Wzdęcia najczęściej powstają w wyniku nieprawidłowej diety
fot. pixabay.com
Autor Aneta Młodawska - 13 Marca 2020

Produkty, które wywołują wzdęcia. Lista zdumiewa, o większości z nich prawie nikt nie ma pojęcia

Wzdęcia są drugą co do częstości występowania dolegliwością żołądkowo-jelitową w Polsce. Szacuje się, że zmaga się z nią 43% populacji. Częściej dotyka kobiet i osób w wieku 25-39 lat. Warto wiedzieć, jakie produkty najczęściej wywołują tę nieprzyjemną dolegliwość.

Wzdęcia są zjawiskiem, które trudno zdefiniować. Osoby, które na nie cierpią, opisują ten stan jako powiększenie brzucha, które spowodowane jest zwiększoną ilością gazów w jelitach. Problem najczęściej tkwi w zaburzeniu motoryki jelit, czyli nadwrażliwości na niektóre pokarmy wywołujące nieprzyjemne odczucia.

Wzdęcia najczęściej występują zaraz po posiłku i szybko ustępują. U większości pacjentów następnego dnia rano nie ma po nich śladu i brzuch odzyskuje swoją poprzednią wielkość. Czasem jednak wzdęcia są długotrwałe i objawiają się stale powiększonym obwodem brzucha. W takich przypadkach bardzo często okazuje się, że powiększenie obwodu brzucha jest następstwem poważniejszych schorzeń.

Twój organizm potrzebuje elektrolitów. Dowiedz się, po czym poznać ich niedobór oraz jak go uzupełnićTwój organizm potrzebuje elektrolitów. Dowiedz się, po czym poznać ich niedobór oraz jak go uzupełnićCzytaj dalej

Wzdęcia najczęściej powstają w wyniku nieprawidłowej diety

Do wzdęć dochodzi wtedy, gdy nasze jelita wypełnia nadmierna ilość gazów, powstałych podczas procesu trawienia. Zalicza się do nich metan, wodór oraz dwutlenek węgla. Często też tworzy je powietrze połykane w czasie jedzenia.

Niemniej jednak wzdęcia w dużej mierze spowodowane są one naszą dietą. Jednym z produktów, które u wielu ludzi kojarzone są z tą dolegliwością, są banany. Zawierają one błonnik i fruktozę, które to mogą powodować tworzenie się gazów w jelicie grubym. Dzieje się to zwłaszcza, gdy zjadamy dużą porcję na raz. Podobnie jak banany, jabłka również zawierają ciężkostrawną fruktozę. Osoby z problemami trawiennymi nie powinny spożywać surowych jabłek.

Z kolei seler naciowy z powodu małej ilości kalorii nierzadko stanowi składnik diet odchudzających. Niestety seler naciowy jest jednym z tych warzyw, które może powodować silne reakcje alergiczne. Zawarte w nim węglowodany mogą bowiem powodować poważne wzdęcia. Kapusta zaś jest źródłem witaminy C, K oraz błonnika. Warzywo to dobrze wpływa na nasz organizm, niemniej jednak zawiera rafinozę, której nasze jelita nie mogą strawić. Substancja ta sprawia, że nadmierne spożycie kapusty może wywołać nieprzyjemne skutki uboczne.

Kolejnym produktem, który może wywoływać wzdęcia, są otręby owsiane. Produkt ten powstaje jako skutek uboczny mielenia ziaren owsa. Jest on bogaty w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, skrobię, białka, witaminy i minerały. Bogactwo tych prozdrowotnych składników sprawia, że spożywanie płatków owsianych jest niezwykle korzystne dla ludzkiego organizmu. Z drugiej strony jednak składniki te sprawiają, że otręby są również trudne do strawienia, przez co może dochodzić do nadmiernego wytwarzania gazów.

Składnikiem potraw, który cieszy się popularnością niemal we wszystkich kuchniach świata, są grzyby. Zawierają wiele witamin, białek oraz antyoksydantów, przy jednoczesnym niskim stężeniu cholesterolu. Niestety grzyby są również ciężkostrawne, przez co sprzyjają powstawaniu gazów. Z kolei cebula zawiera fenole i flawonoidy, które działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwutleniająco. Z drugiej strony jedzenie surowej cebuli może powodować gazy. Podobnie jest w przypadku soków owocowych, które są bogate we fruktozę.

Dzisiaj grzeje: 1. Pacjentom w dramatycznym stanie podano jeden lek. Ich stan poprawił się w 24h, nowa nadzieja w walce z koronawirusem

2. Zakaz handlu złagodzony. Nieoficjalnie: rząd wprowadza ważne zmiany z powodu koronawirusa

Jeśli zaś chodzi o brokuły, są one bogate w witaminy, włókna, karotenoidy i wiele innych cennych składników odżywczych. Warto jednak wiedzieć, że zawiera trudną do strawienia rafinozę. Wiele osób na własnej skórze odczuło, że zawarta w mleku laktoza częstą jest przyczyną problemów trawiennych. Choć wielu z nas przepada za lodami, musimy zdawać sobie sprawę, że zawarta w nich laktoza nierzadko prowadzi do wzdęć.

Jak podaje portal ciekawe.org, produktami, które skutkują zwiększoną ilością gazów w jelitach, mogą być także brukselka, tłuste potrawy, fasola, kalafior, rodzynki, czosnek, arbuz, orzechy pistacjowe i por. Gdy zmagamy się ze wzdęciami, warto również ograniczyć spożycie serów, mango, jajek, kukurydzy i soi.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. W Biedronkach zostały zainstalowane nowe kasy z ukrytymi funkcjami. Dobrze je znać
  2. Lekarz oszacował, ile miesięcy będzie trwać wirus w Polsce. „Musimy szykować siły”
  3. Objawy mogące świadczyć o nowotworze u dziecka. Nie wolno ich lekceważyć
  4. Media dotarły do szczegółów wypadku Małgorzaty Kożuchowskiej. Prawdopodobną przyczyną nieuleczalna choroba
  5. Choroby, które sieją największe spustoszenie. Odpowiadają za śmierć ponad połowy Polaków
  6. Polska zamknie granice? Sztab kryzysowy w trakcie narady

Następny artykuł