Eksperci ostrzegają, że truskawki nie zawsze są zdrowe. Warto wiedzieć, kiedy lepiej z nich zrezygnować
unsplash.com/Oliver Hale
Autor - 7 Czerwca 2020

Truskawki nie zawsze są dla nas zdrowe. Niekiedy mogą być wręcz szkodliwe

Truskawki mają wiele cennych właściwości zdrowotnych, które poprawiają stan zdrowia i samopoczucie. Regularne ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób. Niestety okazuje się, że owoce te w niektórych sytuacjach mogą zaszkodzić. Dietetycy ostrzegają, kiedy lepiej ich unikać.

Truskawki są obecnie uprawiane we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego i podzwrotnikowego. Nic dziwnego, owoce te zawierają wiele cennych minerałów i witamin. Można je spożywać na surowo i w formie przetworzonej.

Truskawki poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę. Ponadto przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego i polepszają trawienie. Dietetycy ostrzegają jednak, że nie każdy powinien je spożywać.

Tragiczne wiadomości z Poznania. Nie żyje 20-latka, jej kolega walczy o życieTragiczne wiadomości z Poznania. Nie żyje 20-latka, jej kolega walczy o życieCzytaj dalej

Eksperci ostrzegają, że truskawki nie zawsze są zdrowe. Warto wiedzieć, kiedy lepiej z nich zrezygnować

Sezon na truskawki właśnie się rozpoczął, dlatego pora przypomnieć, kiedy mogą one zaszkodzić. Nie każdy wie, że choć truskawki są pełne witamin i generalnie służą zdrowiu, są okoliczności, w których mogą poważnie zaszkodzić.

Jak podaje portal Onet.pl, truskawki należą do owoców, które stosunkowo często wywołują reakcje alergiczne. Efektem ich zjedzenia mogą być u niektórych osób zmiany na skórze i biegunka. Przyczyną takich reakcji jest nadprodukcja histaminy, którą wywołują truskawki.

Truskawki zawierają także pokaźną ilość salicylanów, dlatego owoców tych nie powinny jadać osoby uczulone na te związki. Poza reakcjami skórnymi, skutkiem mogą być również duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn.

Truskawki zawierają również wiele pestycydów. O ile objawy jednorazowego zatrucia nimi to najczęściej biegunki, wymioty i bóle głowy, to długotrwałe kumulowanie się ich w organizmie podnosi ryzyko nowotworów, uszkodzenia układu nerwowego i problemów z płodnością u mężczyzn. Na szczęście partie polskich i hiszpańskich truskawek przebadane pod kątem obecności pestycydów zawierają jedynie śladowe ilości pestycydów.

Dzisiaj grzeje: 1. Podczas sesji ciążowej na jej brzuch położono tysiące pszczół. W internecie zawrzało

2. Już nie tylko kierowcy zagrożeni mandatami. Od dzisiaj również pasażerowie muszą mieć się na baczności

href="https://www.biznesinfo.pl/abonament-080620-pm-sasin">Masz telewizor lub radio? Niespodziewane polecenie Sasina w związku z opłatami

Truskawek powinny unikać osoby z problemami zapalnymi jelit, np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Drobne pestki truskawek mogą bowiem podrażnić śluzówkę jelita. Owoce te są ponadto bardzo podatne na pleśń i mają bardzo krótki okres przechowywania. Zjedzenie sporej ilości owoców zainfekowanych pleśnią może skutkować ostrym zatruciem. Gdy jest jej w organizmie za dużo, ryzykujemy m.in. chorobami wątroby, wrzodami, uszkodzeniem śluzówki jelit, krwawieniem w jelitach, a także alergiami.

By uniknąć ryzyka, warto kupować truskawki, które są suche, niepogniecione i zdrowe. Ważne jest również odpowiednie mycie i przechowywanie. Nie trzymajmy truskawek w lodówce dłużej niż dwie doby i nigdy w plastikowym pojemniku. Warto je również myć przed samym zjedzeniem.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Zakrwawiona kobieta leżała w śmietniku. Chwilę wcześniej urodziła dziecko. Straszne
  2. Macie konto w PKO BP, czy Santanderze? Banki wydają ostrzeżenia, pieniądze znikają z kont a oszuści są coraz bardziej przebiegli
  3. Stan przedzawałowy. Jak go rozpoznać i co robić, gdy wystąpi?
  4. Glejak to niezwykle groźny nowotwór. Niestety nie jest łatwy do wykrycia, gdyż objawy są niespecyficzne
  5. Pasożyty, którymi możemy się zarazić poprzez jedzenie. Mogą być bardzo niebezpieczne
  6. Walka stulecia potwierdzona. Na ten pojedynek kibice czekali od dawna

Następny artykuł