wątroba: szkodliwe produkty
fot. pixabay.com/HansMartinPaul
Autor Klaudia Gaicka - 5 Lipca 2020

Najgorsze produkty dla naszej wątroby. Lepiej ich unikać

Wątroba jest jednym z ważniejszych narządów ludzkiego ciała. Każdego dnia pomaga nam w wielu podstawowych czynnościach, m.in. detoksykacji oraz trawieniu. Jeżeli zależy ci na jej prawidłowym funkcjonowaniu, lepiej zrezygnuj z tych produktów. Ich wpływ na wątrobę jest katastrofalny.

Wątroba jest największym organem spośród wszystkich naszych narządów, waży blisko dwóch kilogramów. Wachlarz jej funkcji jest bardzo szeroki. Zajmuje się detoksykacją, produkcją albumin i czynników krzepnięcia, usuwanie toksyn azotowych, regulacją gospodarki węglowodanowej oraz produkcją żółci. W czasie jednej doby wątroba produkuje około litra żółci, dzięki której możemy trawić tłuszcze.

Pierwsze objawy udaru mózgu. Wiedza, która może uratować życiePierwsze objawy udaru mózgu. Wiedza, która może uratować życieCzytaj dalej

Wątroba nienawidzi tych produktów

Pierwszym produktem przyczyniającym się do pogorszenia, a nawet uszkodzenia naszej wątroby jest alkohol. Jak podaje portal Medonet.pl, już umiarkowane ilości alkoholu pite regularnie zwiększają ryzyko wystąpienia chorób wątroby. Zmiany zachodzące w organie mają postać marskości, stłuszczenia lub zapalenie. Zwiększa się również ryzyko nowotworu wątroby.

Większość leków obciąża wątrobę, przez co może dojść do uszkodzenia jej struktur komórkowych. Najczęściej przyczyną polekowego uszkodzenia wątroby są leki przeciwbólowe i przeciwzapalne należące do grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) oraz antybiotyki.

Innym wrogiem naszej wątroby jest jedzenie typu fast food. Ilość kalorii i tłuszczów, jaką pochłaniamy podczas jednego posiłku w tego typu “restauracji” zdecydowanie nie służy ani naszej wadze, ani naszemu zdrowiu. Wątroba uszkadzana jest w tym przypadku przede wszystkim przez nadwagę i otyłość.

Również zbyt duże spożycie cukru może przysporzyć nam problemów z wątrobą. Wyjątkowo negatywny wpływ ma syrop glukozowo-fruktozowy oraz cukier rafinowany. Fani słodkich przekąsek są dużo bardziej narażeni na otyłość, cukrzycę typu 2 oraz niealkoholowe stłuszczenie wątroby.

Glutaminian sodu często dodawany jest do wielu produktów spożywczych. Ten wzmacniacz smaku może także może poskutkować niealkoholowym otłuszczeniem wątroby. W składach żywności może widnieć jako E621.

Nadmiar soli prowadzi do patologicznego kształtowania się struktur komórek wątroby. Podwyższa również ryzyko śmierci komórkowej i obniża wskaźnik proliferacji.

Dzisiaj grzeje: 1. Wczesne objawy raka jelita grubego. Szybkie rozpoznania zwiększa szanse na wyleczenie

2. Zabytkowe samochody pod inwestycje. Nawet nie wiesz, ile możesz na nich zarobić

Przetworzone mięso dostarcza naszej wątrobie tego, za czym ona nie przepada, czyli nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Spróbuj przynajmniej częściowo zamienić mięso zwierzęce na rybie, twoja wątroba ci za to podziękuje.

Najnowsze badania wykazują, że papierosy (również elektroniczne) szkodzą wątrobie. Działają, zwiększając prawdopodobieństwo wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Chcą wprowadzić zmiany w kodeksie pracy. Wielu ludzi będzie zadowolonych
  2. Samolotem, w którego katastrofie zginęła Jantar, miała lecieć inna wielka gwiazda. Zrezygnowała w ostatniej chwili
  3. Wielka tragedia w kopalni w Azji. Nie żyje ponad 160 osób
  4. 4-latek trafił w ręce prawdziwych potworów. Zamiast opieki otrzymał tortury, których niestety nie wytrzymał
  5. Kobieta była przekonana, że brzuch boli ją przez miesiączkę. Niestety nie dożyła kolejnego dnia
  6. Wielka tragedia obiegła świat. 20-letni kolarz zmarł w trakcie wyścigu, lekarze podali przerażającą przyczynę śmierci

Następny artykuł