Por: właściwości zdrowotne
Autor Karol Zaborowski - 3 Grudnia 2019

Por ma wiele zastosowań również poza kuchnią. Niestety nie wszyscy mogą korzystać z jego leczniczych właściwości

Por został doceniony za swoje działanie zdrowotne jeszcze w starożytności, jednak teraz wiele osób uważa, że jest to niemalże bezwartościowe warzywo. Jest to duży błąd, ponieważ por ma w sobie wiele witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie naszego organizmu.

Por za swoje działania zdrowotne został doceniony już w starożytności przez Nerona. Według cesarza rzymskiego to właśnie to warzywo odpowiadało za dobrą kondycję jego głosu podczas przemówień publicznych. Nie da się ukryć, że por ma wiele zastosowań i to nie tylko w kuchni.

Por jest warzywem z rodziny czosnkowatych, przez co podobnie jak czosnek można go traktować jak naturalny antybiotyk. Dodatkowo posiada w sobie wiele witamin oraz minerałów, a także jest niskokaloryczny. 100 gramów pora zawiera jedynie 24 kcal, jednak nie wszyscy powinni po niego sięgać.

Wygląd naszej twarzy dużo mówi o zdrowiu. Niektóre zmiany mogą być objawem raka płucWygląd naszej twarzy dużo mówi o zdrowiu. Niektóre zmiany mogą być objawem raka płucCzytaj dalej

Por i jego właściwości zdrowotne

Na samym wstępie warto wspomnieć o wartościach odżywczych pora, ponieważ to warzywo zawiera witaminy C, A, E, B1, B2 oraz PP. Dodatkowo znajdziemy w nim około 10% białka, a także żelazo, olejki eteryczne i kwas nikotynowy. Już to powinno przekonać wiele osób, do tego, aby pora używać nie tylko do rosołu lub sałatki.

Warto wiedzieć, że por podobnie jak czosnek ma właściwości bakteriobójcze, antybakteryjne i antyseptyczne. Dodatkowo wspomaga walkę z grzybami oraz toksynami pochodzącymi, chociażby ze spalin, a to szczególnie może nam się przydać w okresie grzewczym. Bulion z tego warzywa sprawdzi się również w walce z kacem.

Por polecany jest również przy niektórych problemach trawiennych takich jak niestrawność i zaparcia. Ułatwia też pozbycie się niechcianych pasożytów z naszego organizmu. Sprawdzi się również w wypadku problemów z układem moczowym. Powinny po niego sięgać osoby zmagające się z nieżytem dróg moczowych lub kamicą. W takim wypadku doskonale sprawdzi się sok ze świeżego pora.

Niestety nie wszyscy mogą korzystać z jego dobrodziejstw. Jak podaje portal onet.pl, pora powinny unikać osoby, które mają problemy z wątrobą, wzdęciami i bólami jelit. Dodatkowo nie powinniśmy go podawać dzieciom do 3 roku życia. Warto też wiedzieć, że kolor warzywa warunkuje ilość olejków eterycznych. Biała część pora jest o wiele łagodniejsza niż jego zielone elementy.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Ćwiczenia na bolący i sztywny kark oraz szyję. Wystarczy kilka minut i odrobina chęci
  2. Kobieta po porodzie została zaniedbana przez personel medyczny. Będzie walczyć o odszkodowanie
  3. Urodził się mając tylko dwa procent mózgu. Lekarze nie potrafią wyjaśnić jego przypadku
  4. Proste domowe koktajle na stres. Ich przygotowanie trwa kilka minut

Następny artykuł