właściwości zdrowotne rosołu
fot. https://pixabay.com/ Couleur
Autor Natalia Niewczas - 5 Sierpnia 2020

Zdrowotne właściwości rosołu. Jeden błąd może zrujnować całe danie

Rosół to tak naprawdę niezagęszczony wywar mięsno-warzywny. Do jego przygotowania używamy przeważnie mięsa drobiowego, choć danie można spotkać także w wersji wołowej bądź baraniej. To zupa wielozadaniowa - nie dość, że sama w sobie smakuje wybornie, to jeszcze stanowi doskonałą bazę do przygotowywania innych wyśmienitych zup, na przykład krupniku lub zupy pomidorowej.

Rosół to jedna z najbardziej rozpowszechnionych zup wśród Polaków. Uwielbiamy go za mięsny smak, uniwersalność i stosunkowo łatwe przygotowanie, choć tę popularną potrawę w istocie powinno się gotować nawet przez kilka godzin. W tym prostym daniu rozsmakują się zarówno dzieci, jak i dorośli. O czym warto wiedzieć, rosół kryje w sobie nie tylko bogate walory smakowe, ale i zdrowotne właściwości.

Rosół naprawdę pomaga w chorobie

Rosół to danie, które nasze babcie już od lat podejrzewały o dobroczynne dla zdrowia właściwości. Podawanie tego esencjonalnego, mięsno-warzywnego wywaru osobie chorej na przeziębienie lub grypę to już niemal tradycja. Wielu z nas kultywuje ją przez lata, bo tak nauczyło się od troskliwych, ratujących sytuację pyszną, domową zupką opiekunek. Chociaż z perspektywy czasu podobne praktyki mogą wzbudzać wątpliwości, rosół naprawdę potrafi wspomóc organizm w walce z chorobą.

Właściwości lecznicze rosołu to nie mrzonka, a nasze podajęce go choremu babcie miały nosa. Ta smaczna zupa (zwłaszcza ta przygotowana z miłością) nie tylko rozgrzewa i pociesza w trudnych chwilach, ale naprawdę wzmacnia organizm borykający się z chorobą.

Jak podaje portal zywienie,abczdrowie.pl, sekret zdrowotnych właściwości rosołu tkwi w składnikach potrawy. Podczas gotowania z kości uwalnia się cysteina. Związek ułatwia proces odkrztuszania zalegającej w ciele wydzieliny. Rosół działa także przeciwzapalnie, dzięki czemu powstrzymuje zmiany zachodzące w naczyniach krwionośnych.

Dzisiaj grzeje: 1. Pilne ogłoszenie sanepidu. Trwają poszukiwania klientów restauracji, w której wykryto koronawirusa
2. Niemiecka potęga z poważnymi problemami. Czołowa branża zwolni nawet 100 tys. pracowników

Na przygotowanie znakomitego rosołu potrzeba trochę czasu. Co ważne, wielu domowych kucharzy może popełniać jeden, wpływający na finalny aromat dania błąd - mięso należy zalewać chłodną, a nie wrzącą wodą. Zalewanie mięsa wrzątkiem blokuje bowiem przenikanie bogatego, mięsnego aromatu do potrawy.

Rosół jest zdrowy, wzmacnia w chorobie i wybornie smakuje. Wobec tych informacji nie pozostaje nic innego, jak chwycić za łyżkę, rozkoszować się w tym uniwersalnym daniu i, przy najbliższej okazji, podziękować babci za dobre rady.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Tragiczny wypadek w metrze. Duże utrudnienia dla podróżujących
  2. Gwiazda Pytanie na śniadanie "modli się, aby TVP jej nie zwolniło". Dramat prezenterki
  3. Objawy nowotworów widoczne gołym okiem. Gdy je zauważysz, nie ma czasu do stracenia
  4. Dobre wieści. Jerzy Stuhr po raz pierwszy pojawił się na wizji po przebytym udarze
  5. Co może powstrzymać drugą falę epidemii? Naukowcy podali odpowiedź
  6. Bezdomny wszedł do restauracji i poprosił o jedzenie za 2 zł. Odpowiedź kasjera zaskoczyła wszystkich świadków

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł