Dlaczego warto myć cytrusy? Powód jest prosty, ale bardzo ważny dla naszego zdrowia

Owoce - mycie cytrusów
pixabay.com/rkarkowski
Autor Barbara Bujar25.12.2020

Mycie owoców to podstawowa czynność, o której powinien pamiętać każdy. Nie należy zapominać o niej także w przypadku cytrusów. Konsekwencje zjedzenia nieumytej mandarynki czy pomarańczy mogą dać o sobie znać nawet po kilku latach.

Mycie owoców to czynność, o której każdemu z nas rodzice przypominali od najmłodszych lat. Dzięki temu utarła się ona w naszej pamięci i dziś niemal automatycznie myjemy jabłka, truskawki czy śliwki. Dużo częściej zapominamy jednak o umyciu cytrusów. Powód jest jeden – spożywamy je bez skórki. To jednak nie ma znaczenia.

Cytrusy, czuli owoce, z których zdejmujemy skórkę. Dlaczego należy je myć?

Jak podaje Poradnik Zdrowie, wszystkie owoce bez względu na to, czy obieramy z nich skórkę czy nie, powinny zostać umyte przed spożyciem. Konsekwencje pomijania tej czynności mogą bowiem bardzo niekorzystnie odbijać się na naszym zdrowiu.

Dolegliwości związane z brakiem odpowiedniej higieny podczas spożywania owoców nie pojawiają się od razu. Człowiek zazwyczaj obserwuje je po upływie kilku lub kilkunastu miesięcy. W niektórych przypadkach mogą one objawiać się jednak dopiero po kilku latach.

Mycie cytrusów jest bardzo ważne. Powodem są uprawy konwencjonalne, z których owoce trafiają do Polski. Pracownicy stosują na nich pestycydy i herbicydy, dzięki którym cytrusy zostają zabezpieczone na czas transportu, który czasem trwa nawet kilka tygodni.

Polska wysłała pomoc do Wielkiej Brytanii. Lekarze, pielęgniarki i ratownicy z ważną misją do spełnieniaPolska wysłała pomoc do Wielkiej Brytanii. Lekarze, pielęgniarki i ratownicy z ważną misją do spełnieniaCzytaj dalej

Dodatkowymi środkami, z których korzystają producenci owoców cytrusowych, są substancje konserwujące, nabłyszczacze i wosk. Te z kolei mają sprawić, by produkty wyglądały na świeże i zachęciły klientów do zrobienia zakupów. Niestety, używane chemikalia oraz preparaty grzybobójcze i przeciwpasożytnicze, z których także korzysta się na uprawach, są toksyczne dla ludzi.

Oprócz działania toksycznego spryskanym cytrusom przypisuje się także działanie rakotwórcze. Dzieje się tak na skutek konserwowania owoców imazalilem i woskowaniu ich utlenionym woskiem polietylenowym, który może również uszkadzać nerki i wątrobę.

Jedzenie nieumytych cytrusów może odbijać się także na układzie nerwowym człowieka. Uszkadza go bowiem środek nazywany thiabendazolem, który wykorzystywany jest podczas konserwacji owoców.

- Tych substancji jest znacznie więcej, dlatego skórka mandarynki, pomarańczy, banana, grejpfruta czy innych cytrusów to siedlisko co najmniej kilku różnych substancji chemicznych – informuje Poradnik Zdrowie.

W związku z zagrożeniem, jakie niesie za sobą jedzenie nieumytych owoców, należy zawsze pamiętać, aby zawsze przed spożyciem włożyć je pod wodę. Najlepiej, by miała około 60-70 st. C. Sam produkt należy natomiast wyczyścić szczoteczką z odrobiną płynu do naczyń. Jeśli jednak chcemy wykorzystać skórkę owocu – np. do ciasta – wystarczy wypłukać owoce w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego lub octu jabłkowego.

Artykuły polecane przez redakcję Pacjenci.pl:

Następny artykuł