Chcesz wzmocnić swoją odporność? Poznaj naturalne metody polecane przez immunologa

Odporność - naturalne metody
pixabay.com/aedrozda
Autor Barbara Bujar27.12.2020

Goszcząc na antenie Radia Zet, dwaj immunolodzy – dr hab. Wojciech Feleszko i dr Cezary Ścibiorski – podzielili się opinią dotyczącą naturalnych metod na wzmacnianie odporności. Wymienili szereg czynników, dzięki którym układ immunologiczny człowieka funkcjonuje prawidłowo. Jeden z nich podał jednak w wątpliwość witaminę D.

Dr hab. Wojciech Feleszko i dr Cezary Ścibiorski byli gośćmi Michała Figurskiego w audycji „NieZŁY pacjent w Radiu ZET”. Rozmowa dotyczyła zdrowia, a przede wszystkim odporności i tego, jak można ją wzmacniać. Choć w większości opinia ekspertów była taka sama, w pewnych momentach można było doszukać się rozbieżności.

Naturalne sposoby na odporność

Jak zauważył dr hab. Wojciech Feleszko, na układ immunologiczny człowieka w dużej mierze wpływają produkty trafiające do żołądka człowieka. W każdej infekcji – i o tym nie należy zapominać – ogromne znaczenie odgrywa także układ oddechowy.

- Centrum dowodzenia jest w brzuchu. Tam się mieści wiele komórek układu odpornościowego i przez niektóre produkty możemy na nią wpływać. Ale front walki znajduje się w płucach. Większość infekcji idzie drogą nosa, do oskrzeli i pęcherzyków płucnych – mówił immunolog cytowany przez serwis internetowy Radia Zet.

Skupiając się układzie pokarmowym, lekarz zdradził, które znane produkty rzeczywiście mogą okazać się przydatne w procesie wzmacniania odporności. Przyznał, że choć kiedyś śmiał się z rzekomo zdrowotnych właściwości miodu, ostatnio zmienił swoje nastawienie.

Donieśli na sąsiadów, że łamią limity na Wigilię. Policjanci byli bardzo zaskoczeni, gdy dotarli na miejsceDonieśli na sąsiadów, że łamią limity na Wigilię. Policjanci byli bardzo zaskoczeni, gdy dotarli na miejsceCzytaj dalej

- Przez lata strasznie się z tego śmiałem. (…) Do momentu, gdy parę tygodni temu British Medical Journal opublikował bardzo dobry przegląd badań, mówiący o tym, że miód zmniejsza objawy przeziębienia – powiedział.

Biorąc pod uwagę popularne połączenie miodu z czosnkiem, Feleszko wyraźnie zaznaczył, że jego opinia dotyczy wyłącznie pierwszego z produktów. Jak stwierdził, dane dotyczące właściwości zdrowotnych miodu są bardzo mocne, ale „na czosnek być może trzeba jeszcze trochę poczekać”.

Oprócz korzystania z miodu immunolog zwrócił uwagę także na inne czynności wzmacniające układ odpornościowy. Zaliczył do nich między innymi aktywność fizyczną oraz odpowiednio długi i regularny sen. Jego opinię w części podzielił drugi z rozmówców, dr Cezary Ścibiorski.

- Na ten temat powstało wiele prac, bardzo dobrze zrobionych. Z dużą odpowiedzialnością możemy powiedzieć o pewnych strategiach. Nie stresować się. Wysypiać się. Nie palić papierosów. Uprawiać umiarkowany wysiłek fizyczny na świeżym powietrzu. Przyjmować witaminę D. I to w zasadzie byłoby wszystko – dodał Feleszko.

W ostatniej kwestii pojawiła się jednak niezgodność. Jak stwierdził dr Ściborski, wiele badań wskazuje na to, że witamina D może w ogóle nie działać. Stanowisko immunologa zaskoczyło słuchaczy, w końcu o zaletach przyjmowania witaminy D – szczególnie w okresie pandemii koronawirusa – powstało wiele prac podpartych opiniami naukowców.

- Ostatnie dwa lata dla witaminy D były bardzo niełaskawe. Pierwsze badanie ukazało się w czerwcu 2019, kiedy patrzono na kwestię witamina D a nowotwór złośliwy. Po pięciu latach obserwacji nic nie wyszło. Nie miała kompletnie żadnego efektu, również u tych, którzy mieli tzw. ciężki niedobór. Potem ukazało się jeszcze kilkanaście badań, między innymi o próbie zapobiegania gruźlicy, która również nie wyszła. I to mnie bardzo zdumiało, bo latami byłem wychowywany, że witamina D jest kluczowa. Witamina D jako taka, w normalnie odżywionych krajach, prawdopodobnie w ogóle nie działa – powiedział Ściborski.

Artykuły polecane przez redakcję Pacjenci.pl:

Następny artykuł