Święta: jak przechowywać jedzenie, które zostało po świętach
Autor Karol Zaborowski - 28 Grudnia 2019

Jak zabezpieczyć jedzenie, które zostało po świętach? Nie wszystkie potrawy można mrozić

Święta Bożego Narodzenia często wiążą się z prawdziwym obżarstwem, a mimo to i tak potem nasze lodówki pękają w szwach od nadmiaru jedzenia. Chcąc nie zmarnować tak dużych ilości jedzenia, trzeba je jakoś zabezpieczyć, jednak należy wiedzieć, jak to zrobić.

Święta to nie tylko odpoczynek od pracy i spotkania rodzinne, ale również długie przygotowania, aby na świątecznym stole niczego nie zabrakło. Niestety często kupujemy znacznie więcej jedzenia, niż jesteśmy w stanie zjeść, przez co nasi goście są obdarowywani przy wyjściu wszelkimi możliwymi sposobami.

Niestety jest to obusieczny miecz, ponieważ w momencie, gdy to my jesteśmy gośćmi, to również zostajemy poczęstowani jedzeniem przygotowanym przez naszych gospodarzy. W ten sposób nasze lodówki aż uginają się od ilości jedzenia, przez co bardzo ciężko doprowadzić do sytuacji, w której będziemy w stanie zjeść to wszystko.

W Boże Narodzenie zmarła 15-letnia Gabrysia. Na jej leczenie Polacy uzbierali 4 miliony złotychW Boże Narodzenie zmarła 15-letnia Gabrysia. Na jej leczenie Polacy uzbierali 4 miliony złotychCzytaj dalej

Święta bez marnowania jedzenia

Niestety statystyki nie kłamią i Polacy co roku marnują tony jedzenia. Co więcej, spora część tego pożywienia ląduje w śmietnikach właśnie w okresie świątecznym. Na szczęście można uniknąć tak wielkiego marnotrawstwa, jeżeli będziemy w odpowiedni sposób przechowywać swoje jedzenie.

Warto pamiętać, że niektóre z wigilijnych potraw możemy bez problemu mrozić, przez co ich termin przydatności do spożycia wydłuża się nawet do 6 miesięcy. Tyczy się to przede wszystkim pierogów, bigosu. Co więcej, jeżeli niektóre z naszych dań były kupowane w sklepach, to przechowując je w lodówce, powinny spokojnie wytrzymać do sylwestra, oczywiście o ile wcześniej nie zostały otworzone i wystawione na świąteczny stół.

Kolejnymi daniami, które bez problemu możemy mrozić, są suche ciasta takie jak makowiec. Niestety nie możemy tego zrobić w przypadku deserów z różnymi masami, ponieważ może to się skończyć dla nas problemami żołądkowymi. Tyczy się to również sałatki jarzynowej, którą znajdziemy w wielu polskich domach.

- Potrawy niepoddawane obróbce, które sami przygotowywaliśmy, nie powinny być zamrażane. Zasada numer jeden - nigdy nie zamrażaj produktów z majonezem i ze śmietaną, lepiej też nie mrozić owoców i warzyw z dużą zawartością wody oraz miękkich serów. Naprawdę, oszczędności nie są warte późniejszych zatruć pokarmowych - ostrzega Jan Antoniak, technolog żywności w rozmowie z portalem abczdrowie.pl.

Warto więc zamrozić wszelkie potrawy, które się do tego nadają, a starać się wykorzystać w pierwszej kolejności te, które nie możemy poddać temu procesowi. Pamiętajmy też, że wcale nie musimy też robić aż tak dużych zakupów tuż przed świętami, ponieważ to właśnie podejście, że lepiej, żeby było za dużo, aniżeli zabrakło, doprowadza do marnowania jedzenia.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Iberion - grupa mediowa przyszłości
  2. Antyfake - nowy portal fact-checkingowy grupy mediowej Iberion
  3. Antyfake - walczymy z fake newsami i dezinformacją
  4. Biznes Info - portal biznesowy grupy mediowej Iberion
  5. Biznes Info - portal biznesowo-ekonomiczny grupy mediowej Iberion
  6. Pikio - flagowy portal grupy mediowej Iberion

Następny artykuł