syrop z mniszka lekarskiego
fot. https://pixabay.com/ Peggychoucair
Autor Klaudia Gaicka - 11 Lipca 2020

Syrop z mniszka lekarskiego ma wiele wspaniałych właściwości. Bez problemu przygotujesz go w domu

Syrop z mniszka lekarskiego jest bardzo zdrowy. Przyda się nie tylko w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, ale również przy infekcjach skórnych lub problemach trawiennych. Możesz wykonać go samodzielnie w domu. Przygotowanie go nie wymaga żadnej specjalistycznej aparatury, a wszystkie potrzebne składniki (oprócz samego mniszka) znajdziesz w domu.

Syrop z mniszka lekarskiego ma wiele ciekawych właściwości. Przede wszystkim dobrze sprawdza się jako pomoc w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych z kaszlem i bólem gardła. Dodatkowo ma zbawienny wpływ na trawienie, ponieważ pobudza wydzielanie soków żółciowych.

Co więcej, bynajmniej nie jest on niczym nowym. Już nasze babcie przygotowywały z mniszka lekarskiego różnego rodzaju mikstury. Niestety z czasem został częściowo wyparty przez apteczne medykamenty, których przygotowanie nie wymaga od nas zaangażowania.

Tragiczna wiadomość obiegła media. Nie żyje 27-letnia mistrzyni świataTragiczna wiadomość obiegła media. Nie żyje 27-letnia mistrzyni świataCzytaj dalej

Syrop z mniszka lekarskiego ma wiele cennych właściwości. Dodatkowo bardzo łatwo wykonamy go sami, nie potrzeba do tego specjalistycznej aparatury

Jak podaje portal Poradnikzdrowie.pl, syrop jest źródłem wielu niezbędnych witamin i mikroelementów. Może być stosowany nie tylko w wymienionych wcześniej dolegliwościach, ale również przy leczeniu infekcji skórnych. Dodatkowo wykazuje działanie odtruwające i przeciwmiażdżycowe, dzięki któremu może być stosowany również profilaktycznie.

Kwiaty mniszka lekarskiego powinniśmy zbierać przed południem, w słoneczny dzień, w maju. Szukajmy ich na łąkach. Te rosnące przy dogach lub na polach mogą być skażone. To właśnie wtedy zebrane przez nas rośliny będą najlepszej jakości. Eksperci zalecają, aby przed wykonaniem syropu rozłożyć wszystkie kwiaty na białej kartce lub obrusie (uwaga na zaplamienie) i usunąć z nich zabrudzenia i owady.

Do syropu będziemy potrzebować litr wody, około litra kwiatów (objętościowo), 1 kg cukru oraz dwie cytryny. Oczyszczone zioła wkładamy do dużego garnka, dolewamy zimnej wody i gotujemy (na małym ogniu) przez około 15 min. Tak przygotowany napar należy odłożyć na dobę w chłodne miejsce.

Dzisiaj grzeje: 1. Wiemy co od września czeka polskich uczniów. Minister Edukacji zabrał głos

2. Dodatkowe prawie 13 tys. zł do emerytury już pewne. Jest podpis prezydenta, zyska ponad 70 tys. osób

Później całość przelewamy przez sito i dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Miksturę należy wymieszać i gotować na małym ogniu, póki konsystencja syropu nie będzie przypominać miodu. Zwykle wynosi to około 2 godzin. Syrop możesz przelać do słoika lub słoiczków. Jego termin ważności wynosi około miesiąca.

Niektórzy twierdzą, że smak syropu jest pyszny i jedyny w swoim rodzaju. Dlatego syrop możemy stosować również jako naturalny słodzik do herbaty lub kawy.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Ogromny rój pszczół w restauracji. Czegoś takiego nigdy nie widzieliście
  2. Debata prezydencka w Końskich i Lesznie. Na antenie TVP nagle doszło do kuriozalnej sytuacji, której nikt się nie spodziewał;
  3. Wiedza, która może uratować życie. Jak odróżnić zwykły pieprzyk od śmiertelnie niebezpiecznego czerniaka?
  4. Pierwsze objawy raka krtani. Niezwykle łatwo pomylić je z innymi chorobami
  5. Ministerstwo Zdrowia komentuje słowa Dudy. Mocne słowa o szczepionkach
  6. Nie żyje słynny mistrz olimpijski. Zmarł przedwcześnie, osierocił dwójkę dzieci

Następny artykuł