Pigwa: właściwości zdrowotne
pixabay_music4life
Autor Damian Witoń - 7 Października 2020

Pigwa jest owocem o wielu wspaniałych właściwościach. Może nam pomóc nie tylko przy przeziębieniu

Pigwa posiada wiele właściwości zdrowotnych. Istnieje wiele sposobów wykorzystania tego wspaniałego owocu, który może pomóc nam w walce z różnymi dolegliwościami. Zdecydowanie warto je poznać.

Pigwa dzięki swoim wspaniałym właściwościom zdrowotnym doceniana była już w czasach starożytnych. Żydzi uważają, że to właśnie ten owoc skusił Ewę w rajskim ogrodzie, natomiast Grecy uznawali go za atrybut bogini Wenus oraz symbol miłości i szczęścia. Pozostawiając jednak kwestię wierzeń na boku, nie sposób nie docenić ogromu korzyści, jakie może przynieść nam włączenie pigwy do naszej diety.

Bardzo smutna wiadomość z samego rana. Nie żyje prawdziwa ikona muzyki, o śmierci poinformował zrozpaczony synBardzo smutna wiadomość z samego rana. Nie żyje prawdziwa ikona muzyki, o śmierci poinformował zrozpaczony synCzytaj dalej


Pigwa jest owocem o niesamowitych właściwościach. Warto wykorzystać je w trosce o nasze zdrowie

Z racji na swoją twardość i kwaśny smak pigwa w surowej formie raczej nie nadaje się do spożycia. Jest natomiast wspaniałą bazą do produkcji różnego rodzaju przetworów, takich jak konfitury, dżemy czy galaretki. Można dodać ją również do herbaty, która wspaniale sprawdzi się w zimne, jesienne wieczory. Nie wypadałoby także nie wspomnieć o nalewkach i sokach domowej roboty wytwarzanych na bazie pigwy, które mogą wspomóc nasz organizm w walce z przeziębieniem czy grypą.


Pigwa wykorzystywana jest też w leczeniu dolegliwości gastrycznych. W tym przypadku najcenniejsze okazują się jej pestki i nasiona, ponieważ zawierają taniny, regulujące pracę jelit, żołądka, łagodzące zgagę i polepszające apetyt. Substancje są również w stanie zapobiec wymiotom oraz wspomagać pracę wątroby.

Dzisiaj grzeje: 1.Sanepid wydał pilne ostrzeżenie. Szkło, pleśń i martwe szkodniki w popularnym produkcie
2.Chodził po Wadowicach przebrany za Jana Pawła II. Ludzie klękali i modlili się
3.Dorota Gardias opowiedziała o swojej chorobie. Wiemy od kogo się zaraziła


Wysoka zawartość przeciwutleniaczy czyni pigwę owocem młodości. Zapobiega wczesnemu starzeniu się skóry, dzięki czemu dłużej pozostaje gładka, jędrna i sprężysta. Owoc w pewnym stopniu może także uchronić nas przed rakiem.


Jak podaje portal ekologia.pl, pigwa jest bogatym źródłem witaminy C. Należy jednak pamiętać, że znaczna jej część jest tracona na skutek obróbki termicznej. W pigwie znajdziemy pokaźne pokłady cynku, fosforu, magnezu, miedzi, potasu, sodu, wapnia oraz żelaza. Owoc może pochwalić się również znaczną zawartością witaminy A oraz witamin z grupy B.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Uwaga, poważny komunikat dla Polaków. Najgorsza sytuacja od dawna, można zapomnieć o beztroskim wypoczynku
  2. Znamy prognozę na nadchodzącą zimę. Gigantyczny wpływ globalnego ocieplenia, wszystko już jasne
  3. Ekspert alarmuje. Koronawirus przenosi się inaczej niż 3 miesiące temu
  4. Leki, których może zaraz zabraknąć. Naczelna Izba Aptekarska alarmuje
  5. Nowa prognoza epidemii dla Polski. "Można odwołać Boże Narodzenie z rodziną"
  6. Zatrudniają do lepienia pierogów. Pensja nie mieści się w głowie

Następny artykuł