WHO wydało pilne ostrzeżenie. Picie popularnego napoju może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór

WHO ostrzega przed piciem gorącej herbaty
pixabay.com/Foundry
Autor Barbara Bujar11.01.2021

Eksperci WHO ostrzegają przed piciem gorącej herbaty, która ma zwiększać ryzyko powstawania nowotworu. Swoje stanowisko podpierają wynikami badań, które ukazały się na łamach magazynu „International Journal of Cancer”. Zaleca się picie napojów o niższej temperaturze – informują.

Jak podaje WP abc Zdrowie, eksperci WHO przekazali najnowsze zalecenia. Tym razem skupili się na właściwościach herbaty, które niekoniecznie dobrze wpływają na zdrowie człowieka. Zgodnie z ich ostrzeżeniem napar o wysokiej temperaturze ma zwiększać ryzyko powstania nowotworu przełyku.

Eksperci WHO: nie zaleca się picia gorącej herbaty

Stanowisko WHO może wydawać się nietypowe. W mediach, a szczególnie na portalach poświęconych zdrowiu, bardzo często pojawiają się bowiem artykuły dotyczące właściwości zdrowotnych herbaty (szczególnie zielonej, o której przeczytacie TUTAJ). Naukowcy nie dementują tych informacji. Zwracają jednak uwagę na odpowiednią temperaturę napojów.

Informacje przekazane w najnowszym komunikacie eksperci WHO podpierają wynikami badań, które zostały opublikowane na łamach magazynu „International Journal of Cancer”. Testy, w których udział wzięło 50 tysięcy uczestników, trwały od 2004 roku.

Na przełomie 15 lat naukowcy przyglądali się nawykom żywieniowym, które towarzyszyły uczestnikom badania. Skupiali się między innymi na piciu herbaty, w tym na jej temperaturze. Analizując późniejsze wyniki, doszli do zaskakujących wniosków.

Nieoficjalne ustalenia w sprawie obostrzeń. Znamy najbardziej prawdopodobny scenariusz, wielu Polaków załamie ręceNieoficjalne ustalenia w sprawie obostrzeń. Znamy najbardziej prawdopodobny scenariusz, wielu Polaków załamie ręceCzytaj dalej

Badacze nie mieli żadnych wątpliwości – u osób, które piły herbatę o temperaturze wyższej niż 60 stopni Celsjusza w ilości większej niż dwie duże filiżanki dziennie ryzyko zachorowania na raka przełyku wzrosło aż o 90 procent. U uczestników pijących mniej herbaty, która była chłodniejsza, ryzyko to było znacznie mniejsze.

W związku z niepokojącymi obserwacjami przedstawiciele Światowej Organizacji Zdrowia postanowili nie pozostawać obojętnymi i wydali specjalne ostrzeżenie. Przypomnieli, że oprócz picia gorących naparów czynnikami zwiększającymi ryzyko zachorowania na nowotwór przełyku są także palenie papierosów oraz spożywanie alkoholu.

Wpływ gorącej herbaty na przełyk był dla naukowców oczywisty. Jak tłumaczyli, wysoka temperatura spożywanych napojów oddziałuje na błonę śluzową przełyku, która ulega uszkodzeniu wskutek zajścia nieprawidłowych procesów podziałów komórkowych.

Mając na uwadze zalecenia ekspertów, warto zrezygnować z picia gorącej herbaty, która jest zdrowa tylko w niższej temperaturze. W związku z tym przedstawiciele WHO radzą, by po przygotowaniu napoju poczekać aż ten ostygnie i osiągnie poniżej 60 stopni Celsjusza.

Warto pamiętać o tym, że rak przełyku jest jednym z najczęściej występujących nowotworów na świecie. Według ustaleń WP abc Zdrowie z jego powodu rocznie umiera około 400 tysięcy osób. Więcej o chorobie przeczytacie TUTAJ.

Artykuły polecane przez redakcję Pacjenci.pl:

Następny artykuł