Parówki skład produktu
Autor Karol Zaborowski - 21 Listopada 2019

Z czego produkowane są parówki? Niektóre osoby mogą stracić apetyt

Parówki dla wielu osób stanowią idealną formę przekąski, kiedy dopada nas lekki głód. Szczególnie dzieci lubią je jeść w towarzystwie ketchupu lub musztardy. Jednak co tak naprawdę znajduje się w ich wnętrzu. Niektórym osobom prawda może odebrać apetyt.

Parówki dostępne są w wielu sklepach i można je znaleźć praktycznie w każdym domu. Często decydując się na ich zakup, nie patrzymy na skład, a kierujemy się jedynie obietnicami złożonymi na opakowaniu. To bardzo duży błąd, ponieważ w niektórych produktach na próżno szukać prawdziwego mięsa.

Oczywiście nie oznacza to, że wszystkie parówki nie są robione z mięsa, jednak na pierwszy rzut oka nie jesteśmy w stanie określić produktów, z których zrobiony jest dany produkt. Do tego potrzebny nam jest skład danych parówek, a w niektórych przypadkach woła on o pomstę do nieba.

Przez ponad 10 lat brała tabletki antykoncepcyjne. Nawet nie zauważyła, jakie zmiany zaszły w jej mózguPrzez ponad 10 lat brała tabletki antykoncepcyjne. Nawet nie zauważyła, jakie zmiany zaszły w jej mózguCzytaj dalej

Z czego produkowane są parówki

W wielu parówkach można w składzie znaleźć tak zwany “MOM”, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Pod żadnym pozorem nie powinien on stanowić podstawy produktu, ponieważ jest o wiele mniej wartościowy niż normalne mięsa. Szczególnie powinny go unikać dzieci.

Niestety sposoby pozyskiwania MOM-u nie należą do zbyt zachwycających, chociaż trzeba rozwiać pewne mity. Jak podaje wp.pl, często można usłyszeć, że MOM robiony jest kurzych dziobów, łapek i innych części ciała, które w normalnej sytuacji stanowią odpady. Nie jest to do końca prawda, jednak wciąż jego skład pozostawia wiele do życzenia.

Podczas porcjowania mięsa, na kościach zawsze pozostają jakieś resztki w postaci tłuszczu, ścięgien i kawałków mięsa. To właśnie MOM, który jeszcze nie został pozyskany. MOżna to zrobić przy pomocy urządzenia, które oczyszcza kości z wszystkich pozostawionych resztek, a następnie tak otrzymaną masę mięsną mieli na gładką masę.

Innym sposobem jest zmielenie kości wraz z resztkami mięsa, a potem oddzielenie resztek kostnych od MOM-u przy pomocy specjalnych sit. Nie da się ukryć, że nie brzmi to zbyt apetycznie, a mimo to Polacy co roku na zakup parówek przeznaczają aż 3 miliardy złotych.
Dlatego też, jeżeli naprawdę nie wyobrażamy sobie życia bez parówek, to chociaż zadbajmy, by faktycznie w ich składzie było przede wszystkim mięso, a nie MOM.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Arszenik i antybiotyki w mięsie z kurczaka. Czym szprycowany jest drób, zanim trafi na nasz stół
  2. Napój drożdżowy doskonale koi nerwy. Ma również inne wspaniałe właściwości i można przygotować go w domu
  3. Anna Puślecka ostrzega przed rakotwórczą kranówką. Specjaliści komentują szokujący wpis dziennikarki
  4. W tysiącach polskich domów hodowana jest śmiertelnie trująca roślina. Wystarczy kilka minut, aby doszło do tragedii

Następny artykuł