Zamierzasz podać ryby na wigilijnym stole? Doradzamy, które są najzdrowsze

Ryby - które najlepiej przyrządzić w święta?
pixabay.com/Engin_Akyurt
Autor Barbara Bujar14.12.2020

Ryby królują na wigilijnym stole. Wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt bez karpia. Jeśli jednak nie są zwolennikami jego smaku, mogą wybrać pstrąga, łososia, sandacza albo śledzia. Każdy z nich charakteryzuje się bowiem bogatym składem witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka.

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi coroczny problem – którą rybę podać na kolacji wigilijnej? Nie we wszystkich domach na stole króluje karp.

Najzdrowsze ryby na Wigilię

Niewątpliwie rybą, która najczęściej pojawia się na wigilijnym stole, jest karp. Jego obecność wiąże się przede wszystkim z długoletnią tradycją, a także upodobaniami smakowymi wielu Polaków. Jak podaje portal medyczny doz.pl, karpia warto wybrać także ze względu na jego bogaty skład i właściwości zdrowotne.

Na zawartość karpia składają się między innymi witaminy z grupy B oraz takie minerały takie jak miedź, sód, cynk i fluor. Gatunek cieszy się także niską zawartością tłuszczu oraz dużą ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dzięki spożywaniu karpia organizm przyswaja także sporą ilość białka.

W Polsce coraz częściej spotyka się jednak przeciwników karpia. Przed świętami Bożego Narodzenia każdy z nich zastanawia się nad tym, którą z ryb najlepiej kupić i podać na kolacji wigilijnej. Cztery gatunki można wybrać bez cienia wątpliwości.

Popularną alternatywą dla karpia w Polsce stał się śledź – ryba, w skład której wchodzą między innymi: kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, miedź, potas, witaminy A, D i E oraz witaminy z grupy B. Dzięki obecności tak wielu związków śledzie korzystnie wpływają na pracę mózgu, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, łuszczycy i rozwoju anemii, działają przeciwbakteryjnie oraz wspomagają koncentrację.

Serwis doz.pl poleca, by śledzie na wigilijnym stole podawać w zalewie winnej, w śmietanie lub w oleju. Warto wiedzieć, że – choć ten sposób jest rzadko praktykowane — ryby mogą być także smażone na patelni.

Na liście świątecznych ryb bez dwóch zdań powinien znaleźć się również łosoś. Ryba, którą Polacy uwielbiają jeść przez cały rok, cieszy się równie bogatą zawartością. Specjaliści wyróżniają w składzie łososia między innymi: kwasy omega-3 i omega-6, witaminy B1, B2 i B6, wapń oraz fosfor. Powyższe związki spełniają w organizmie funkcję ochrony wzroku, serca i skóry. Spożywanie łososia pomaga także w zapobieganiu skurczom mięśni.

Ze względu na to, że łososie żyją w środowisku morskim, bardzo często zawierają w sobie mnóstwo zanieczyszczeń. Z tego powodu eksperci odradzają ich spożywanie kobietom w ciąży oraz dzieciom.

Rybami godnymi polecenia są także sandacz – chudy gatunek ryb, zawierający selen i kwasy tłuszczowe – oraz pstrąg, którym przypisuje się największą ilość kwasów omega-3 spośród wszystkich ryb słodkowodnych. Pstrągi są również źródłem witamin A, D i E oraz kwasów EPA i DHA.

Zakaz przemieszczania się na Święta? Polacy dali znać, co sądzą o tym pomyśleZakaz przemieszczania się na Święta? Polacy dali znać, co sądzą o tym pomyśleCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Następny artykuł