Choroba, na którą może cierpieć nawet 1/4 Polaków. Lekarze uznają ją za globalną epidemię, problem dotyczy coraz młodszych pacjentów

wątroba: epidemia Polaków
unsplash Marcelo Leal
Autor Klaudia Gaicka07.01.2021

Cichy zabójca naszej wątroby. Eksperci szacują, że problem stłuszczenia wątroby dotyczy nawet 20-25 proc. Polaków. Mowa o swego rodzaju epidemii.

Od zdrowia naszej wątroby zależy funkcjonowanie całego organizmu. Warto zdawać sobie sprawę z tego, jak wiele funkcji w naszym organizmie pełni. Jest swego rodzaju fabryką.

Jak podaje portal Medonet.pl, wątroba metabolizuje, filtruje, usuwa toksyny, wspomaga odporność, a do tego magazynuje wiele cennych składników odżywczych. Każdego dnia zachodzi w niej około 5 tys., reakcji.

Cichy zabójca naszej wątroby

Co ciekawe, wątroba ma także zdolności regeneracyjne. Nie oznacza to jednak, że jest niezniszczalna. Okazuje się, że nawet co czwarty Polak może cierpieć z powodu stłuszczenia tego arcyważnego organu.

To schorzenie dzieli się na dwa typy stłuszczeniową chorobę wątroby oraz niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (NAFLD). Ta druga w ogólnie nie jest związana ze spożywaniem alkoholu.

Lekarze ostrzegają przed nowym powikłaniem po COVID-19. Tym razem dotyczy kobietLekarze ostrzegają przed nowym powikłaniem po COVID-19. Tym razem dotyczy kobietCzytaj dalej

NAFLD uznawana jest za swego rodzaju globalną epidemię. Eksperci szacują, że dotyczy ona nawet 20-25 proc. Polaków. Problem ten dotyczy także dzieci.

– Jest już dostępnych sporo badań, które potwierdzają, że w przypadku dzieci występowanie NAFLD powiązane jest ze spożywaniem słodzonych napojów – tłumaczy w rozmowie z Medonet Klaudia Wiśniewska, dietetyk kliniczny.

Co gorsza, producenci bardzo często, zamiast zwykłego cukru (np. sacharozy), stosują syrop glukozowo-fruktozowy. Prof. endokrynologii Robert Lustig z University of California i pionier w badaniu metabolizmu cukru zwrócił uwagę na jego nieprawdopodobną szkodliwość.

Okazuje się, że, podobnie jak alkohol, syrop glukozowo-fruktozowy metabolizowany jest w wątrobie, co może wpłynąć na stłuszczenie tego organu. Może wywołać także uszkodzenie organu, przypominające to wywołane przez etanol, czy inne toksyny.

Dodatkowo wywołuje on istotne zaburzenia metaboliczne, ponieważ w łatwy sposób zamieniany jest na tłuszcz.

– Czynnikami, które przyczyniają się do powstawania NAFLD, jest nie tylko nadmierne spożycie cukrów prostych, których źródłem jest także np. pieczywo cukiernicze czy dania typu instant. Ale i nasyconych kwasów tłuszczowych – mówi ekspertka z Medonet.

Artykuły polecane przez redakcję Pacjenci.pl:

Następny artykuł