Sczypiorek chroni przed nowotworami
pixabay.com/matthiasboeckel
Autor Barbara Bujar - 8 Czerwca 2020

Chroni przed 3 rodzajami raka. Roślina, którą bez problemu wyhodujesz na swoim oknie

Rak to choroba, której każdy chciałby uniknąć. Ryzyko zachorowania można zmniejszyć na wiele sposobów. Jednym z nich jest włączenie do swojej diety szczypiorku. Ta niewinnie wyglądająca roślina kryje w sobie bardzo dużo zdrowotnych właściwości. Oprócz nowotworów wspomaga także inne dolegliwości.

Szczypiorek to dobrze znane zioło, które często używane jest w kuchni jako dodatek do serków, kanapek albo jajek. Charakteryzuje się intensywnym zielonym kolorem, ostrym smakiem i niepowtarzanym zapachem. Jest rośliną, którą śmiało można wyhodować w domu na parapecie. Najlepiej zrobić to wiosną. Oprócz tego, że szczypiorek wyśmienicie smakuje, może również pomóc organizmowi w walce z wieloma dolegliwościami. Jedną z nich jest rak, a w szczególności jego trzy rodzaje.

Z ostatniej chwili: kopalnie zamknięte z powodu koronawirusaZ ostatniej chwili: kopalnie zamknięte z powodu koronawirusaCzytaj dalej

Rak i inne choroby stanowią mniejsze zagrożenie, kiedy jemy regularnie szczypiorek

Jak podaje portal abczdrowie.pl szczypiorek to prawdziwa bomba witaminowa. Spożywając go, dostarczamy naszemu organizmowi witaminę A, C i K. Dodatkowo zielona roślina zawiera kwas foliowy, wapń, potas, magnez oraz antyoksydanty.

Szczypiorek wspomaga organizm przy wielu dolegliwościach. Dzięki zawartości witaminy C, świetnie sprawdza się jako naturalny antybiotyk. Zwalcza wirusy i bakterie, co zmniejsza ryzyko wystąpienia przeziębień i infekcji. Warto zażywać go również w przypadku grypy, problemów grzybiczych i zwykłego osłabienia.

Uwzględnienie zielonego zioła w codziennej diecie zapobiegnie częstym bólom brzucha i zaparciom. Szczypiorek działa bowiem przeczyszczająco, a dodatkowo usuwa z organizmu zgromadzony nadmiar toksyn. Spożywanie go wskazane jest więc dla osób, które mają zamiar zrzucić zbędne kilogramy. Doskonale sprawdzi się również przypadku osób, które mają słaby apetyt, ponieważ dzięki swoim właściwościom doprowadzi do jego pobudzenia.

Szczypiorek to również doskonały sposób na zapobiegnięcie poważnych dolegliwości, takich jak miażdżyca, udar mózgu czy ataki serca. Dzięki obecności allicyny jego spożywanie pomoże w obniżeniu poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego.

Dzisiaj grzeje: 1. Podczas sesji ciążowej na jej brzuch położono tysiące pszczół. W internecie zawrzało

2. Jazda rowerem po alkoholu może kosztować cię więcej niż myślisz. Grożą spore mandaty

Szczypiorek przede wszystkim może pomóc w uniknięciu chorób nowotworowych. Zawdzięcza się to zawartości przeciwutleniaczy, które głównie wspierają układ odpornościowy organizmu. Według podanych informacji, specjalnie przeprowadzone badania wskazują na to, że dieta uzupełniona w szczypiorek chroni przede wszystkim przed rakiem żołądka, prostaty i przełyku.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Smutne informacje ze straży pożarnej. Nie żyje strażak, ogłoszono żałobę
  2. <
  3. Arcybiskup Marek Jędraszewski nie mógł sobie darować. Grzmiał i straszył z ambony, wszystko trafiło do sieci
  4. Stan przedzawałowy. Jak go rozpoznać i co robić, gdy wystąpi?
  5. Glejak to niezwykle groźny nowotwór. Niestety nie jest łatwy do wykrycia, gdyż objawy są niespecyficzne
  6. Pasożyty, którymi możemy się zarazić poprzez jedzenie. Mogą być bardzo niebezpieczne
  7. Z ostatniej chwili. FIFA właśnie ogłosiła nowy ranking reprezentacji. Wiemy, które miejsce zajęła Polska

Następny artykuł