Truskawki sa pyszne i mają wiele właściwości zdrowotnych
pixabay.com/allanlau2000
Autor Barbara Bujar - 30 Maja 2020

Truskawki są nie tylko przepyszne. Posiadają również wiele właściwości zdrowotnych

Truskawki nie tylko pięknie wyglądają i wyśmienicie smakują. Stanowią one prawdziwe źródło wielu wartości odżywczych i zdrowotnych. Wbrew pozorom posiadają więcej witaminy C niż pomarańcze, ale to nie ich jedyna zaleta. Zobacz, ile pozytywnych właściwości skrywają w sobie truskawki.

Truskawki to jedne z najbardziej popularnych owoców. Ich zapach przez wielu nazywany jest zapachem lata. To właśnie wtedy wszędzie możemy podziwiać kosze pełne czerwonych owoców.Truskawki znalazły zastosowanie w różnych dziedzinach. Używa się ich m.in. w kosmetyce, gdzie stanowią składnik maseczek i pudrów. Najbardziej znane są jednak w kuchni.

Wielu z nas nie wyobraża sobie lata bez truskawek w kuchni. To właśnie z nich bardzo często przygotowuje się ciasta, desery, sorbety, czy sałatki owocowe. Najlepiej smakują te pochodzenia polskiego. Przy zakupie należy pamiętać, że polskie truskawki różnią się od tych, które sprowadzane są z zagranicy. Są mniejsze, twardsze i jaśniejsze. Truskawki lubią się psuć, dlatego przed spożyciem warto pamiętać o ich dokładnym umyciu. W przypadku truskawek najlepiej robić to pod bieżącą wodą.

Działają na kleszcze jak magnes. Dowiedz się, co przyciąga niebezpieczne pasożytyDziałają na kleszcze jak magnes. Dowiedz się, co przyciąga niebezpieczne pasożytyCzytaj dalej

Truskawki mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia

Włączenie truskawek do diety korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Owoce te są źródłem wielu witamin, np.: witaminy C, A, E, K i B. Zawierają też dużą ilość innych pożytecznych składników, do których należą m.in.: wapń, żelazo, fosfor, magnez i potas. Truskawki charakteryzują się również niską kalorycznością.

Dzięki bogatej zawartości witamin i minerałów truskawki wspierają organizm przy wielu dolegliwościach. Polecane są dla osób, które chorują na cukrzycę, ponieważ zawierają niski indeks glikemiczny oraz fruktozę, która może być metabolizowana bez insuliny.

Truskawki, dzięki zawartości pektyn, pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Z tego względu owoce sprawdzą się również w trakcie odchudzania. Są też przydatne podczas chrypki i bólu gardła. Dzięki witaminom doskonale sprawdzą się też u anemików.

Owoce charakteryzują się właściwościami przeciwnowotworowymi. Powodem jest zawarta w nich witamina C oraz kwas elagowy, który wspiera układ odpornościowy. Truskawki obniżają też poziom cholesterolu, wspierają organizm przy problemach miażdżycowych oraz zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Mogą mieć wpływ na wybielenie zębów.

W medycynie naturalnej zastosowanie znalazły również zielone liście truskawek. Napar z liści można stosować podczas biegunki, krwawienia z kobiecych dróg rodnych lub w przypadku kamicy nerkowej.

Dzisiaj grzeje: 1. Pilny komunikat Ministerstwa Zdrowia. Niebezpieczna choroba, na którą trzeba uważać

2. Pozornie zwykła złotówka z czasów PRL jest warta fortunę. Można zarobić na niej nawet 1500 złotych

Truskawki należą do grupy owoców alergizujących. Należy więc uważać przy podawaniu ich dzieciom. Szczególną ostrożność warto zachować u dzieci poniżej 10. miesiąca życia.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Cudowne, dziadek Bogumił otwiera pole truskawek dla wszystkich. Rwiesz sam i płacisz tanio jak barszcz
  2. Małgorzata Ostrowska-Królikowska znów przeżywa ciężkie chwile. Chodzi o jej córkę
  3. Gwiazda "Pierwszej miłości" została pogryziona przez psa, którego przygarnęła ze schroniska. Niemal nie straciła oka
  4. 26 latka trafiła do szpitala z kołataniem serca. Przyczyna jej stanu zdrowia wprawiła wszystkich w osłupienie
  5. Pierwsze objawy guza mózgu. Gdy się pojawią, trzeba działać szybko
  6. Pojawiły się nowe zakażenia, więc wróciły restrykcje. Jeden z krajów został już zmuszony do powrotu do obostrzeń

Następny artykuł