Ryby też mogą szkodzić zdrowiu
pixabay.com/MarcoWilliams
Autor Barbara Bujar - 19 Czerwca 2020

Zajada się nimi wielu Polaków. Niestety mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia

Ryby uchodzą za doskonały posiłek, który polecany jest każdemu. Ich mięso uważane jest za najzdrowsze, a skład często budzi podziw. Niestety, nie wszystkie ryby mogą pochwalić się samymi zaletami. Niektóre gatunki hodowane są w zanieczyszczonych wodach, a dodatkowo karmione są antybiotykami. Te rodzaje ewidentnie nie powinny znajdować się w naszej kuchni.

Ryby zyskały duże uznanie wśród lekarzy i dietetyków. Ich skład uważany jest za bardzo zdrowy i wartościowy. Szczególną uwagę zwraca się na zawarte w nich kwasy tłuszczowe, jod, witaminę D, witaminy B6 i B12 oraz pełnowartościowe białko. Dieta oparta na produktach rybnych powinna więc nieść za sobą same korzyści i doskonale wpływać na kondycję naszego organizmu. Niestety, ma ona też swoje złe strony.

Kilkaset zakażeń w fabryce mięsa. Polacy obwiniani za zarażanieKilkaset zakażeń w fabryce mięsa. Polacy obwiniani za zarażanieCzytaj dalej

Ryby, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie

Nie wszystkie ryby są źródłem odpowiednich wartości odżywczych. Powodem tego są warunki, w jakich hoduje się zwierzęta. Wiele takich miejsc charakteryzuje się zanieczyszczoną wodą i podawaniem antybiotyków oraz innych szkodliwych substancji. Portal smaker.pl wytypował 5 gatunków, których z pewnością powinniśmy unikać.

Jako pierwsza na liście znalazła się tilapia – ryba, która dość często gości na rodzinnych stołach. Nie każdy wie jednak, że do Polski trafia ona z Azji, a tam hoduje się ją w fatalnych warunkach. Tilapie żyją w brudnej wodzie, gdzie za pośrednictwem paszy podaje im się antybiotyki, hormony i środki bakteriobójcze. Czynności te mają na celu przyspieszenie wzrostu ryb. Składniki, które tilapie gromadzą w sobie, automatycznie znajdują się na naszych talerzach. Portal informuje, aby z tego gatunku zrezygnowały przede wszystkim osoby zmagające się z alergią lub problemami sercowymi. Tilapia to nie jedyny gatunek, który sprowadza się z Azji. Kolejnym przykładem jest sum, który hodowany jest w bardzo podobny sposób. Przy zakupie tego produktu warto najpierw upewnić się, skąd pochodzi.

Zanieczyszczone wody i sztuczne składniki odżywcze nie są także obce pandze. Ta tania i wbrew pozorom smaczna ryba zawiera w sobie bardzo mało jakichkolwiek wartości, dlatego lepiej nie wybierać jej na obiad lub kolację z bliskimi. Szczególną ostrożność należy zachować także podczas zakupu makreli. Mięso odmiany królewskiej bardzo często posiada rtęć, która jest niebezpieczna dla zdrowia.

Dzisiaj grzeje: 1. Ministerstwo Zdrowia ujawniło plan dla uczniów na następny rok. Wielu rodziców jest oburzonych

2. Biedronka oddaje za kupione towary. Pół ceny do twojej kieszeni, warunki łatwo spełnić może każdy

Dużym zaskoczeniem może być ostatnia ryba, z której spożycia powinniśmy zrezygnować. Łosoś jest produktem, który bardzo często znajduje miejsce na naszych talerzach. Smaczny, zdrowy i z wieloma wartościami odżywczymi – nie zawsze jest taki, jaki się wydaje. Łosoś pochodzący z hodowli, a nie ze środowiska naturalnego, szkodzi naszemu zdrowiu. Zawdzięcza to obecności pestycydów, antybiotyków oraz dwufenyli polochlorowanych

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Ogromna powódź w Warszawie. Auta dosłownie utonęły na ulicy. Sytuacja jest dramatyczna
  2. Państwowa Inspekcja Sanitarna podjęła nagłą i niespodziewaną decyzję. Bardzo niebezpieczna bakteria w popularnym produkcie
  3. Światowe media obiegła tragiczna wiadomość. Nie żyje 16-letnia mistrzyni
  4. Pierwsze objawy raka kości. Absolutnie nie należy ich lekceważyć
  5. Kobieta była pewna, że jest w ciąży. Okazało się, że cierpi na poważną chorobę
  6. Bardzo złe informacje w sprawie Turnieju Czterech Skoczni. Polacy będą musieli poradzić sobie bez kibiców

Następny artykuł