ryby których powinniśmy unikać
Fot. pixabay.com/ kalhh
Autor Klaudia Gaicka - 23 Maja 2020

Nie wszystkie ryby są dla nas zdrowe. Jeden z popularnych gatunków, którego powinniśmy unikać

Ryby są polecane jako zdrowszy zamiennik tradycyjnych mięs. Eksperci doceniają również ich cenne wartości odżywcze, większość jest bogatym źródłem kwasów omega-3 oraz mikroelementów. Jednak nie wszystkie, jedna z popularnych w Polsce ryb jest zdecydowanie niezdrowa.

Ryby są niesamowicie zdrowe. Większość ekspertów doradza, aby jeść ryby kilka razy w tygodniu. Jednak jak się okazuje, nie tyczy się to wszystkich ryb. Jeden z popularnych i dostępnych praktycznie w każdym sklepie gatunków, jest bardzo szkodliwy. Co więcej, ryba ta jest stosunkowo tania, cieszy się przez to ogromną popularnością. Wydaje się to nieprawdopodobne, ale tak właśnie jest. Chodzi o pangę.

Wstrząsajace historie kobiet, które zmagają się z migreną. Wstrząsajace historie kobiet, które zmagają się z migreną. "Bałam się, że nie przeżyję i mój organizm nie wytrzyma takiego bólu"Czytaj dalej

Ryby na ogół są zdrowe, jednak nie wszystkie

Ryba ta hodowana jest głównie w Azji, w skandalicznych warunkach. Brudne, przepełnione baseniki skutecznie utrudniają wzrost ryb, więc na domiar złego tamtejsi rybacy używają antybiotyków i hormonów wzrostu. Kupowanie tej ryby nie tylko przyczynia się do pogorszenia naszego zdrowia, ale również do znęcania się nad zwierzętami hodowanymi w okropnym stanie.

Jak podaje portal Wprost.pl, aby ryby zaczęły się rozmnażać w tych niesprzyjających warunkach, podaje się im hormony pozyskiwane z moczu kobiet w ciąży. W dalszym etapie „produkcji” rybek stosuje się antybiotyki i środki chemiczne, które mają zabezpieczyć na mniejsze i dorosłe ryby przed grzybami i bakteriami. Nie ma innego sposobu na uniknięcie tego typu zakażeń w tak przepełnionych zbiornikach.

Ryby cały czas przebywają w bardzo zanieczyszczonej wodzie, a dodatkowo są karmione sztuczną paszą wysokoenergetyczną. Pasza ta, tak jak i wcześniej opisane „pokarmy” prawdopodobnie negatywnie wpływa na organizm ludzki.

Rosnąca w takich warunkach panga zbiera w sobie mnóstwo niezdrowych zanieczyszczeń i chemicznych substancji. Szczególnie niebezpieczne są zawarte w niej metale ciężkie. Oprócz tego w mięso ryby może być zarażone pasożytami.

Wiele pozostawia do życzenia również sposób mrożenia pangi. Do mięsa dodaje się związki wiążące wodę, które sprawiają między innymi, że ryba jest cięższa. Dodatkowo panga jest glazurowana. Doskonale widać różnicę wagową, kiedy rozmrażamy filet pangi. Od razu jest on sporo mniejszy.

Jakby tego wszystkiego było mało, panga ma bardzo mało wartości odżywczych. Posiada minimalną ilość kwasów omega-2, witaminy D oraz innym mikroelementów, których w innych rybach jest znacznie więcej.

Dzisiaj grzeje: 1. Traktowanie polskich pacjentów z podejrzeniem koronawirusa. Niewyobrażalne nagranie, włos się jeży na głowie

2. Lekarz zdradza, jaki wpływ na płuca mają maseczki. Nie ma żadnych wątpliwości

Jeżeli już bardzo zależy nam na wybraniu pangi na nasz obiad, wybierzmy tę, która nie była hodowana w Azji i posiada certyfikat ASC.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. 1 łyżeczka miodu przed snem pomaga nawet w zaawansowanych przypadkach. 6 powodów, by zjeść miód przed pójściem spać
  2. Pamiętacie Jolę z ”Rancza”? Przeszła spektakularną metamorfozę, mamy zdjęcia
  3. Gwiazda "Pierwszej miłości" została pogryziona przez psa, którego przygarnęła ze schroniska. Niemal nie straciła oka
  4. 26 latka trafiła do szpitala z kołataniem serca. Przyczyna jej stanu zdrowia wprawiła wszystkich w osłupienie
  5. Pierwsze objawy guza mózgu. Gdy się pojawią, trzeba działać szybko
  6. MR szykuje kolejną dopłatę. Aż 1500 zł miesięcznie, skorzysta bardzo wielu Polaków, nie tylko przedsiębiorcy

Następny artykuł