce i bekonie. Naukowcom udało się też określić, ile wynosi bezpieczna ilość mięsa z dodatkiem azotynu sodu, którą możemy zjeść w ciągu jednego dnia i wynosi zaledwie 70 gramów.

Niestety jest to bardzo zła wiadomość dla mięsożerców, ponieważ specjaliści są pewnie, że najlepiej dla naszego zdrowia będzie, jeżeli znacznie ograniczymy spożycie mięsa. Na szczęście nie wszyscy producenci stosują E250, dlatego też podczas zakupów powinniśmy zwracać uwagę na skład wybieranych przez nas produktów.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Dramat w domu Justyny Steczkowskiej. Nie jest dobrze, ręce same opadają
  2. Emeryci mogą odetchnąć z ulgą. Podjęto decyzję w sprawie świadczeń na 2020
  3. Mamy łzy w oczach. Ksiądz odmówił chrztu umierającego dziecka z jednego, podłego powodu
  4. Lekarze musieli amputować rękę. Wszystko przez zanieczyszczone sushi
  5. Najczęstszy błąd rodziców podczas Wigilii. 3-latka pilnie trafiła do szpitala na SOR
  6. Już nie ma wątpliwości. W nocy zapadła decyzja w sprawie Pawła Królikowskiego, ogromnie współczujemy rodzinie

Następny artykuł