Zawał serca: owoc który zapobiega chorobie
Autor Karol Zaborowski - 4 Grudnia 2019

Niepozorny owoc o wielu właściwościach. Chroni przed anemią i zawałem serca

Zawał serca jest często następstwem wielu lat złych nawyków żywieniowych i niezdrowego trybu życia. Chcąc zadbać o nasze serce, powinniśmy sięgać po produkty, które chronią nas przed chorobami. Nawet niepozorny owoc może się okazać bardzo pomocny.

Zawał serca pojawia się w momencie, gdy jedna z części tego organu zostaje odcięta od odpowiedniej ilości krwi bogatej w tlen. Pojawiają się wtedy zmiany martwicze, które zaburzają pracę serca, co może zakończyć się nawet śmiercią chorego. Najczęstszą przyczyną zawału są zmiany miażdżycowe w obrębie naczyń wieńcowych.

Miażdżyca potrafi się bardzo długo rozwijać, a jej pojawienie się najczęściej wywołane jest przez nadwagę oraz niezdrowy tryb życia. Na szczęście w naszych sklepach można znaleźć produkty, które mogą nam pomóc w przypadku chorób kardiologicznych, ale i nie tylko.

Pierwsze objawy stwardnienia rozsianego. Nie wolno ich lekceważyćPierwsze objawy stwardnienia rozsianego. Nie wolno ich lekceważyćCzytaj dalej

Zawał serca i jego profilaktyka

Oczywiście jedna zmiana w naszej diecie nie sprawi, że nigdy nie zachorujemy, jednak wspomoże inne działanie profilaktyczne. W przypadku osób, które obciążone są ryzykiem zawału serca, dobrym pomysłem będzie wzbogacenie swojego jadłospisu o niepozorne owoce, jakimi są daktyle.

Wszystko dzięki temu, że daktyle wspomagają oczyszczanie naszych naczyń krwionośnych, a także zawierają duże ilości potasu, który reguluje pracę naszego serca. Regulują też poziom cholesterolu w naszej krwi, który jest głównym składnikiem blaszki miażdżycowej.

Jak podaje portal 5minutdlazdrowia.pl, daktyle polecane są również osobom z anemią, ponieważ zawierają dużo żelaza, a to w końcu ten pierwiastek odpowiada za transport tlenu przez hemoglobinę. Dbając o jego odpowiedni poziom, mamy pewność, że nasz organizm jest dotleniony i tyczy się to również serca.

Daktyle doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska oraz pyszny dodatek do różnych dań, a w tym deserów. Oczywiście można ich użyć również, chociażby jako dodatek do śniadania, które zapewni nam odpowiedni poziom energii oraz minerałów na cały wyczerpujący dzień pracy.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Eksperci ostrzegają. 80% osób chorych na grypę nie ma gorączki
  2. Lekarstwo, o którym wspomina się nawet w Biblii. Może pomóc przy wielu chorobach
  3. Wygląd naszej twarzy dużo mówi o zdrowiu. Niektóre zmiany mogą być objawem raka płuc
  4. Leki na cukrzycę zanieczyszczone rakotwórczą substancją. W Polsce zażywają je 2 miliony pacjentów

Następny artykuł