Dlaczego warto pić susz owocowy nie tylko w święta? Powodów jest więcej, niż mogłoby się wydawać

susz zdrowie
pixabay.com/congerdesign
Autor Natalia Niewczas26.12.2020

Jak się okazje, kompot z suszu jest niezwykle korzystny dla zdrowia. Usprawnia bowiem pracę układu trawiennego i stanowi prawdziwe bogactwo witamin. Dzięki zawartości potasu, magnezu i żelaza wspiera również układ immunologiczny.

Wielu Polaków nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez kompotu z suszu. Tymczasem ze względu na jego prozdrowotne właściwości warto spożywać go znacznie częściej. Sekret jego dobroczynnego działania tkwi między innymi w składnikach. Tradycyjnie są nimi śliwki, gruszki oraz jabłka.

Zdrowie zyska na częstszym spożywaniu kompotu z suszu

Niezbędne do przygotowania kompotu z suszu śliwki stanowią źródło pektyn, które zapewniają uczucie sytości. Są polecane pacjentom z nadciśnieniem lub tych zażywających leki odwadniające.

Suszona gruszka z kolei sprzyja pacjentom z chorobami tarczycy. Wszystko z powodu zawartości jodu, co jest rzadko spotykane w owocach.

Nadchodzi trzecia fala koronawirusa? Niepokojące wyniki ekspertyzy naukowców z NIZPNadchodzi trzecia fala koronawirusa? Niepokojące wyniki ekspertyzy naukowców z NIZPCzytaj dalej

Suszone jabłka, kolejny bazowy składnik kompotu z suszu, sprzyjają chorym na choroby układu krążenia. Owoce pomagają zmniejszyć wchłanianie cholesterolu, co przeciwdziała rozwojowi miażdżycy, a tym samym chroni pacjenta przed zawałem.

Kompot z suszu może pomóc w dolegliwościach pojawiających się przy przejedzeniu, co szczególnie przydatne w obfitym okresie Świąt. Korzystnie działa bowiem na układ pokarmowy człowieka.

Jak podaje portal zywienie.abczdrowie.pl, kompot z suszu to bogactwo błonnika pokarmowego, który przyspiesza procesy trawienia. Co więcej, znajdujące się w napoju kwasy owocowe sprzyjają namnażaniu się pożytecznych bakterii w jelitach.

Prozdrowotną siłą kompotu z suszu jest zawartość witamin w napoju. Znajdziemy tam witaminę A, B, C, E oraz K.

Kompot z suszu zawiera także inne cenne dla zdrowia składniki. Chodzi o potas, magnez i żelazo. Bez tych składników organizm nie może prawidłowo funkcjonować - dotyczy to również układu immunologicznego, który chroni go przed niebezpiecznymi patogenami.

Warto wspomnieć o tym, że najzdrowszy kompot z suszu uzyskamy dzięki samodzielnemu przygotowaniu potrzebnych do jego przyrządzenia owoce. Producenci suszu dostępnego w sklepie niekiedy “urozmaicają” go bowiem niepotrzebnymi, sztucznymi dodatkami.

Artykuły polecane przez redakcję Pacjenci.pl:

Następny artykuł