ryby momgą być szkodliwe
Photo by Richard Bell on Unsplash
Autor Klaudia Gaicka - 27 Sierpnia 2020

6 ryb, których zdecydowanie nie warto serwować na obiad. Są bardzo niezdrowe, mimo tego wielu Polaków nadal je zajada

Ryby opisane w artykule są w większości bardzo popularne w Polsce. Niestety ich spożycie jest wysoce niewskazane. Rtęć to tylko jeden z metali ciężkich, które mogą znajdować się w tłuszczu wspomnianych ryb. Koniecznie zapoznaj się z listą gatunków, które zagrażają twojemu zdrowiu.

Ryby na ogół są zdrowe, jednak nie wszystkie. Niektóre gatunki bardzo tłustych ryb mogą mieć w sobie pokłady rtęci, która dla człowieka jest bardzo szkodliwa. Eksperci radzą, aby większość z nich całkowicie wykluczyć z diety. Ich listę zaprezentował portal Krokdozdrowia.com.

Ministerstwo zdrowia przekazało ważną wiadomość. Każdy powinien o niej pamiętaćMinisterstwo zdrowia przekazało ważną wiadomość. Każdy powinien o niej pamiętaćCzytaj dalej

Ryby tych gatunków nie są polecane przez ekspertów. Ich spożycie może przynieść więcej złego niż dobrego

O odkładających się w rybach metalach ciężkich jest już tak wiele badań, że zdecydowanie nie powinniśmy, a nawet nie możemy ich bagatelizować. Pierwszą taką rybą jest panga, o tym, jak wiele niezdrowych związków może się w niej znajdować, pisaliśmy już wielokrotnie. Sposób jej hodowli jest jednym z gorszych, jakie poznał świat. W jego wyniku ryba nie tylko cierpi, ale również jest bardzo niezdrowa przez liczne metale, które możemy w niej znaleźć.

Czerwony tuńczyk również jest szkodliwy. Powinny na niego uważać przede wszystkim kobiety w ciąży oraz dzieci. Raz w tygodniu to zdecydowanie maksymalna dawka tej ryby.

Kolejne miejsce należy do ryby, której szkodliwość wielu może zaskoczyć. Mowa o makreli, którą uwielbiają tysiące Polaków. Niestety, ale Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uważa ją za szkodliwą rybę z powodu zagrożenia dla zdrowia. Makrela może mieć w sobie bardzo dużo rtęci przez to, że pierwiastek z łatwością odkłada się w jej tłuszczu.

Tilapia również jest bardzo popularna w wielu krajach, w tym w Polsce. Niestety jest ona jedną z najbardziej szkodliwych ryb. Eksperci porównują ją do boczku, który spożywany regularnie może doprowadzić do pojawienia się podwyższonego poziomu „złego” cholesterolu. Ryba ta jest szczególnie odradzana pacjentom chorym na artretyzm lub chorym na schorzenia układu sercowo-naczyniowego.

Dzisiaj grzeje: 1. Nagłe zachcianki na 4 produkty są ostrzeżeniem wysyłanym przez organizm. Co mówi nasze ciało?

2. Waloryzacja emerytur 2021. Znamy już kwotę podwyżki

Panga z kolei jest bardzo tania, nie ma zbyt wielu ości i dlatego wielu Polaków wybiera ją na piątkowy obiad. Ryba ma jednak bardzo małą ilość składników odżywczych, a zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3 na próżno w niej szukać. Inne odradzane ryby to np. żarłacz biały i szary.

Innymi rybami, które eksperci odradzają, są ryby z rodziny letrowatych, występujące w tropikalnych wodach Oceanu Indyjskiego i Pacyfiku. Letrowate są dużych rozmiarów, więc z łatwością zjadają spore ilości małych ryb, to z kolei wpływa na ich tłustość i ilość nagromadzonej w nich rtęci.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Jest decyzja w sprawie maseczek w szkołach. Minister Edukacji oficjalnie potwierdził
  2. Dziennikarka TVP wprost skomentowała zwolnienie Michała Olszańskiego. Prawda jest zupełnie inna, niż wszyscy myśleli
  3. Porażające wieści o zdrowiu papieża, współpracownik ujawnia fakty. Duchowny podjął także kluczową decyzję
  4. Tomasz Karolak oburzony, wyrzucono go ze sklepu z prostego powodu. Aktor stwierdził, że to on powinien wezwać policję
  5. Objawy raka płuc widoczne na skórze. Nie wolno go przeoczyć
  6. W czasie ślubu pan młody zalał się łzami, gdy zobaczył, co robi panna młoda. Niezwykła historia

Następny artykuł