Przez wielu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Przedstawiamy przepis na syrop z czosnku, jego działanie jest wprost fenomenalne

Syrop z czosnku
pixabay.com/congerdesign
Autor Barbara Bujar21.11.2020

Syrop z czosnku to doskonały sposób na jesienno-zimowe infekcje. Domowy produkt, którego przygotowanie jest dziecinnie proste, nie tylko łagodzi dokuczliwe objawy, ale także wspiera układ odpornościowy człowieka. Dzięki temu można stosować go zarówno podczas choroby, jak i zapobiegawczo. Wystarczą jedynie cztery składniki.

Syropy z naturalnych składników wiele osób z pewnością nie raz widziało w kuchniach swoich babć. Produkty podawane były właśnie w okresie jesienno-zimowym, by wzmocnić organizm i uchronić go przed chorobą. Za najpopularniejszy od lat uważa się napój z cebuli. Na szczególne uznanie zasługuje także syrop z czosnku.

Czosnek to najbardziej znany naturalny antybiotyk. Działa bakteriobójczo, dlatego stanowi jeden z najlepszych zamienników dla wyrobów farmakologicznych. Swoje właściwości zawdzięcza allicynie, która odpowiada między innymi za eliminację paciorkowców i gronkowców z organizmu.

Regularne przyjmowanie czosnku tworzy także rodzaj bariery ochronnej wspierającej układ odpornościowy, obniżającej poziom cholesterolu we krwi oraz poprawiającej krążenie.

Kto znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka COVID-19? Nie tylko osoby starsze, eksperci opublikowali listę, jeśli na niej jesteś, uważaj szczególnieKto znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka COVID-19? Nie tylko osoby starsze, eksperci opublikowali listę, jeśli na niej jesteś, uważaj szczególnieCzytaj dalej

Syrop z czosnku. Jak go przygotować?

Czosnek można przyjmować na wiele sposobów, w okresie przeziębień poleca się jednak, by pić przygotowany z niego syrop. Produkt nie zastąpi żadnego przepisanego leku, lecz w przypadku delikatnej infekcji lub dłuższego oczekiwania na wizytę u specjalisty na pewno się przyda i pomoże w łagodniejszym przejściu choroby. Wzmocni także poziom odporności.

Stosowanie syropu z czosnku ma szereg zalet. Jedną z nich jest wspomniane wcześniej działanie bakteriobójcze. Obok niego stoi oczywiście wzmacnianie układu odpornościowego. To jednak nie wszystko. Jak podaje Poradnik Zdrowi, do listy z pewnością dopisać trzeba: łagodzenie kaszlu i kataru, udrażnianie dróg oddechowych, działanie rozgrzewające, przeciwpasożytnicze i przeciwzakrzepowe oraz wsparcie układu pokarmowego.

Aby skorzystać z wymienionych zalet spożywania czosnku, najlepiej przygotować potrzebne składniki i sporządzić napój. Proces wcale nie jest skomplikowany i nie zajmuje dużo czasu. Na początek należy położyć na kuchennym blacie czosnek, cytryny, wodę i miód.

Zgodnie z przepisem udostępnionym przez Poradnik Zdrowie kolejnym krokiem jest obranie 2 lub 3 główek czosnku i przepuszczenie ich przez praskę do miski. Następnie należy wycisnąć do naczynia 2 lub 3 cytryny. Warto pamiętać o usuwaniu pestek, a następnie o wymieszaniu produktów umieszczonych w misce.

Następnie do czosnku i soku z cytryny należy dodać 5 łyżek miodu, po czym znów wymieszać zawartość naczynia. Jako ostatnia w misce powinna znaleźć się szklanka wody. Po jej dodaniu całość znów trzeba wymieszać. To wszystko.

Dzisiaj grzeje: 1.Minister zdrowia przerwał milczenie. Wyjawił, jak w tym roku będzie wyglądać Boże Narodzenie
2.Z ostatniej chwili: Premier oficjalnie znosi obostrzenia. Klamka zapadła, przedstawił dokładny plan
3.Objawy chorej wątroby widoczne gołym okiem. Pod żadnym pozorem ich nie lekceważcie

Kobieta pojechała odebrać ciało zmarłego ojca do szpitala. Widok, który zastała na miejscu, nie mieści się w głowieKobieta pojechała odebrać ciało zmarłego ojca do szpitala. Widok, który zastała na miejscu, nie mieści się w głowieCzytaj dalej

Tak przygotowany napój należy przelać do butelki, zakręcić i umieścić na 24 godziny w chłodnym i ciemnym miejscu. Po tym czasie najlepiej przełożyć produkt do lodówki i regularnie z niego korzystać. Warto zwrócić jednak uwagę na zalecany sposób dawkowania.

Jeżeli syrop z czosnku jest przyjmowany profilaktycznie, w celu wzmocnienia odporności, najlepiej spożywać go dwa razy dziennie po łyżeczce. Podczas choroby warto sięgnąć po niego częściej – można korzystać z niego nawet 3 albo 4 razy dziennie. Pora i posiłki nie mają przy tym znaczenia.

Bronisław Komorowski trafił do szpitala. Co dzieje się z byłym prezydentem Polski?Bronisław Komorowski trafił do szpitala. Co dzieje się z byłym prezydentem Polski?Czytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE W NASZYCH SERWISACH:

  1. Zapadła decyzja. Przedłużają kontrolę na granicy. Luzowanie obostrzeń za granicą nie wchodzi w grę
  2. Pierwsze tak wyjątkowe ustawienie planet od średniowiecza. Nie przegap rzadkiego wydarzenia
  3. Rodzina zmarłego z powodu koronawirusa ujawnia opłaty. "Przerażające, jak na tragedii można się wzbogacić"
  4. Gdy zbliża się zawał, organizm wysyła nam sygnały alarmowe. Każdy powinien je znać, gdyż mogą uratować życie
  5. Eksperci biją na alarm. Jeden nawyk sprawia, że jesteśmy mniej odporni na koronawirusa, teraz lepiej z niego zrezygnować
  6. Wpuścili kotkę do środka. Po kilku sekundach zorientowali się, jaki błąd popełnili
  7. Z ostatniej chwili: Premier właśnie przekazał. Ogłoszono nowe wytyczne dla uczniów, wszyscy rodzice powinni wiedzieć, chodzi o przyszłe ferie

Następny artykuł