sok z buraka: właściwości
pixabay_congerdesign
Autor Damian Witoń - 9 Maja 2020

Sok z buraka jest bardzo zdrowy. Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety

Sok z buraka jest produktem, po który zdecydowanie warto sięgać regularnie. Posiada mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, a jego przygotowanie jest banalnie proste.

Sok z buraka staje się w ostatnim czasie produktem, który cieszy się coraz większą popularnością. Nikogo nie powinno to szczególnie dziwić, ponieważ picie go regularnie, może przynieść wiele wspaniałych korzyści dla organizmu człowieka. Samo przygotowanie jest natomiast bardzo proste.

Edyta Górniak wywołała burzę swoimi słowami. Gwiazda mówi o przymusowym szczepieniuEdyta Górniak wywołała burzę swoimi słowami. Gwiazda mówi o przymusowym szczepieniuCzytaj dalej

Sok z buraka jest sprzymierzeńcem w walce o zdrowie. Jakie korzyści płyną z jego picia oraz w jaki sposób można go przygotować?

Burak jest warzywem o bardzo szerokim wachlarzu właściwości zdrowotnych. Znajdziemy w nim mikroelementy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka takie, jak chociażby witaminy z grupy B, witaminę C, A, E, K, żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor oraz lit.

Dostarczy nam również kwasów organicznych, do których zaliczają się kwas jabłkowy, cytrynowy, winny oraz szczawianowy. Sok z buraka jest źródłem polifenolów, karotenoidów, glikozydów, a także bardzo cennej dla zdrowia betaniny, która stanowi o czerwonym kolorze warzywa.

Bogaty skład soku z buraka przekłada się na jego właściwości. Regularne picie produktu pozwoli nam obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Sok wpływa korzystnie na układ krwionośny, wspomagając produkcję czerwonych krwinek. Z tego powodu jest wysoce rekomendowany osobom, które zmagają się z anemią.

Jak podaje portal medonet.pl, sok z buraka poszerza światło naczyń krwionośnych, co zmniejsza ryzyko miażdżycy, udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca i zawału. Produkt ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Spożywanie go wzmacnia układ odpornościowy człowieka, a także pozytywnie wpływa na kondycję jego skóry. Spowalnia również procesy starzenia się.

Najnowsze badania wykazują, iż picie soku z buraka zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. W przypadku raka jelita grubego jest to aż 40% redukcji. Picie go polecane jest kobietom w ciąży, ponieważ korzystnie wpływa na rozwój dziecka.

Dzisiaj grzeje: 1.Często pocisz się w nocy? Uważaj, ponieważ może być to objawem niebezpiecznych chorób

2. Złe wiadomości ws. fryzjerów i kosmetyczek. Bardzo przykra niespodzianka

Przygotowanie soku z buraka jest niezwykle proste. Wystarczy kilka sztuk warzywa. Należy je obrać, pokroić i wrzucić do sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Uzyskany płyn wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po upływie tego czasu możemy cieszyć się z jego wspaniałych walorów. Niektórzy opcjonalnie podczas przygotowań soku dodają do niego jeszcze inne warzywa i owoce, na przykład marchew czy jabłka.

Należy jednak zaznaczyć, że istnieją pewne przeciwwskazania do spożywania soku z buraka. Unikać go powinny osoby z kamicą nerkową, reumatyzmem oraz dną moczową. Szczególną ostrożność powinni zachować też pacjenci, którzy cierpią na przewlekłe niedociśnienie.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Popularny, okropny błąd w gotowaniu ziemniaków może mieć ponure konsekwencje. Wystrzegaj się go
  2. Michał Wiśniewski uderzył syna? Nagranie trafiło do sieci, słychać na nim: „Nie bij już tato”
  3. Meghan Markle zmieniła się nie do poznania. Widzowie byli zaskoczeni, gdy zobaczyli twarz żony księcia Harry'ego
  4. Najnowsze ustalenia dotyczące koronawirusa. Dotarł do Europy znacznie wcześniej niż zakładano
  5. Niepokojące wyznania lekarki na temat polskiej służby zdrowia. Rażące niedopatrzenia i procedury, które nie mają sensu
  6. Polacy jednak wyjadą w wakacje na zagraniczne wyjazdy? Wiceminister podał trzy możliwe kraje

Następny artykuł