Ryby: niektóre z nich mogą być toksyczne
pixabay_FreePhotos
Autor Damian Witoń - 14 Marca 2020

Ryby, które zawierają najwięcej toksyn. Lepiej ich unikać

Ryby uważane są przez wielu za zdrową żywność, ponieważ zawierają w sobie wiele cennych składników. Na niektóre z nich trzeba jednak uważać, ponieważ w swoim mięsie mogą posiadać także niebezpieczne dla człowieka toksyny.

Ryby uważane są powszechnie za bardzo zdrowy rodzaj pokarmu. Posiadają wiele cennych dla organizmu człowieka składników odżywczych. Niestety niektóre z nich mogą zawierać w sobie również niebezpieczne toksyny, dlatego warto dobrze się zastanowić nad tym, czy powinny lądować na naszych talerzach.

Kobieta wyleczona z koronawirusa zdradza, co zrobiła, żeby wyzdrowieć. Nie była nawet hospitalizowanaKobieta wyleczona z koronawirusa zdradza, co zrobiła, żeby wyzdrowieć. Nie była nawet hospitalizowanaCzytaj dalej

Ryby mogą zawierać w sobie groźne toksyny. Jedzenia niektórych z nich lepiej jest unikać

Istnieje podzielane przez wielu przekonanie, że jedzenie ryb jest bardzo korzystne dla zdrowia człowieka. Zasadniczo jest ono prawdziwe, ponieważ są one źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Trzeba jednak zaznaczyć, że niektóre z nich zawierają w sobie również toksyny mogące poważnie nam zaszkodzić. Ich występowanie uzależnione jest w dużej mierze od warunków, w jakich żyła ryba. Stosowanie niektórych substancji w masowych hodowlach przyczynia się w dużym stopniu do obniżenia jakości mięsa, które z nich pozyskujemy. Istotny jest także sam gatunek ryby, ponieważ niektóre z nich zawierają szczególnie dużo niebezpiecznych związków.

Wybierając się do sklepu w celu zakupienia ryb, warto wiedzieć, które z nich mogą być szczególnie niebezpieczne. Dużym ryzykiem obarczone będzie z pewnością spożycie pangi, ponieważ najczęściej odławiana jest ona z bardzo zanieczyszczonych wód Mekongu. Ponadto często nafaszerowana jest hormonami, które mają przyspieszyć wzrostu. Nie bez znaczenia jest także proces jej przetwarzania, podczas którego do ryby dodaje się, chociażby związki fosforowe.

Niezbyt dobrym pomysłem jest także spożywanie łososia hodowlanego. Ryba przeważnie odżywiana jest tanią paszą z domieszką antybiotyków i barwników. Złe warunki, w jakich przetrzymywane są łososie, wiążą się również ze zwiększonym ryzykiem zakażenia ich patogenami i pasożytami. Uważać należy również na śledzie bałtyckie, ponieważ jak podaje portal kobieta.onet.pl, zawierają one największą ilość pestycydów chloroorganicznych i polichlorowanych bifenyli. Znajdziemy w nich również dioksyny. Wszystkie wymienione substancje mogą niekorzystnie wpływać na układ odpornościowy.

Dzisiaj grzeje: 1. W zaledwie 24h w kraju zdiagnozowano ponad 2,6 tys. kolejnych osób z koronawirusem. Sytuacja we Włoszech jest coraz bardziej dramatyczna

2. 4 nowe przypadki koronawirusa w Polsce. Wszystkie w jednym mieście

Wątpliwości co do zdatności do bezpiecznego spożycia budzi także importowany sum, ponieważ wchłania w siebie duże ilości pestycydów, antybiotyków oraz zanieczyszczeń z wód, w których występuje. Nie powinniśmy przesadzać również z jedzeniem tuńczyka i makreli, ponieważ w rybach znajduje się metylortęć, groźna szczególnie dla kobiet w ciąży.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Oficjalna wiadomość. Ważne zmiany dotyczące zakupów w Polsce
  2. Restauracje, kawiarnie i bary zostaną zamknięte. Oficjalne stanowisko premiera
  3. Ksiądz nie chce odwołać rekolekcji. Według niego gorszy od koronawirusa jest wirus atakujący duszę
  4. Oznaki świadczące o spadku odporności organizmu. Niektóre z nich są nieoczywiste
  5. 4-latka straciła wzrok. Wszystko przez powszechną chorobę
  6. Polska zamknie granice? Sztab kryzysowy w trakcie narady

Następny artykuł