Wzdęcia: jak zapobiegać
Autor Karol Zaborowski - 11 Stycznia 2020

Ze wzdęciami zmaga się prawie połowa Polaków. Warto wiedzieć, jak im zapobiegać

Wzdęcia są najczęstszym problemem, który odczuwamy ze strony naszego układu pokarmowego. Wedle statystyk prawie połowa Polaków zmaga się z nimi przynajmniej raz w miesiącu. Dlatego też dobrze jest wiedzieć, co je wywołuje.

Przez wzdęcia znacząco spada nasz komfort w ciągu dnia. Ciągłe uczucie pełności i wrażenie, że nasz brzuch zamienił się w balon, nigdy nie jest przyjemne. Trzeba mieć jednak świadomość, że nie biorą się one z niczego, a przez eliminację czynników wywołujących nadmiar gazów w naszym organizmie możemy pomóc sobie bez sięgania po leki.

Prawda jest taka, że powstawanie wzdęć zaczyna się już w trakcie samego jedzenia. Wiele osób nie zwraca na to uwagi, ale chcąc zmniejszyć ilość gazów w naszych jelitach, powinniśmy jeść powoli i dokładnie przeżuwać niewielkie kęsy jedzenia. Niestety często, zamiast znaleźć sobie chwilę wolnego czasu i zjeść w spokoju, dosłownie połykamy w kilkanaście minut cały obiad, ciągle skupiając się, chociażby na pracy. W ten sposób wraz z jedzeniem połykamy również powietrze, którego część się nam odbije, ale nie wszystkie.

Przez tydzień piła wodę po ogórkach kiszonych. Efekty pojawiły się już na drugi dzieńPrzez tydzień piła wodę po ogórkach kiszonych. Efekty pojawiły się już na drugi dzieńCzytaj dalej

Wzdęcia i sposoby na zapobieganie im

Oczywiście ważne jest również to, co jemy, a także pijemy. Niektóre produkty sprzyjają powstawaniu wzdęć i osoby, które mają z nimi problemy, powinny raczej ich unikać. Jako pierwsze bez wątpienia warto wymienić napoje gazowane. Zawarty w nich dwutlenek węgla potrafi wzdąć nas niczym balon. Dodatkowo często mają w sobie masę cukru, który wspomaga fermentację w jelitach.

Jednak to nie wszystkie produkty, których powinniśmy unikać, jeżeli nie chcemy mieć wzdęć. Bez wątpienia każdy z nas doświadczył jak na nasz układ pokarmowy działa fasola czy też groch, ale są też inne warzywa, które działają podobnie i zaliczyć do nich można brukselkę, bób, brokuły, kalafior, kalarepę, jarmuż, czy też kapustę pekińską.

Co więcej, tłuszcze również sprawiają, że mogą pojawić się u nas wzdęcia. Wszystko dlatego, że znacząco wydłużają czas potrzebny do strawienia posiłku. Jak podaje portal medonet.pl, popularny schabowy trawi się aż pięć godzin. W takiej sytuacji lepiej postawić na mięsa o mniejszej zawartości tłuszczu. Można też przygotowywać je w inny sposób niż tylko smażyć w panierce.

Niestety również polecane przez dietetyków owoce mogą u niektórych osób powodować wzdęcia. Jest to wywołane zawartą w nich fruktozą, która w jelitach zaczyna fermentować. Oczywiście nie musi tak być u wszystkich. Zazwyczaj osoby z tendencjami do wzdęć źle reagują na dany tym owoców, który wystarczy po prostu wyeliminować z diety. Warto też uważać na wzdęcia, ponieważ wiele osób ma nietolerancję laktozy, a jej spożycie potrafi wywołać prawdziwą falę gazów.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Myjesz kurczaka przed gotowaniem? Nigdy tego nie rób, FDA ostrzega. Możesz się zatruć
  2. Anna Jantar byłaby zachwycona. Wnuczka odziedziczyła cechy babci i mamy
  3. Z ostatniej chwili: nie żyje członek i autor tekstów legendarnego zespołu
  4. Objawy raka gardła. Łatwo je pomylić ze zwykłym przeziębieniem
  5. Koktajl, który oczyszcza jelita. Najlepiej pić go przed snem
  6. Pokonały ich choroby, które mogą zagrażać każdemu. Najwięksi aktorzy "M jak miłość", który przegrali najważniejszą walkę o życie

Następny artykuł