Wafle ryżowe i ich wpływ na zdrowie
Autor Karol Zaborowski - 18 Listopada 2019

Specjaliści nie mają wątpliwości. Wafle ryżowe wcale nie są dla nas zdrowe

Wafle ryżowe, często traktowane są jako zdrowszy zamiennik dla standardowego pieczywa. Wiele osób podaje je również swoim dzieciom. Niestety naukowcy wykryli, że ten popularny produkt wcale nie musi być dla nas taki zdrowy, jak myślimy.

Wafle ryżowe można znaleźć niemalże w każdym sklepie spożywczym i od wielu lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Wiele osób zastępuje sobie nimi chleb, a inni traktują je, jako rodzaj przekąski. Nie da się ukryć, że w przypadku walki z nadmiernymi kilogramami potrafią być naprawdę skuteczne, ponieważ skutecznie łagodzą uczucie głodu. Niestety specjaliści ostrzegają, że mogą być dla nas naprawdę niebezpieczne.

Szwedzka Agencja do spraw Żywności przebadała ponad 80 rodzajów wafli ryżowych od różnych producentów. Niestety w wielu z nich zawartość niezwykle toksycznej dla naszego organizmu substancji była znacząco podwyższona. Może to prowadzić do pojawienia się u nas wielu niebezpiecznych chorób oraz zatrucia.

Wystarczą 4 migdały każdego ranka. 6 powodów, które powinny przekonać każdego do ich jedzeniaWystarczą 4 migdały każdego ranka. 6 powodów, które powinny przekonać każdego do ich jedzeniaCzytaj dalej

Wafle ryżowe są niebezpieczne dla zdrowia

Wszystko przez zawarty w popularnych waflach arszenik. Substancja ta przez lata używana była jako trucizna, a jej śladowe ilości można znaleźć w wielu popularnych wafelkach. Zazwyczaj jej stężenie nie jest dla nas niebezpieczne i organizm szybko radzi sobie z jej utylizacją.

Niestety w niektórych produktach stwierdzono znaczące odstępstwa od dopuszczalnego stężenia arszeniku w waflach ryżowych. Oczywiście zjedzenie jednego, czy dwóch nam nie zaszkodzi, jednak w sytuacji, kiedy jemy ich więcej i to regularnie, staje się dla nas realnym zagrożeniem.

Jak podaje portal 5minutdlazdrowia.pl, arszenik jest uznawany przez wielu specjalistów za niezwykle silny środek rakotwórczy. Zaliczany jest do pierwszej grupy tego typu substancji i może wywoływać raka płuc, skóry czy wątroby.

Dodatkowo jego nadmierne spożycie wywołuje zatrucie, które objawia się poprzez nudności, wymioty oraz biegunkę. Bez wątpienia warto przemyśleć, czy nie lepiej byłoby zastąpić je jakimś innym niskokalorycznym produktem, który pomoże nam zwalczyć nadwagę. W końcu chodzi tu o nasze zdrowie.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Prosta mieszanka oczyszczająca nasz organizm. Wystarczy pić ją przez miesiąc
  2. 8 powodów, dla których warto korzystać z imbiru. Niektóre z nich mogą zaskoczyć
  3. Prosty przepis na herbatę, która leczy choroby zatok i gardła. Każdy może ją przyrządzić w swoim domu
  4. Nie tylko syrop z cebuli działa jak naturalny antybiotyk. Również burak sprawdzi się jako domowe lekarstwo

Następny artykuł