Śniadanie: czego nie powinniśmy jeść
Autor Karol Zaborowski - 17 Października 2019

Chcesz zadbać o swoje serce? Specjaliści stworzyli listę produktów, których powinniśmy unikać

Śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlatego też trzeba zadbać, aby to, co wtedy jemy, było dla nas jak najzdrowsze. Kardiolodzy ostrzegają przed niektórymi produktami, których absolutnie nie powinniśmy jeść, jeżeli chcemy dobrze rozpocząć dzień.

Śniadanie powinno nam zapewnić energię na cały poranek oraz wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Niestety wiele osób ze względu na pośpiech, a także brak świadomości odnośnie do tego, jak nasza dieta wpływa na zdrowie, popełnia wręcz podstawowe błędy. Kardiolodzy ostrzegają przed kilkoma produktami, których absolutnie nie powinniśmy jeść na śniadanie.

Niestety z każdym rokiem wśród Polaków pojawiają się coraz większe problemy z układem krążenia oraz samym mięśniem sercowym. Jak donosi portal Wp.pl, Polskie Towarzystwo Kardiologiczne szacuje, że niewydolność serca choruje 10,5 mln Polaków, a zawał serca co roku przechodzi aż 80 tysięcy osób.

Jest niewielki i łatwo pomylić go z kleszczem. Jego ugryzienie jest bardzo niebezpieczneJest niewielki i łatwo pomylić go z kleszczem. Jego ugryzienie jest bardzo niebezpieczneCzytaj dalej

Czego nie jeść na śniadanie

Zdrowa dieta jest niezwykle istotna, jeżeli chcemy zadbać o nasze serce, jak i cały nasz organizm. Polskie Towarzystwo Kardiologiczne ostrzega, że jeżeli Polacy nie zaczną dbać o swoją dietę, to statystyki dotyczące naszych problemów kardiologicznych będą się pogarszać z roku na rok.

Pierwszą z rzeczy, których powinniśmy unikać, jak ognia myśląc o śniadaniu, są fast foody. Jest to podyktowane wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego, które zatykają nasze tętnice, co zwiększa ryzyko zawału.

Kolejnymi produktami są przetworzone i peklowane mięsa, które tak często lądują na naszych kanapkach. W nich również możemy znaleźć duże ilości tłuszczów, które nie są dla nas zdrowe i dodatkowo mamy jeszcze sól. Jak podaje portal Wp.pl, plastry peklowanej szynki potrafią mieć w sobie nawet połowę dziennego zapotrzebowania na sól.

Jako trzecie i jednocześnie najgorsze zostały podane potrawy smażone na głębokim oleju, do których zaliczane są między innymi frytki. Tłuszcze trans, które znajdziemy w tych potrawach, wpływają nie tylko na nasze serce, ale również inne organy. Lekarze obwiniają je między innymi za zwiększenie zachorowalności na cukrzycę typu 2. Niestety utwardzane oleje roślinne uznawane są za najbardziej szkodliwe i powinniśmy ich unikać nie tylko w kontekście śniadań. Najlepiej będzie, jeżeli w ogóle zrezygnujemy z tego typu posiłków w całej naszej diecie.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Jak rozpoznać prawdziwy miód? Uważajcie na nieuczciwych sprzedawców
  2. 80-latek stracił wzrok podczas II wojny światowej. Teraz może go odzyskać
  3. Specjaliści ostrzegają. Popularne produkty mleczne mogą wywoływać raka

Następny artykuł