Zdrowie: szkodliwy skład kostek rosołowych
pixabay.com/RitaE
Autor Barbara Bujar - 1 Września 2020

Mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Większość z nas ma je w swojej kuchni

Zdrowie jest narażone na wiele uszkodzeń. Odpowiednia dieta skutecznie temu zapobiega. Za jeden z jej cennych składników uznaje się zupy, które są odżywcze i wspierają pracę organizmu człowieka. Niestety, nie zawsze są dobrze przygotowane. Wywary na bazie kostek rosołowych mogą przyczynić się do powstania wielu niebezpiecznych chorób. Lepiej ich nie używać.

Dieta to jeden z czynników, który w dużym stopniu wpływa na zdrowie człowieka. Odpowiedni dobór produktów sprawia, że do organizmu trafiają potrzebne związki i minerały, a ryzyko powstania poważnych chorób znacznie się zmniejsza. Niestety u osób, które nie dbają o swój sposób żywienia, sytuacja jest zupełnie odwrotna. Szkodliwe związki znajdują się nawet w popularnych produktach.

Nowy objaw koronawirusa. Pojawia się szczególnie u dzieciNowy objaw koronawirusa. Pojawia się szczególnie u dzieciCzytaj dalej

Niekorzystny wpływ kostek rosołowych na zdrowie. Zobacz, co zawierają w swoim składzie

Jedną z najprostszych rzeczy do przygotowania w kuchni jest rosół. Jednak ilu ludzi, tyle sposobów. Niektórzy stawiają na klasykę i w garnku umieszczają naturalne produkty. Wśród z nich z pewnością można z naleźć tam marchewkę, pietruszkę, seler i por. Według uznania dodaje się także cebulę albo mięso. Całość doprawiana jest oczywiście solą i innymi wybranymi przyprawami. Choć ta metoda wydaje się najlepsza, nie wszyscy z niej korzystają, a do garnka wkładają kostkę rosołową. Zdecydowanie nie powinni tego robić.

Kostka rosołowa to nie tylko prosty, ale także szybki sposób na przygotowywanie wywaru. Niestety, to jej jedyne zalety. Zupa na bazie gotowego produktu stanowi zagrożenie dla organizmu człowieka. Jak informuje portal Webniusy, wszystko przez jego zawartość, w której ilość składników naturalnych, takich jak ekstrakt mięsny, cebula, pietruszka i kozieradka, nie przekracza 3 procent.

Jak się okazuje, podstawowym składnikiem kostek rosołowych, które dostępne są w każdym sklepie, jest sól zatopiona w utwardzonym tłuszczu palmowym pełniącym funkcję nośnika tłuszczów trans. Jego obecność w organizmie może prowadzić do powstania miażdżycy, zawału i udaru i cukrzycy typu II. W popularnych kostkach obecna jest także maltodekstryna, która podnosi poziom cukru we krwi i niekorzystnie wpływa na florę bakteryjną w układzie pokarmowym.

Powód do obaw stanowi także obecność glutaminianu sodu w produkcie. Do wielu niekorzystnych właściwości składnika zalicza się między innymi wpływ na alergie skórne, wymioty, bóle głowy i nieregularne tętno. Dodatkowo może powodować mniejszą wchłanialność glukozy w organizmie, a także zwiększenie masy ciała. Glutaminian sodu blokuje też neurologiczną funkcję podwzgórza, która odpowiada za kontrolowanie apetytu. Oznacza to, że człowiek korzystający z kostek rosołowych odczuwa głód pomimo jego zaspokojenia.

Dzisiaj grzeje: 1. Porażająca prawda o kuchenkach gazowych. Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
2. Starsi pracownicy pójdą na bruk? Prawo do emerytury i dorabianie mogą przechylić szalę

W kostkach rosołowych znajdują się również galusan propylu, który może prowadzić do uszkodzeń wątroby i hamuje wchłanianie żelaza oraz sztuczne barwniki i aromaty. Ze względu na obecność wszystkich wymienionych związków należy dobrze zastanowić się nad zrezygnowaniem z popularnych kostek i zastąpieniem ich naturalnymi metodami przygotowania rosołu.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Niespodziewany komunikat prezydenta Warszawy. Jest wściekły, wszystko opisał na swoim profilu
  2. Radykalne kroki PKO BP, Santander Bank Polska i NBP. Klienci nie skorzystają już z usługi
  3. Nagła zmiana dotycząca najnowszych obostrzeń. Nikt się nie spodziewał
  4. Tysiące Polaków otrzymało pilny alert. Skażona woda w rzece
  5. Ministerstwo Zdrowia wydało ważny komunikat. Mamy oficjalne potwierdzenie
  6. 15-latka wyglądała starzej od własnej babci. Genialna metamorfoza odmieniła jej życie. Wideo pokazuje, że efekty są zniewalające

Następny artykuł