Jest groźniejsza niż rak. Ponad połowa Polaków nie ma pojęcia, jak jej przeciwdziałać

W Polsce zakrzepica (żylna choroba zakrzepowo-zatorowa) co roku odbiera życie nawet 50 tys. pacjentów. Ryzyko rozwoju choroby wiąże się z wiekiem - szczególnie narażone są osoby po 40 roku życia. Przeciwdziałanie zakrzepicy w dużej mierze opiera się na zdrowym stylu życia; niezwykle ważne jest unikanie długotrwałego pozostawania w pozycji siedzącej.
Uwzględniając statystyki, zakrzepica jest groźniejsza niż rak. To właśnie ta choroba zabija bowiem więcej Europejczyków rocznie niż rak piersi, rak prostaty i AIDS razem wzięte. Rozwoju choroby sprzyja unikanie badań diagnostycznych oraz siedzący tryb życia, w tym poświęcanie znacznej ilości czasu na rozrywki, które zmuszają człowieka do pozostawania w pozycji siedzącej (np. oglądanie telewizji).
Zakrzepica to cichy zabójca
W samej Europie zakrzepica odbiera życie nawet pół miliona osób rocznie. Jest trzecią najczęściej występującą chorobą układu krwionośnego; na liście plasuje się tuż za chorobą wieńcową i udarem.
Zakrzepica zaczyna się, gdy dochodzi do uszkodzenia struktur żył - w miejscu uszkodzenia zaczynają gromadzić się erytrocyty i trombocyty. W takiej sytuacji może dojść do utworzenia zakrzepu, co blokuje swobodny przepływ krwi.
Niebezpieczną sytuację dla zdrowia człowieka stwarza nie tylko samo powstanie skrzepu, ale również jego ewentualne oderwanie się od miejsca uszkodzenia. Skrzeplina może wówczas wraz z krwią przedostać się na przykład do tętnicy płucnej, co potencjalnie prowadzi do jej zatkania.
Jak podaje portal medonet.pl, choć stale rośnie społeczna świadomość dotycząca chorób cywilizacyjnych, nawet połowa Polaków wciąż nie wie, jak prawidłowo przeciwdziałać powstawaniu zakrzepicy. Tymczasem klucz jest jeden: prowadzenie zdrowego stylu życia.
Zdrowy styl życia zapobiega nie tylko zakrzepicy, ale także innym niebezpiecznym chorobom (w tym chorobom układu krwionośnego). Elementarnym czynnikiem zapobiegawczym jest zdrowa dawka codziennego ruchu.
Równie ważna jest prawidłowa dieta. Podstawowa zasada zdrowego menu to przede wszystkim umiar; warto jednak w znacznym stopniu (lub najlepiej w pełnym zakresie) zrezygnować z takich produktów jak: artykuły przetworzone, dania przygotowywane w głębokim tłuszczu, cukier, słone przekąski oraz pełne sztucznych dodatków napoje gazowane.
Teksty wybrane dla Ciebie:
- Osoby zaszczepione z dodatkowymi przywilejami. Minister Zdrowia uchylił rąbka tajemnicy
- "Pokazała prawdziwą pracę na wsi. Przerzuciła obornik i nadal wyglądała stylowo "
- Objawy świadczące, że z naszą trzustką nie jest dobrze. Można je bardzo łatwo przeoczyć
W związku z powyższym najbardziej narażone na wystąpienie zakrzepicy są te osoby, które prowadzą siedzący tryb życia i nie dbają o właściwe odżywianie. Nie bez znaczenia jest również wiek - choć ryzyko rozwoju choroby wzrasta po 40 roku życia, na jej wystąpienie szczególnie narażeni są pacjenci po 6 dekadzie życia.
Na baczności powinny mieć się także osoby, których praca wymaga siedzenia przez dłuższy czas w jednym miejscu. W takim przypadku pomocny może okazać się nawet zwykły, kilkuminutowy spacer po biurze w odpowiedniej częstotliwości (najlepiej raz na godzinę).
Zobacz także w naszych serwisach:
- Opiekunka biła i kopała dziecko. Porażające nagranie
- Tragedia na Mazowszu. Znaleziono ciało 25-latki z ranami kłutymi
- Rosną kontrowersje związane ze szczepionką na COVID-19. Jedno z państw jej nie zatwierdziło
- Zostawili 13-miesięczną córeczkę pod opieką znajomego. Sposób w jaki miał ją potraktować nie mieści się w głowie, porażająca historia
- Pierwszy taki przeszczep płuc w Polsce. Pacjentka była chora na COVID-19
- Dodaj 1 łyżeczkę do ciasta na pierogi, nie pożałujesz - wyjdą jak u babci
- Apple uruchomił program darmowej naprawy iPhone'ów. Chodzi o konkretny model