Owoce: Jabłka mogą korzystnie wpływać na zdrowie
pixabay_MarcoRoosink
Autor Damian Witoń - 22 Lutego 2020

Jest bez wątpienia najpopularniejszym owocem w naszym kraju. Spożywanie go korzystnie wpływa na zdrowie

Owoce powinny stanowić stały element jadłospisu człowieka z uwagi na ich właściwości prozdrowotne. Polacy zdecydowanie najczęściej sięgają po jabłka. Spożywanie ich regularnie, może być bardzo korzystne.

Owoce są bardzo ważnym elementem diety człowieka. Stanowią bogate źródło składników odżywczych, witamin i minerałów. W różnych regionach świata popularne są nieco inne produkty, z uwagi na ich lokalne występowanie. W naszym kraju tron należy bezsprzecznie do jabłek, które można nabyć o każdej porze roku. Ich spożywanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych.

Objawy wylewu krwi do mózgu. Każdy powinien je znaćObjawy wylewu krwi do mózgu. Każdy powinien je znaćCzytaj dalej

Owoce, które królują na polskich stołach

Jabłka występują w wielu odmianach, które różnią się od siebie smakiem i wyglądem. Ich właściwości są jednak zazwyczaj zbliżone i bardzo pożądane pod względem oddziaływania na ludzki organizm. Nic więc dziwnego, że wiele osób sięga regularnie po nie regularnie.

Owoce będące bohaterem niniejszego artykułu są świetnym wyborem podczas stosowania diety. Średnie jabłko dostarcza swojemu konsumentowi około 90 kalorii, a także pomaga w pozbyciu się niechcianych toksyn i usprawnia przemianę materii. Popularne w ostatnim czasie stają się jadłospisy oparte wyłącznie na tym owocu. Odradzamy jednak ich stosowania, ponieważ często występuje po nich efekt jojo, a organizm nie otrzymuje wszystkich niezbędnych składników odżywczych, co stanowi dla niego obciążenie.

Jabłka zawierają w swoim składzie dużo błonnika. Należy jednak zaznaczyć, że bardzo duża jego część znajduje się w skórce tego owocu, dlatego nie powinno się jej wyrzucać. Błonnik pomoże nam w walce z nadwagą, zmniejszy prawdopodobieństwo wystąpienia zaparć i usprawni pracę naszych jelit. Co więcej, regularne jedzenie jabłek może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, miażdżycę, czy zawału serca.

Najpopularniejszy owoc w naszym kraju jest bogatym źródłem witaminy C, wzmacniającej naszą odporność i opóźniającej starzenie. Znajdziemy w nim także witaminę K poprawiającą krzepliwość krwi. Duża zawartość potasu w jabłkach nadaje im z kolei właściwości poprawiających pracę serca i regulujących ciśnienie krwi. Nie bez znaczenia dla zdrowia jest także fakt, że są one źródłem wapnia, fosforu i magnezu.

Dzisiaj grzeje: 1.Wystarczy kilka liści zalać ciepłą wodą. Właściwości ziela, które każdy z nas ma w swoim domu

2.Siostra Anny Przybylskiej ujawniła jak wygląda jej grób. Łzy same płyną do oczu

Jak podaje portal medonet.pl, starte jabłka warto podawać już kilkumiesięcznym dzieciom, co pomoże zapobiec wystąpienia u nich anemii. Nikt nie powinien jednak spożywać tych owoców na noc, ponieważ zawierają dużo cukrów prostych, co może przyczynić się do problemów z zasypianiem i odkładania się tkanki tłuszczowej.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Nie w Lidlu i nie w Biedronce. Dziś wygrał 1 sklep, ma najtańsze pączki w Polsce
  2. Córka Beaty Ścibakówny i Jana Englerta usłyszała diagnozę od lekarzy. 19-latka: „Wykryto u mnie guzki”
  3. Nietypowe objawy raka trzustki. Niektóre pojawiają się na naszej skórze
  4. Rodzaje i przyczyny bólu głowy. Może stanowić objaw niebezpiecznych chorób
  5. Prosty sposób na oczyszczenie jelita grubego. Wystarczą dwa składniki
  6. Słynna polska fabryka zamyka się po ponad 150 latach działalności. Jej wyroby wielu z nas ma w swoich domach

Następny artykuł