Przeziębienie: Można z nim walczyć przy pomocy popularnej przyprawy
pixabay_gate74
Autor Damian Witoń - 21 Lutego 2020

Dodana do herbaty zamienia ją w skuteczną broń przeciw przeziębieniu. Właściwości przyprawy, która gości w kuchniach wielu z nas

Przeziębienie jest powszechnym problemem zdrowotnym o tej porze roku. Można walczyć z nim na wiele sposobów. Jednym z nich jest użycie przyprawy, którą wielu z nas ma we własnej kuchni. Posiada ona wiele wspaniałych właściwości zdrowotnych.

Przeziębienie może dopaść każdego z nas. Jest to szczególnie prawdopodobne właśnie teraz w okresie jesienno-zimowym, w którym organizm człowieka wystawiany jest nieustannie na działanie niekorzystnych warunków atmosferycznych. Dolegliwości z nim związane można łagodzić za pomocą wielu środków. Jednym z nich jest przyprawa, którą wielu z nas znajdzie we własnej kuchni.

Objaw świadczący o problemach z tarczycą. Żeby go dostrzec, wystarczy spojrzeć w lustroObjaw świadczący o problemach z tarczycą. Żeby go dostrzec, wystarczy spojrzeć w lustroCzytaj dalej

Przeziębienie zwalczane przy pomocy popularnej przyprawy

Imbir, gdyż to właśnie on będzie bohaterem tego artykułu, to przyprawa stosowana szeroko głównie w kuchni azjatyckiej oraz indyjskiej. Posiada dużo właściwości zdrowotnych, dlatego od lat stosowany jest w medycynie naturalnej. Korzystali z niego już, chociażby starożytni Grecy czy Arabowie. Obecnie uprawiany jest między innymi w Nepalu, Indonezji, Chinach, Tajlandii, Nigerii, Bangladeszu, Kamerunie oraz na niektórych obszarach Stanów Zjednoczonych. Do prawidłowego wzrostu wymaga ciepłego klimatu.

Istnieje kilka odmian rośliny, które nieco różnią się od siebie pod względem właściwości, dlatego wykorzystywane są do odmiennych celów. Wyróżnić możemy imbir lekarski, cytwarowy, żółty, japoński oraz malajski. Trzy pierwsze rodzaje rośliny wykorzystuje się w medycynie, natomiast dwa ostatnie świetnie sprawdzą się do przyprawiania potraw.

Imbir jest źródłem licznych witamin i składników mineralnych. W 100 gramach rośliny znajdziemy średnio 5 mg witaminy C, nieduże ilości witamin B i E, 415 mg potasu, co stanowi około 8 procent dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej, 43 mg magnezu, 0,34 mg cynku, a także 0,6 mg żelaza. Zawarte w przyprawie oleożywice i olejki eteryczne nadają jej właściwości przeciwwirusowych, przeciwzapalnych oraz antybakteryjnych.

Jak podaje portal stronazdrowia.pl, świeży korzeń imbiru może być pomocny w łagodzeniu objawów zapalenia górnych dróg oddechowych. Wykazuje działanie rozgrzewające, napotne, przeciwgorączkowe oraz przyczynia się do zmniejszenia bólu gardła. Sprawdzi się zatem jako produkt wspomagający leczenie przeziębienia, grypy i infekcji.

Dzisiaj grzeje: 1. Naturalne metody na ból głowy. Warto je wypróbować

2. Wyciekły powalające zdjęcia, Marta Kaczyńska już się nie wymiga. Widok odbiera mowę

Jednakże imbir posiada jeszcze więcej cennych dla człowieka właściwości. Wykazuje bowiem korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego oraz łagodzi bóle menstruacyjne. Może również okazać się sojusznikiem osób pragnących obniżyć poziom cholesterolu w swoim organizmie. Przyprawa wykorzystywana jest także do produkcji leków zapobiegających chorobie lokomocyjnej, ponieważ działa przeciwwymiotnie.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Nie w Lidlu i nie w Biedronce. Dziś wygrał 1 sklep, ma najtańsze pączki w Polsce
  2. Córka Beaty Ścibakówny i Jana Englerta usłyszała diagnozę od lekarzy. 19-latka: „Wykryto u mnie guzki”
  3. GIS ostrzega przed poradami Jerzego Zięby. "Jest to działanie szczególnie groźne i niebezpieczne"
  4. Nie jesz mięsa, ale potrzebujesz białka? Lista produktów polecanych dla Ciebie
  5. Nikt nie chciał go zatrudnić przez autyzm. Teraz sam pomaga innym
  6. Słynna polska fabryka zamyka się po ponad 150 latach działalności. Jej wyroby wielu z nas ma w swoich domach

Następny artykuł