Dieta uboga w wapń może objawiać się złym stanem kości
unsplash_Eiliv-Sonas Aceron
Autor Aneta Młodawska - 15 Marca 2020

Wapń jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto wiedzieć, gdzie go szukać

Dieta bogata w wapń jest niezwykle ważna, ponieważ wzmacnia nasze kości. Odpowiednie nawyki żywieniowe mogą chronić przed osteoporozą. Najwięcej wapnia potrzebują osoby w wieku 14-18 lat oraz kobiety po 50 roku życia. Warto wiedzieć, jakie produkty bogate są w ten składnik.

Dieta bogata w wapń jest szczególnie ważna u dzieci i osób starszych. Składnik ten ma bowiem istotny wpływ na zęby i kości. Wapń bierze ponadto udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Ważne jest więc, by wiedzieć, w jakich produktach spożywczych jest go najwięcej, i w jaki sposób możemy zapewnić sobie prawidłową podaż tego istotnego składnika.

Głównym źródłem wapnia w diecie jest nabiał. Niemniej jednak należy pamiętać, że dieta często nie wystarcza, by zapewnić odpowiednią ilość wapnia w organizmie. Badania udowodniły, że statystycznie Polacy dostarczają sobie wraz z dietą jedynie połowy zalecanego dziennego spożycia wapnia.

Dzieci przechodzą koronawirusa inaczej niż dorośli. Dokładnie się im przyjrzyj, objawy, które powinny cię zaniepokoićDzieci przechodzą koronawirusa inaczej niż dorośli. Dokładnie się im przyjrzyj, objawy, które powinny cię zaniepokoićCzytaj dalej

Dieta uboga w wapń może objawiać się większą łamliwością kości

Produkty, które najczęściej kojarzą nam się z wapniem, to mleko i jego przetwory. Niemniej jednak zawartość tego składnika w żywności roślinnej również nie jest niska. Niektóre produkty spożywcze są tak bogate w wapń, że suplementacja tego składnika nie jest potrzebna.

Warto wspomnieć, że dzienne zapotrzebowanie na wapń jest różne nie tylko w zależności od wieku, ale także płci i stanu zdrowia. Do przetworów mlecznych zaliczane są fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir, maślanka, czy sery. Do produktów szczególnie zasobnych w pełnowartościowe białko zalicza się sery twarogowe, a także śmietanę.

Co ciekawe, na ilość wapnia w danym produkcie wpływ mają m.in. zawartość wody, sposób produkcji czy rodzaj i ilość składników pochodzących z mleka. Częścią mleka, która zawiera najwięcej wapnia, jest serwatka. Produkty, których produkcja polega na wykorzystaniu serwatki, są dużo lepszym źródłem tego składnika niż produkty wytwarzane z innych części mleka.

Jak podaje portal stronazdrowia.pl, wysoką zawartością wapnia odznaczają się mleczne przetwory o niskiej zawartości wody, takie jak mleko w proszku oraz twarde sery. Produkty najbogatsze w wapń to między innymi odtłuszczone mleko w proszku, parmezan, ser gouda, mozzarella, bryndza czy ser typu feta. Jeśli zaś chodzi o ryby, wysoką zawartością wapnia odznaczają się szproty i sardynki.

Dzisiaj grzeje: 1. Pacjentom w dramatycznym stanie podano jeden lek. Ich stan poprawił się w 24h, nowa nadzieja w walce z koronawirusem

2. Do sieci wyciekło nagranie z polskiej karetki. Trudno uwierzyć co tam się dzieje

W diecie osób, które nie spożywają produktów mlecznych ze względów zdrowotnych lub etycznych, niezbędne są produkty pochodzenia roślinnego. Te na szczęście również obfitują w wapń. Są to np. natka pietruszki, quinoa, suszone figi, migdały, soja, amarantus czy mak.

Przyswajalność wapnia z diety mieszanej waha się od 10 do 40 procent. Na wchłanianie wapnia wpływ ma wiele czynników, jednak do najważniejszych należą skład spożywanej diety i sposób komponowania posiłków. Warto wiedzieć, iż wchłanianie wapnia zwiększa laktoza, witamina D, inulina, fruktooligosacharydy i aminokwasy. Warto również zwrócić uwagę na rodzaj wody, którą wypijamy, gdyż te wysoko zmineralizowane są dobrym źródłem wapnia.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Oficjalna wiadomość. Ważne zmiany dotyczące zakupów w Polsce
  2. Wiadomo, ile osób w Polsce naprawdę może mieć koronawirusa. Ekspert podał liczby
  3. Objawy mogące świadczyć o nowotworze u dziecka. Nie wolno ich lekceważyć
  4. Media dotarły do szczegółów wypadku Małgorzaty Kożuchowskiej. Prawdopodobną przyczyną nieuleczalna choroba
  5. Choroby, które sieją największe spustoszenie. Odpowiadają za śmierć ponad połowy Polaków
  6. Polska zamknie granice? Sztab kryzysowy w trakcie narady

Następny artykuł