Na raka jelita grubego umiera dziennie 33 Polaków
pixabay/valelopardo
Autor Aneta Młodawska - 19 Maja 2020

Codziennie umiera przez niego 33 Polaków. Pierwsze objawy raka jelita

Rak jelita jest przyczyną 660 tys. zgonów rocznie na całym świecie. Większość przypadków choroby rozpoznawana jest u pacjentów powyżej 50 roku życia, jednak coraz częściej zdarza się, że zapadają na nią osoby młode. O raku jelita grubego opowiedziała w rozmowie z WP abcZdrowie lek. Katarzyna Niewęgłowska.

Rak jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym, na który zapadają mężczyźni, i drugim, na który chorują kobiety. Wczesna wykrywalność nowotworów jelita grubego ma kluczowe znaczenie dla skuteczności leczenia. Chorzy, u których rak został wykryty we wczesnym stadium, mają znacznie lepsze rokowania i szansę na szybsze wdrożenie terapii.

Niestety w Polsce co roku ponad 23 tys. osób dowiaduje się o chorobie, z czego ponad 13 tys.umiera. Nic zatem dziwnego, że specjaliści na każdym kroku podkreślają, jak ważne jest wykonywanie badań kontrolnych. Pomimo coraz większej świadomości ludzi na temat występowania nowotworów, od kilku lat zachorowalność na raka jelita grubego wzrasta.

Nie żyje znany aktor. W jego mieszkaniu znaleziono jeszcze jedno ciałoNie żyje znany aktor. W jego mieszkaniu znaleziono jeszcze jedno ciałoCzytaj dalej

Na raka jelita grubego umiera dziennie 33 Polaków

Polska znajduje się w niechlubnej czołówce państw o największej liczbie zachorowań na raka jelita grubego w Europie. Choroba ta długo rozwija się w ukryciu, dając objawy, które przypominają niestrawność. Zanim na dobre zaatakuje, może minąć nawet 10 lat. Mimo dostępności badań, które mogą wykryć chorobę na wczesnym etapie, nadal niewielu pacjentów z nich korzysta.

- Diagnozę słyszy ok. 23 tysięcy Polaków rocznie. Umiera 13 tysięcy, to aż 33 osoby dziennie! Rak jelita grubego to jeden z najczęściej diagnozowanych obecnie nowotworów, a zachorowalność stale rośnie. Przypuszcza się, że za 10 lat w Polsce będzie nawet 30 tys. nowych zachorowań rocznie. Niespełna 50 proc. pacjentów przeżyje 5 lat. To naturalnie znacznie lepszy wynik niż chociażby 20 lat temu, kiedy zaczynałam swoją drogę zawodową. Wtedy przeżywalność wynosiła ok. 25 proc. Nadal jednak mamy wiele do zrobienia. Obecny wynik jest bowiem jednym z najgorszych w Europie. W Szwecji czy Holandii przeżywalność 5-letnia wynosi ok. 70 proc. - wyjaśnia specjalistka.

Rak jelita grubego bardzo często dotyka osoby zamieszkujące kraje rozwinięte. Odpowiedzialna jest za to przede wszystkim nieodpowiednia dieta oparta na tłuszczach oraz czerwonym mięsie, jak i zbyt mała ilość spożywanych produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców. Takie nawyki znacząco podnoszą ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

- Rzeczywiście. 60 proc. zachorowań przypada na kraje wysoko rozwinięte: Europę Zachodnią, Amerykę Północną, Australię, Nową Zelandię. Najrzadziej rak jelit spotykany jest w Centralnej Afryce i Azji. Tam, gdzie spożywa się niewiele lub w ogóle nie je się czerwonego mięsa, pije mało alkoholu, spożywa dużo warzyw i owoców, choroba jest stosunkowo rzadka. Mówimy tu o tzw. modyfikowalnych czynnikach ryzyka: czyli diecie bogatej w błonnik, ubogiej w tłuszcze zwierzęce i czerwone mięso oraz alkohol. - mówi gastrolog.

Najnowsze badania ujawniają, że rak jelita grubego nie jest już domeną wyłącznie ludzi starszych. Doniesienia ze Stanów Zjednoczonych alarmują o dwukrotnym wzroście zachorowań wśród 30, 40, a nawet 20-latków. Lek. Katarzyna Niewęgłowska wyjaśnia, co może odpowiadać za taki stan rzeczy.

- Taki skok zachorowań jest związany najprawdopodobniej z epidemią otyłości. Niestety, nie mamy danych na ten temat w odniesieniu do populacji polskich chorych. Znaczenie mają też czynniki około genetyczne. Ok. 20 proc. pacjentów ma skłonność genetyczną. Wydaje się, że dziedziczymy nie tylko zespoły genetyczne (np. polipowatość rodzinną, przy której 100 proc. pacjentów wygeneruje raka, czy zespół Lyncha), ale również nawyki dietetyczne i stosunek do tzw. kultury fizycznej. Znaczenia ma też rasa: częściej chorują Żydzi Aszkenazyjscy i Afroamerykanie. - wyjaśnia Niewęgłowska.

Dzisiaj grzeje: 1. Łukasz Szumowski przekazał najnowsze infomracje. Poważne zmiany od 1 czerwca

2. Tragiczne wiadomości, zmarł słynny lekarz. By walczyć z epidemią, przełożył emeryturę

Większość raków jelita grubego rozwija się powoli. Powstawanie nowotworu od łagodnego polipa do zaawansowanego guza wynosi nawet 10 lat. Specjalistka podkreśla jednak, że w walce z rakiem jelita grubego nie jesteśmy bezbronni.

- Mamy doskonałe narzędzie diagnostyczne, a czasem i lecznicze, jakim jest kolonoskopia. To średnio 20 minut, które ratuje życie. Trzeba też poświęcić kilka dni na dietę i dzień przed przygotowaniem na oczyszczenie jelita. Najczęściej Polaków hamuje jednak wstyd, bo badanie wydaje im się krępujące, ale proszę pamiętać, że dla lekarza to rutyna. - dodaje gastrolog.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Przenigdy nie kupuj chińskiego czosnku. Rozpoznasz, że nie jest z Polski po 3 ważnych szczegółach
  2. Szymona Hołownię zaczepił bezdomny na ulicy. Nie miał pojęcia, że wszystko się nagrywa. Na jaw wyszedł nieznany fakt
  3. GIF wycofuje z rynku lek używany przez miliony Polaków. Decyzja ma rygor natychmiastowej wykonalności
  4. Myśleli, że to zwykła grypa. Ich małżeństwo trwało zaledwie 72 godziny
  5. Kołatanie serca ma wiele przyczyn. Nie należy go lekceważyć, gdyż może być objawem niebezpiecznych chorób
  6. Tegoroczne kolonie i obozy zmienią się nie do poznania. Nie wszystkie też dzieci będą mogły na nie wyjechać

Następny artykuł