Dlaczego warto pić susz owocowy nie tylko w święta? Powodów jest więcej, niż mogłoby się wydawać

Jak się okazje, kompot z suszu jest niezwykle korzystny dla zdrowia. Usprawnia bowiem pracę układu trawiennego i stanowi prawdziwe bogactwo witamin. Dzięki zawartości potasu, magnezu i żelaza wspiera również układ immunologiczny.
Wielu Polaków nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez kompotu z suszu. Tymczasem ze względu na jego prozdrowotne właściwości warto spożywać go znacznie częściej. Sekret jego dobroczynnego działania tkwi między innymi w składnikach. Tradycyjnie są nimi śliwki, gruszki oraz jabłka.
Zdrowie zyska na częstszym spożywaniu kompotu z suszu
Niezbędne do przygotowania kompotu z suszu śliwki stanowią źródło pektyn, które zapewniają uczucie sytości. Są polecane pacjentom z nadciśnieniem lub tych zażywających leki odwadniające.
Suszona gruszka z kolei sprzyja pacjentom z chorobami tarczycy. Wszystko z powodu zawartości jodu, co jest rzadko spotykane w owocach.
Suszone jabłka, kolejny bazowy składnik kompotu z suszu, sprzyjają chorym na choroby układu krążenia. Owoce pomagają zmniejszyć wchłanianie cholesterolu, co przeciwdziała rozwojowi miażdżycy, a tym samym chroni pacjenta przed zawałem.
Kompot z suszu może pomóc w dolegliwościach pojawiających się przy przejedzeniu, co szczególnie przydatne w obfitym okresie Świąt. Korzystnie działa bowiem na układ pokarmowy człowieka.
Jak podaje portal zywienie.abczdrowie.pl, kompot z suszu to bogactwo błonnika pokarmowego, który przyspiesza procesy trawienia. Co więcej, znajdujące się w napoju kwasy owocowe sprzyjają namnażaniu się pożytecznych bakterii w jelitach.
Prozdrowotną siłą kompotu z suszu jest zawartość witamin w napoju. Znajdziemy tam witaminę A, B, C, E oraz K.
Kompot z suszu zawiera także inne cenne dla zdrowia składniki. Chodzi o potas, magnez i żelazo. Bez tych składników organizm nie może prawidłowo funkcjonować - dotyczy to również układu immunologicznego, który chroni go przed niebezpiecznymi patogenami.
Warto wspomnieć o tym, że najzdrowszy kompot z suszu uzyskamy dzięki samodzielnemu przygotowaniu potrzebnych do jego przyrządzenia owoce. Producenci suszu dostępnego w sklepie niekiedy “urozmaicają” go bowiem niepotrzebnymi, sztucznymi dodatkami.
Artykuły polecane przez redakcję Pacjenci.pl:
- Zbadali ponad 1700 ozdrowieńców po COVID-19. Dokonali niepokojącego odkrycia, było u połowy z nich
- Wystarczyła chwila nieuwagi. Nie żyje 17-miesięczna dziewczynka, przestroga dla wszystkich rodziców
- Pierwsi Polacy przyjęli już szczepionkę na COVID-19. "Jestem dumna, że zostałam wybrana"